Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Az elsõ kötet még 2006-ban forgalomba került és a második világháború utáni idõszak történetét mutatja be a hidegháborútól e német egyesítésig.

A második kötetrõl már decemberben elõzetes tájékoztatást adtak, de csak áprilisban került sor a hivatalos bemutatóra, amelyen Klaus Wowereit berlini polgármester mellett - aki német részrõl a kétoldalú kulturális kapcsolatok felelõse is - Xavier Darcos francia oktatási miniszter is részt vett.

Az "Európa és a világ a bécsi kongresszustól 1945-ig" címû 383 oldalas, gazdagon illusztrált kötet az õsszel kezdõdõ új iskolaévben német és francia nyelven áll majd a két ország felsõ osztályokba járó középiskolásainak rendelkezésére.

A közös történelemkönyvek 2009-ben, utolsónak megjelenõ kötete az 1814 elõtti teljes idõszakot tárgyalja majd.

"A francia-német barátság utat mutat" - jelentette ki az új tankönyvet prezentálva Xavier Darcos, hozzáfûzve, hogy e munka után "akár az európai történelem közös tankönyve is következhet".

Klaus Wowereit a maga részérõl utalt arra, hogy a közös tankönyv - amely az egyes eseményekre vonatkozó francia és német véleményeket egymással párhuzamosan tárgyalja - mindenütt figyelmet keltett, és már szó van egy hasonló jellegû lengyel-német történelemkönyv kidolgozásáról. Hozzáfûzte, hogy nagy érdeklõdést tapasztal japán újságírók részérõl is, akik felvetik, lehetséges lenne-e egy ilyen közös japán-kínai tananyag kidolgozása.

A sorozatot megjelentetõ Klett és Nathan kiadó képviselõje elmondta: az új munka nem csupán a francia-német problematikával foglalkozik, hanem a világtörténelemre vonatkozó francia és német elemzéseket is bemutatja.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót:

A címoldalról

Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Francia szótárak

Hirdetés

Pierre Waline blogja

 

Bíró Ádám blogja Párizsból

 
 

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

 

Baranyi Beatrix, Recto et verso

 

Állásajánlatok

A címoldalról ajánljuk

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Franciatanárok

  • 1
  • 2
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó