Bienvenu sur www.francianyelv.hu   Click to listen highlighted text! Bienvenu sur www.francianyelv.hu Powered By GSpeech

A Le Monde február 3-i online cikke olyan francia fiatalokkal foglalkozott, akik „identitási kivándorlóként” hagyták el hazájukat és telepedtek le Lengyelországban vagy Magyarországon.

A megszólaltatottak egyike, a 25 éves Romain számára Budapest véletlen választás volt, de nem bánta meg, s ami visszatekintve a legjobban zavarta hazájában, az a kulturális és etnikai sokszínűség volt. Tabuk nélkül így fogalmazott: „Itt homogenitás van, otthon érzem magam.” Örül, hogy „európai gyökerű katolikus emberekkel élhet.”

A kelet-európai országokban az elmúlt évek folyamán letelepedett növekvő számú, mára több ezer fős francia közösségekben nyíltan beszélnek arról, hogyan vált evidenciává bennük a váltás gondolata.

Az ígéretes pénzügyi karrier elé néző Gabriel például 2005-ben hagyta el Franciaországot és telepedett le Budapesten. Úgy fogalmazott, hogy az ott meglelt életminőség a „kulturális, sőt etnikai homogenitással” van összefüggésben, mert „ha túlságosan keverednek az emberek, az nem működik.” Hazalátogatásai során vált számára világossá, hogy hazájában „a mindennapi biztonság hiányát normálisnak fogadtuk el […] Elég egy-két óra Franciaországban, hogy a bizonytalanság újból megjelenjen. Itt az emberek civilizáltabbak, nem ordítanak a metróban. Tudják magukat türtőztetni.” Romain szerint „itt kölcsönös a tisztelet, kevesebb a kulturálatlanság, előfordul, de meg sem közelíti a francia mértéket.”

Romain megemlítette még a földhöz való viszonyulás hiányát szülőhazájában: „a népet elszakították földjétől. Magyarországon nincs például telekadó. Franciaországban az ingatlanárak, a vidék elnéptelenedése, a városi lét és a munka-erőpiaci mobilitás kényszere megteremtette és megerősítette az individualizmust. Itt az az érzésem, az egykori Franciaországában élek, abban, amiről a nagyszüleim meséltek.” A fiatalember vidéken szeretne művelhető földet venni, visszautasítja, hogy visszasírná a múltat; szerinte inkább a környezettudatosság vezeti.

A cikk a letelepedők nagyságrendje kapcsán megszólaltatta a Budapesti Francia Nagykövetség munkatársát, aki elmondta, hogy „a különféle háttérrel érkező egyetemistáknak és utazóknak gyakran nincs szándékukban maradni, s amikor végül úgy döntenek, hogy tartósan letelepednek, felénk nem jelzik.” A követség ezért a regisztráltak több mint kétszeresével, 5-6 ezer Magyarországon tartózkodó franciával számol, 2016 elején pedig az elmúlt két évhez képest kisebb emelkedést észlelt.

A cikk hozzátette, hogy a „békességért” cserébe a kivándorlóknak - főleg pénzügyi - áldozatot kell hozniuk, mivel a lengyel és magyar bérek a francia bérek harmadát, negyedét teszik ki, ami minden extra kiadást ellehetetlenít és az oda-vissza utakat is korlátozza. Romain 600 eurót keres egy informatikai cégnél, amit életszínvonal tekintetében a francia minimálbérhez hasonlít. Mégis azt mondja, hogy „még nettó 5000 euróért sem” menne vissza. Gabriel pedig úgy döntött, egy-két évet Svájcban tölt, hogy összerakjon annyi tőkét, amellyel végleg Budapestre költözhet.

 

Source : Le Figaro

Fordította : Kordéné Csikós Éva

 

Kapcsolódó cikkek

A címoldalról

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Francia szótárak

Hirdetés

Keresünk...

Munkatársakat

Mániád a francia ? Lehetne jobb is ez a honlap ? Lenne kedved szerkeszteni valamelyik rovatot, esetleg olyat, ami még nincs is ? Ne habozz, keress meg! Végzettség nem feltétel. Vigyázat, egyelőre nonprofit tevékenység! :-( Lásd még a Témák, amiket szeretnék feldolgozni, de... blogbejegyzést! Vagy ha szabadon szeretnél garázdálkodni, indíts blogot nálunk!

Pierre Waline blogja

Bíró Ádám blogja Párizsból

 

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

Herblay406 - Párizstól északra

 

Baranyi Beatrix, Recto et verso

 

 

Állásajánlatok

A címoldalról ajánljuk

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Franciatanárok

  • 1
  • 2
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech