Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Három és fél évvel a párizsi külvárosok lázadását kiváltó eset után lezárult a rendőrségi vizsgálat. A két külvárosi fiatal (a 15 éves Zyed Benna és a 17 éves Buona Trauré) tragikus halálával járó baleset ügyében két rendőrt vontak végül eljárás alá.

{googleAds}<script type="text/javascript"><!--
google_ad_client = "pub-7959981698108754";
/* cikkbeni 468x60, létrehozva 2009.08.05. */
google_ad_slot = "0592772998";
google_ad_width = 468;
google_ad_height = 60;
//-->
</script>
<script type="text/javascript"
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>{/googleAds}

A külvárosok lázadását kiváltó események kiindulópontja az volt, hogy három külvárosi fiatal a rendőri igazoltatás (és nem egy bűncselekmény előli felelősségre vonás - mint azt a rendőrség kezdetben állította) elől menekülve egy trafóházba futott, ahol kettőjüket halálos áramütés ért, míg a harmadik fiatal megsebesült.

A francia külvárosokban manapság egy színes bőrű francia fiatal akkor is elmenekül a gyakran megalázó tortúrává váló rendőrségi igazoltatástól, ha nem tett semmi törvénytelent.

A francia külvárosokban manapság egy színes bőrű francia fiatal akkor is elmenekül a gyakran megalázó tortúrává váló rendőrségi igazoltatástól, ha nem tett semmi törvénytelent.

Az esetet három héten át tartó lázadások követték. A mérleg: 9000 felgyújtott autó, több tucat leégett épület, 597 letartóztatás (ebből 108 kiskorú), 2734 "rendőri felügyelet alá vétel" volt. A Franciaországot sújtó társadalmi károk ehhez járulnak. Az ügyészség végül most zárta le a konkrét eset kapcsán folytatott vizsgálatot. Két rendőr ellen vádemelési javaslatot tettek.

Az egyikük, a vizsgálat szerint háromszor említette rádiójában, hogy látta bemenni a trafóházba a fiatalokat, majd kijelentette, hogy "ott nem sokat adna az életükért". Míg a másik rendőr, aki szintén észlelte az eseményeket, elmulasztotta értesíteni az elektromos műveket a trafóházba történt behatolásról. Lett volna lehetőség ugyanis lekapcsolni az áramot. A vádemelési javaslat mindkét esetben a "segítségnyújtás elmaradása", a bíróságnak most három hónapja van az ügy vizsgálatára és a konkrét vádemelés megtételére.

A két elhunyt fiatal családjának ügyvédje szerint, noha a nyomozás elhúzódása igen sajnálatos, azonban tény, hogy a "rendőrség igen tisztességes vizsgálatot folytatott".

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót:

A címoldalról

Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Francia szótárak

Hirdetés

Pierre Waline blogja

 

Bíró Ádám blogja Párizsból

 
 

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

 

Baranyi Beatrix, Recto et verso

 

Állásajánlatok

A címoldalról ajánljuk

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Franciatanárok

  • 1
  • 2
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó