Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Több lábon áll a francia elnök - legalábbis az egyik nagy lap címoldalán. És most áll a balhé. A képet ugyanis retusálták, de rosszul. Így lett három lába Sarkozynek.

A Paris Match című hetilap kiváló minőségű és többnyire exkluzív fotóiról híres, de olykor a legnagyobbak is hibáznak. A múlt heti számban ugyanis Nicolas Sarkozy elnök három lábbal lépdel. A fotó akkor készült, amikor az elnök az Élysée palota dísztermébe kísérte illusztris vendégét, XVI. Benedek pápát.

A fotóriporter végül megúszta a figyelmeztetéssel, mert eddigi diszkrét retusálásaira nem derült fény.

A harmadik láb rejtélye most oldódott meg. A hetilap fotósa elmondta a Le Figarónak, hogy kiretusálta a felvételrõl az egyik marcona testõrt, hogy jobban érvényesüljön a háttérben Carla Bruni diszkrét, de mégis lenyûgözõ eleganciája. A technika mai állása szerint a retusálás sokkal könnyebben megy, mint Sztálin idején a szovjet fotóarchívumokban, ahol mindig el kellett tüntetni a hivatalos felvételekrõl az idõközben kegyvesztetté vált és kivégzett elvtársakat. De digitális technológia ide, numerikus módszerek oda, a testõr bal lába ott maradt a felvételen, Nicolas Sarkozy harmadik lábaként. Ez a kacagtató fotó meg is jelent.

A lap fõszerkesztõje bocsánatot kért és megfeddte munkatársát, aki viszont így válaszolt: ne legyünk naivak, a technika mai állása mellett a fotók manipulálhatók, és manipulálunk is a fõszerkesztõ tudtával, sõt, olykor kifejezett utasítására. A fotóriporter végül megúszta a figyelmeztetéssel, mert eddigi diszkrét retusálásaira nem derült fény, sõt valószínûleg ezeknek is köszönhetõ, hogy az utóbbi három hónapban, amikor nem volt Paris Match címlap a First Lady nélkül, 15 százalékkal javult Nicolas Sarkozy korábban történelmi mélységekbe zuhant népszerûségi mutatója.

(Forrás: Keleti Miklós, Párizs)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót:

A címoldalról

Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Francia szótárak

Hirdetés

Pierre Waline blogja

 

Bíró Ádám blogja Párizsból

 
 

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

 

Baranyi Beatrix, Recto et verso

 

Állásajánlatok

A címoldalról ajánljuk

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Franciatanárok

  • 1
  • 2
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó