Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Nicolas Sarkozy francia elnök engedélyével hozzámehetett Afganisztánban elesett vőlegényéhez egy fiatal francia menyasszony - számolt be a Le Parisien című újság pénteken.

"Mostantól viselheti annak az elesett katonának a nevét, akivel meg kellett volna osztania az életét" - mondta az újságnak esketést tartó anyakönyvvezető.

A húszéves Damian Gaillet kilenc bajtársával Afganisztánban vesztette életét 2008 augusztusában. A nemzetközi biztonsági erők (ISAF) kötelékében harcoló francia egységre lesből támadtak rá a tálibok.

A fiatalon elhunyt katona szülei ellenezték a rendhagyó, poszthumusz esküvőt, a fiatalember jegyese azonban keresztülvitte házassági szándékát.

2009 áprilisában már sor került hasonló esküvőre: Sandrine Bian Sébastien Devez katonához ment feleségül, aki ugyanabban a támadásban vesztette életét, mint Damian Gaillet. Bian két kisgyereket nevel, akiknek az elhunyt Devez volt az apjuk.

Franciaországban 1959 óta engedélyezett az olyan házasságkötés, ahol az egyik fél már nincs az élők sorában. A különleges frigyhez azonban a mindenkori elnök hozzájárulására is szükség van.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót:

A címoldalról

Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Francia szótárak

Hirdetés

Pierre Waline blogja

 

Bíró Ádám blogja Párizsból

 
 

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

 

Baranyi Beatrix, Recto et verso

 

Állásajánlatok

A címoldalról ajánljuk

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Franciatanárok

  • 1
  • 2
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó