Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Franciaországban a július 14-i nemzeti ünnepen nevezik meg a legmagasabb állami kitüntetés, a Becsületrend új tagjait. A Le Parisien címû napilap értesülése szerint Nicole Choubrac bírónõ, aki néhány nappal ezelõtt még a Párizs közeli Nanterre legfelsõbb bíróságának családi ügyekkel foglalkozó elnökhelyettese volt, a lovagi címet érdemelte ki.

A bírónõ azzal szerzett hírnevet magának, hogy tavaly októberben pillanatok alatt elválasztotta egymástól a köztársasági elnököt és az akkori first ladyt. Nicolas Sarkozy olyannyira értékelte szakértelmét, hogy maga terjesztette fel az elnöki kitüntetésre.

Az államfõ feltehetõen elsõsorban a bírónõ diszkrécióját tartotta kitüntetésre méltónak. Tavaly õsszel ugyanis a egész francia média azután nyomozott, hogy mikor és hol kívánja hivatalossá tenni különválását az elnöki pár. De az Elysée-palota pár szavas közleményéig a hónapok óta terjedõ pletykákat senki nem volt hajlandó megerõsíteni egyetlen lapnak sem.

A Becsületrend mellé új kinevezés is járt a bírónõnek: néhány napja már nem Nanterre-ben, hanem a fõvárosi legfelsõbb bíróságon folytathatja a családi ügyek intézését.

"Úgy gondolom, (az elnök) értékelte, hogy nem beszéltem az ügyrõl senkinek. Csak a Jóisten a megmondhatója, hogy az újságírók mennyit nyúztak" - mondta az újságnak a frissen kitüntetetett.

Az elmúlt években Nicole Choubrac specialitása lett sztárok és nagy pénztárcájú ügyfelek válópereinek gyors lebonyolítása, amiért a Le Parisien szerint több millió eurós "jutalmakat" vehetett fel. A Becsületrend mellé új kinevezés is járt a bírónõnek: néhány napja már nem Nanterre-ben, hanem a fõvárosi legfelsõbb bíróságon folytathatja a családi ügyek intézését.

A kitüntetésnek pedig nagyon örül, mert ahogy azt a lapnak elmondta, több éves közszolgálati tevékenysége megkoronázásának tekinti.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót:

A címoldalról

Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Francia szótárak

Hirdetés

Pierre Waline blogja

 

Bíró Ádám blogja Párizsból

 
 

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

 

Baranyi Beatrix, Recto et verso

 

Állásajánlatok

A címoldalról ajánljuk

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Franciatanárok

  • 1
  • 2
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó