Bienvenu sur www.francianyelv.hu   Click to listen highlighted text! Bienvenu sur www.francianyelv.hu Powered By GSpeech

Blogok

"A blog egy olyan periodikusan újabb bejegyzésekkel bővülő weboldal, amely ezek sorozatából áll, függetlenül attól, hogy mi az oldal témája, formája és hogy nyilvánosan elérhető-e. A bejegyzések leggyakrabban – de nem szükségszerűen – fordított időrendi sorrendben vannak. A blogok többsége nyilvános weblapként működik bármely internethasználó által elérhetően." (Wiki)

A blogban megjelenő írások a szerzőik véleményét tükrözik, egyben ők az írásokhoz kapcsolódó jogok birtokosai és kötelezettségek viselői. A jogsértő tartalmat itt jelezheted.

Indíts Te is blogot a francianyelv.hu-n!

Racontez vos expérience en Hongrie et à Budapest dans un blog, donnez votre avis, partagez vos plus belles photos et lisez les blogs des autres voyageurs !
Comment créer un blog sur francianyelv.hu ? (Avec vidéos)

9 septembre 2001: assassinat du Commandant Massoud. Qui s’en souvient?

Le 9 septembre 2001, des membres d’Al Qaïda se faisant passer pour des journalistes assassinaient le commandant Massoud. Qui s’en souvient? Deux  jours plus tard étaient attaquées les tours du World Trade Center.

Saison 2016-2017: La France à l’honneur au Palais des Arts (Müpa) de Budapest

„La raison d’être du  Festival „Passerelles en Europe” est de nous faire goûter aux saveurs de tel  ou tel pays d’Europe...  Et bien, s’agissant de saveurs, c’est la France qui me vient immédiatement à l’esprit.

Le 3 septembre 1686, les troupes du Prince Eugène de Savoie libéraient Buda. „Libération?”... Entre guillemets...

Pour mes compatriotes et nos amis britanniques, le 3 septembre marque la déclaration de guerre au Reich, suite à l’invasion de la Pologne deux jours plus tôt. 

Hongrie: avis de tempête (...autour d’une Légion d’honneur...)

Voilà qui va plaire à certains: pour dissuader les migrants de pénétrer sur le sol hongrois, un député européen de la majorité, György Schöpflin, n’a rien trouvé de mieux que de suggérer de placer sur les barbelés érigés à la frontière des têtes de cochons pour effrayer tous ces bons musulmans. Drôle? Pour certains, peut-être, pas pour moi.

Párizsi napló (Friss pillanatképek Párizsból)

„Ne menjél Párizsba, túl veszélyes!” Több magyar ismerősömtől hallottam ezt a baráti tanácsot. Mégis odamentem. Lehet, hogy hajlamos vagyok az öngyilkosságra, de elmentem. Párizs mégis a szülővárosom, és jólesik néha hazalátogatni, akármennyire veszélyes lehet és akármennyire szeretek Pesten élni. 

Ezzel nincs is semmi gondom, sőt,  jólesik a barátaim figyelmessége. Ami viszont nem esik túlságosan jól, az a megjegyzés, amit többször hallottam vagy olvastam errefelé: „Nem barátságosak ott az emberek. Eléggé beképzeltek.  Nem nagyon szeretnek bennünket, magyarokat és különben sem hajlandóak  idegen nyelven kommunikálni”. Nos, mindenütt van jó és rossz: ott is, itt is, mindenütt a világon. Mégsem  szabad  ilyen elhamarkodottan általánosítani. Ráadásul az a gyanúm, hogy sokan, akik ezt állítják, még soha nem jártak Párizsban.... Hangsúlyozom, úgy gondolom, hogy az ilyen előítélet nem a többség véleménye, mégis rendszeresen hallom. Én ilyet nem mernék mondani sem a magyarokról, sem egy másik népről.

Szóval, mit láttam, mit hallottam most Párizsban?

Lehet, hogy nagyon szerencsés voltam, vagy elfogult, elvakult ember vagyok, de semmiféle pánikot nem éreztem. Sőt, mindenütt egy inkább nyugodt, laza hangulatot éreztem, a parkokban, a zsúfolt kávéteraszokon vagy egyszerűen az utcán. Igaz, szép idő volt, csak a belvárosban sétáltam és nem  merészkedtem az északi, ún. „forró”, zűrös külvárosokba (Aubervillers, Saint-Denis, La Courneuve).

Farniente

Apropó bevándorlók. Most több honfitársammal is találkoztam, akik bevándorló származásúak, elsősorban afrikaiak, ill. észak-afrikaiak. Lehet, hogy ezért jobban vettem észre őket most augusztus közepén, mert a többiek elmentek vakációzni. Egy héten át többször kommunikáltunk naponta. Kivétel nélkül mindegyik, akár a házmester, a buszsofőr, a biztonsági őr vagy az a tunéziai férfi, aki átadta nekünk a helyét a buszon, nagyon udvarias, sőt figyelmes volt. Tehát....

Ami talán a legjobban zavar, az a (tév)hit, amely szerint mi franciák nem szeretjük a magyarokat. Ezt honnan veszik?  Magyarok voltak az útitársaim. Több kávézóban előfordult, hogy amikor a pincér  megtudta , hogy ők „Hongrois”-k, dicsérte a magyarokat. Hol a jó magyar vörösborokat, hol Budapest szépségeit említve, hol a magyar sportolókat csodálva, stb. Szóval.... Ne! Nagyon kérem!

Ami az idegen nyelveket illeti, elismerem, hogy a honfitársaim nem tűnnek ki a nyelvtudásukkal, sőt! Mégis, ha – véletlenül – tudnak angolul, spanyolul, esetleg németül, akkor nagyon szívesen kommunikálnak azokon a nyelveken. Fenntartás nélkül. Ezt is több helyen tapasztaltuk. A metróban rendszeresen figyelmezteti egy bemondó az utasokat arra, hogy vigyázzanak a holmijukra: angolul, németül, olaszul, spanyolul, sőt japánul és kínaiul!      

Barátságtalanok? Nálunk is előfordulhat egy hülye, esetleg arrogáns vagy szemtelen pincér. Ez sajnos az emberiség „charme”-jához tartozik. Ellenben ilyet sem most, sem máskor nem tapasztaltam. Pont ellenkezőleg: mindenki szinte lesi az alkalmat, hogy kommunikálni tudjon a másikkal: a buszmegállóban, az üzletekben, a kávézókban pedig különösen. Ez nagyon jellemző a párizsi életmódra   A kávéházakban érdemes a pultnál fogyasztani a kávét. Ott az emberek, miközben lassan iszogatják a feketét, diszkréten lesik a szomszédot meg a pincért, hogy meg tudják azt a „bon mot”-t, azt az apró, vicces kis megjegyzést tenni, amivel egy meglepett mosolyt ki tudnak csalni az illetőből.  (A kávé inkább csak ürügy.). És ha majd Önök buszoznak Párizsban, ne felejtsék el, hogy amikor felszállnak az első ajtónál, mindig üdvözöljék egymást a sofőrrel. „Bonjour! ♫ Bonjour! Merci! ♪ ”

Természetesen nem szeretném, ha félreértenének! Nem állítom, hogy kint minden rózsás. Ettől messze vagyunk. Ezzel  a pár sorral csak szerettem volna egy kicsit „nuancer nos jugements”, azaz kicsit árnyaltabban láttatni a helyzetet.

Én bevallom: mindkét várost, Párizst és Budapestet egyformán imádom...  a lakóiakkal együtt. Jól kiegészítik egymást. Szóval ... Párizs sem rossz és mindenképpen megér egy látogatást ! Nagyon kérem, hagyjuk ezt a negatív szemléletet és élvezzük inkább azt, ami ott pozitív ! Ez a sok külföldi által kedvelt város a szabadság, a szerelmesek és a költők hazája. Inkább ezt lássuk! Ez a város mindenkié, a magyaroké is. Szerencsére  tudom, hogy sok magyar élvezi és szereti, és ez megvigasztal.

Nekik szeretném kifejezni a hálámat!

 

PW- 2016 aug. 21.

 

          

 

Cikkfeltöltés / Publication d'un article

Képfeltölés / Uploader des images

Kövess minket!

Be-/ kijelentkezés

Blogíráshoz, videóajánláshoz jelentkezz be!

Francia szótárak

Hirdetés

Keresünk...

Munkatársakat

Mániád a francia ? Lehetne jobb is ez a honlap ? Lenne kedved szerkeszteni valamelyik rovatot, esetleg olyat, ami még nincs is ? Ne habozz, keress meg! Végzettség nem feltétel. Vigyázat, egyelőre nonprofit tevékenység! :-( Lásd még a Témák, amiket szeretnék feldolgozni, de... blogbejegyzést! Vagy ha szabadon szeretnél garázdálkodni, indíts blogot nálunk!

Pierre Waline blogja

Bíró Ádám blogja Párizsból

 

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

Herblay406 - Párizstól északra

 

Baranyi Beatrix, Recto et verso

 

 

Állásajánlatok

A címoldalról ajánljuk

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Franciatanárok

  • 1
  • 2

A Blog szerzői

  • 1
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech