Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Hetedik alkalommal rendezik meg a Külföldi Kultúrák Hetét Párizsban 44 külföldi kulturális központ, köztük a Párizs Magyar Intézet részvételével, melynek keretében az Európai Unió szeptember 26-án közel ezer európai személyiség meghívásával a Sorbonne Egyetemen ünnepli a Nyelvek Európai Napját.

A rendezvény célja a európai többnyelvûség és a kulturális sokszínûség támogatása, amit a francia EU-elnökség egyik legfõbb prioritásának tekint, hiszen az idegen nyelvek ismerete a jövõ társadalmának egyik legfõbb, a mobilitást segítõ eleme - mondta keddi sajtótájékoztatóján Christine Albanel francia kulturális miniszter. 
   
A Nyelvek Európai Napján a párizsi Sorbonne Egyetemen közel ezer francia és európai személyiség, tudósok, kutatók, nyelvészek, mûvészek meghívásával rendezik meg a többnyelvûség parlamentjét, amelyen Leonard Orban az Európai Bizottság illetékes biztosa a többnyelvûségrõl a közeljövõben elfogadásra kerülõ európai stratégiát ismerteti majd. A rendezvény célja: új lendület adni a többnyelvûségrõl szóló európai politikának.
   
Ennek kapcsán a bolgár származású Julia Kristeva francia nyelvész, pszichoanalitikus azt hangsúlyozta: az európai kultúra lényege az identitáskeresés, megkülönböztetõ jegye pedig maga a többnyelvûség.

A világon Párizs büszkélkedhet a legtöbb külföldi kulturális központtal

A Párizsi Külföldi Kulturális Intézetek Fórumának (FICEP) szervezésében szeptember 22. és 28. között megrendezésre kerülõ Külföldi Kultúrák Hetén a francia fõvárosban számos mûfajban összesen nyolcvan multikulturális programmal várják az idegen nyelv iránt érdeklõdõket, akik egy "tematikus kirándulás" keretében kerülhetnek közelebb egy-egy külföldi kultúrához és nyelvhez. Az idei programsorozat az utazás témája köré szervezõdik. 
   
A világon Párizs büszkélkedhet a legtöbb külföldi kulturális központtal, a Külföldi Kultúrák Hetén mind a 44 intézményben ingyenes bevezetõ órákon ismerkedhetnek az érdeklõdõk több, mint ötven nyelvvel.
   
A Párizsi Magyar Intézetben (PMI) szeptember 24-én egész délután bárki beülhet ingyen magyarórára. Derdák András igazgató az MTI-nek elmondta: jelenleg megközelítõleg százan tanulnak a PMI-ben magyarul, de a nyílt napon remélhetõleg még többen kedvet kapnak a magyartanuláshoz. Másnap Paradise Lost címmel nyílik kiállítás a PMI-ben a tavalyi 52. velencei kortárs képzõmûvészeti biennálé roma pavilonjáról. Az est meghívott vendége az alternatív Nobel-díjjal kitüntetett Bíró András polgárjogi aktivista és Dana Diminescu román szociológus, valamint Gabi Jimenez francia roma festõ lesz.    
   
Szeptember 27-én és 28-án pedig a Francia Nemzeti Könyvtár elõtt megrendezésre kerülõ Spectaculaire címû szabadtéri kulturális vásáron valamennyi párizsi kulturális intézet saját standjain mutatja be a 2008-2009-es szezonra tervezett programjait. 
   
Az Európai Unió jelenleg 23 hivatalos nyelvet ismer el. Egy közelmúltban végzett felmérés szerint az európaiak 56 százaléka állítja magáról, hogy képes az anyanyelvén kívül legalább egy idegen nyelven kommunikálni. Ez 2001-hez képest kilenc százalékos javulást jelent.

(Forrás: MTI)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót:

A címoldalról

Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Francia szótárak

Hirdetés

Pierre Waline blogja

 

Bíró Ádám blogja Párizsból

 
 

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

 

Baranyi Beatrix, Recto et verso

 

Állásajánlatok

A címoldalról ajánljuk

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Franciatanárok

  • 1
  • 2
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó