Bienvenu sur notre site.   Click to listen highlighted text! Bienvenu sur notre site. Powered By

Francia nyelv a FacebookonFrancia nyelv a TwitterenFrancia nyelv a Youtube-onFrancia nyelv Google+Francia nyelv RSS

Állásajánlatok

Rejtő Jenő óta nem változott a légió?

Lábbal tiporják az emberi jogokat a francia idegenlégióban - állítja egy, a katonák jogainak védelmére szakosodott egyesület. "Tarthatatlan, amit néhány perverz altiszt művel a legénységgel" - nyilatkozta az InfoRádiónak a szervezet elnöke.

"Nem a hadsereg ellen, hanem azért dolgozunk, hogy megszűnjenek a középkorra emlékeztető viszonyok" - fogalmazott Michel Bavoil tartalékos ejtőernyős százados, aki szerint az emberi jogokat sértő "szívatások" miatt rengeteg értékes, tehetséges ember távozik a francia hadseregtől, és erről immár beszélni kell.

Bár a megalázó, az alapvető emberi jogokat sértő bánásmód a francia hadsereg egészében előfordul, a legsúlyosabb és rendszeresen ismétlődő esetek a jelentéskészítők szerint a világszerte hírhedt francia idegenlégióban történnek. A Rejtő Jenő könyvekből is ismert durva, trágár beszéd, a katonák fizikai bántalmazása csaknem mindennapos jelenség.

Annak ellenére, hogy az idegenlégiósok a világ egyik legjobban kiképzett katonáinak számítanak, fizetésük megegyezik a többi francia katonáéval.

"A légiósokban, akik panaszukkal megkeresnek bennünket, az egyik közös pont az, hogy mélységesen gyűlölik közvetlen felettesüket" - ecsetelte a helyzet komolyságát Michel Bavoil.

Tavaly májusban például egy szlovák származású légióst egy sivatagi hadgyakorlat alatt azért vert meg néhány társa, mert szimulánsnak vélték, parancsnoka pedig megvonta tőle a vizet az ötven fokos melegben. A katona néhány perc után meghalt, az ügy pedig óriási vihart kavart Franciaországban.

A tartalékos katonatisztek által alapított, de alapvetően mintegy ezer aktív katonát tömörítő szervezet már azt is jogsértőnek tartja, hogy az idegenlégió álnév felvételére kényszeríti az újoncokat. "Aki ezt megtagadja, azzal szóba sem állnak" - mondta Jacques Bessy tartalékos csendőrezredes, az egyesület alelnöke, hozzátéve: jogállamhoz méltatlan, hogy még az adójukat is az álnevükön fizetik.

Annak ellenére, hogy az idegenlégiósok a világ egyik legjobban kiképzett katonáinak számítanak, fizetésük megegyezik a többi francia katonáéval - mondta Michel Bavoil. Az egyszerű szerződéses sorkatona havi nettó fizetése 1200 és 1500 euró, azaz 360 és 450 ezer forint körül alakul, ami automatikusan megemelkedik - maximum a duplájára -, ha éles bevetésen vesznek részt.

Már csak Nicolas Sarkozyben bíznak

A 2REI átkelés közbenAz ügy kényességét mutatja, hogy a jelentés részleteinek nyilvánosságra kerülését követően az idegenlégió parancsnoka is megszólalt. Louis Pichot de Champfleury tábornok a Libération katonai témákra szakosodott blogjának adott interjúban elmondta: az 1831-ben alapított idegenlégióban jelenleg 7600 katona szolgál, és az álnév használata a testület megalapítása óta bevett gyakorlatnak számít, arra alapvetően biztonsági okok miatt van szükség.

Nagyjából egy év alatt ellenőrzik, hogy az újonnan érkezők valamelyikét nem körözik-e hazájukban bűncselekmény elkövetése miatt. Az idegenlégió ugyanis évente ezer újonccal köt szerződést, akiket egyébként nyolcezer jelentkezőből választanak ki. Egyharmaduk Nyugat-Európából, illetve Franciaországból, egyharmaduk Kelet-Európából, egyharmaduk pedig Dél-Amerikából, Ázsiából és a Közel-Keletről érkezik.

A légió parancsnoka hozzátette: az újoncokkal öt évre kötnek szerződést, és a harmadik évben a katonák 80 százaléka már saját neve alatt szolgál. A tábornok úgy véli: előfordulhatnak ugyan jogsértések a csapatban, de a jogvédők vádjait túlzásnak nevezte.

Ez viszont felbőszítette az egyesület vezetőit, és a Rue 89 - magyarul 89 Utca - nevű információs honlapon olyan fényképeket tettek közzé, melyek egy éjszakai légiós "hadgyakorlaton" készültek. Az egyik fotón a katonák bakancsban, egy szál alsónadrágban, fejükre húzott melegítőben kúsznak a sáros terepen, egy másikon pedig látható, hogy a "műveletet" egy olyan tiszt felügyeli, aki egyik kezében botot, a másikban egy üveg sört szorongat.

A jogvédők most azt remélik, jelentésüket Nicolas Sarkozy, a hadsereg legfőbb parancsnoka is elolvassa majd.

S. Ráduly János (Párizs)

 

A hozzáértők hozzászólásait várjuk a témában! 

Hozzászólások   

Zsolt01
0 #12 Zsolt01 2010-05-26 01:34
Szia Péter! A kérdéseim hasonlóak lennének. Találtál azóta választ is rájuk? Ha igen megosztanád velem? Köszi
Idézet | Jelentés a moderátornak
Péter
-1 #11 Péter 2010-03-10 16:17
Sziasztok!
Olyan légióst keresnék aki tud nekem segiteni pár dologban mint pl:
A jelentkezéshez kell-e idegen nyelv tudás?
Pontosan hol kell jelentkezni?
39 éves vagyok.Gond-e
Az illetmény most kb mennyi
Az illetményt haza tudom-e küldeni?
Kb mennyi pénzel érdemes elindulni?
Telefonon.interneten lehet-e tartani a kapcsolatot az ithoniakkal?
Válaszotokat előre is köszönöm!Remélh etőleg egy leendő légiós!
Idézet | Jelentés a moderátornak
Cserj
0 #10 Cserj 2010-02-22 19:52
Helló! Nos nekem annyi kérdésem lenne, hogy én kiszeretnék menni a légióba. 18 éves vagyok 2003 óta érdekel A francia idegen légió. Most per pillanat Önkéntes Tűzoltó vagyok de az sem akkora izgalom mint vártam. Láttam már ezt azt ott is. 3 éve kezdtem akkor még káreseti fotosként. Nos állóképességem van. Az édes apám katonának nevelt mivel az ő apja vadászpilóta volt a Második Világháborúban és nekem ezt a sorsot szánta (csak nem a világháborúban :-) ) szóval én szivesen kimennék, csak én is sok pletykát hallottam. Hogy begajdul aki kint volt. Teljesen szét esik pszihopata lessz. Én ezeket pletykáknak tartom, figyelemmel követem a légiósok életét a világhálón. Nade az én kérdésem, hogy aki volt kint a légióban. Az írjón rám valamit, vagy akinek volt kint ismerőse stb. vagy itt vagy msn en : situationx@homt ail*** Köszönöm.
Idézet | Jelentés a moderátornak
pál gábor
-1 #9 pál gábor 2010-02-05 22:48
Mi a f**** ez a cenzura!
Nem engem kén cenzurázni hanem azokat az álatokat akik minden féle f****got hordanak ösze!
És gözűk nincs miröl beszélnek!
ugyhogy javasolnám a féreértések lekerűlése érdekében!
hogy váltosztasanak valamit az oldalon vagy szüntesék meg!
Anak a hantás f****k meg üzeném hogy törölje a sok baromságát amit ösze hordot!
mert elöb utob ki derűl hogy ki is valojában és ne hogy valaki el töredeze az uját!
Idézet | Jelentés a moderátornak
pál gábor
0 #8 pál gábor 2010-02-04 16:43
Ferikém az apád f*** szihopat gyilkos! És jo lene ha máskor meg gondolnád mijen hűjeségeket irsz mert a végén még ki leszel belezve te kamu gép! A sok nyeszlet tökűnek meg üzenem! ha ki akarnak meni akor fogják a háti zsákjukat és uzsgyi vagy űljenek othon a f****n és hagyák a sok hűjeséget!
Idézet | Jelentés a moderátornak
Így van
0 #7 Így van 2009-09-04 18:15
Tényleg nagyon jó dolog ez a kommentezés.
Idézet | Jelentés a moderátornak
Ferenc
0 #6 Ferenc 2009-07-22 01:32
egész véletlenül vetődtem ide, és egy elgondolkodtató az amit itt olvasok... a félreértések elkerülése végett: a légió már nem az a légió ami cameronban tartotta magát, és fakezekre esküszik.. profi és hírhedetten kemény katonák egy csoportja, és ezt csak nagyon nagyon kemény kiképzéssel lehet elérni.. ez tény
ahogyan az is tény hogy gyilkosokról beszélünk, akiket keményen kell fegyelmezni ahhoz hogy ezt a profizmust képveseljék, és ne csapongjanak ki..
a keménységről pedig annyit, hogy én 2001ben mentem ki személyes okokból, egy behajtó sráccal együtt, Endrének hívták.. elég jókötésű és agresszív ember volt, és csinált pár balhét itt Mo.-n.. mindenki úgy gondolta róla hogy na ő aztán.. ahogy közölték vele a szabályzatot, és hogy nagyjából mi vár rá, haladékot kért és lelépett, pedig ő is látott már csodát, szolgált itthoni ejtőernyős alakulatnál, nem mint egyszerű baka.. de úgy gondolom hogy ez kell, és kelleni is fog, mert ahol a légió harcol akár regulárisként akár diverzánsként ott nem galacsinnal dobálnak, és nem kérdezik meg tőled hogy "miahelyzetbará tom?" egyetértek azzal, hogy ezt csak az tudja csinálni aki katonának született, van állóképessége, és gyomra, mert az is kell..
de mindettől függetlenül van ami igaz, nincs neved, és tényleg amiatt mert nem akarnak neked rosszat, és mocskosul kemények a kiképzőid, mert ők sem akarnak neked rosszat.
legio patria nostra
Idézet | Jelentés a moderátornak
Amen
0 #5 Amen 2009-07-08 14:05
Az a nagyszerű az internet adta interaktivitásb an, hogy itt el tudod mondani a véleményedet - nem úgy mint a tévénél vagy az újságoknál. A következő látogató már a cikkel együtt a te hozzászólásodat is olvassa, így egy árnyalt - a valósághoz közelítő - kép bontakozik ki benne.
A légió körüli mítoszok rombolására jó lehetőség.
Idézet | Jelentés a moderátornak
legionare
+3 #4 legionare 2009-03-06 20:43
ezt a sok marhaságot ami itt megy egyszerűen a szemétbe kéne söpörni, ne menjen katonának aki nem akar vagy nem bírja, senkit nem kényszeritenek, hogy tedd meg ezt vagy azt, igen a kiképzés kemény de ez azért van hogy katonát faragjanak a bakából és csak megköszönhetjük mert előnyünkre válik majd ez.
aki volt a légióban az csak a legnagyobb tisztelettel beszél a seregről és bajtársairól mert itt megszűnnek az egyéni problémák és helyébe lép az eggyé válás érzése mindegy, hogy kivagy, mert tudod azt, számithatsz rá bármikor
ha a bajtársakra gondolok, csak a legnagyobb tisztelettel tudom őket említeni

tisztelettel legionare
Idézet | Jelentés a moderátornak
Barna
0 #3 Barna 2009-02-26 18:12
Egy ideje érdeklődöm a légiós dolgok iránt és csak kitartó tájékozódás után kezd bennem letisztulni, hogy mi a legenda, mi a médiahisztéria és mi a valóság.

Erről a hírről hasonló a véleményem mint Billynek. Túlkapások bizonyára vannak, mint mindenhol. A téma érdeklődésre tart számot, így eladható időről időre. Mindez nem változtat a légió létezésén, szerepén, fontosságán, értékén. Mondom én kívülállóként.

Van itt (ex)légiós, aki elmondja még a véleményét?
Idézet | Jelentés a moderátornak
Billy Le Vilain
0 #2 Billy Le Vilain 2009-02-26 13:37
Még egy pontositàs :

"...egy másikon pedig látható, hogy a "műveletet" egy olyan tiszt felügyeli, aki egyik kezében botot, a másikban egy üveg sört szorongat.

Egy ilyen mûveletet a legjobb esetben is cak a napos altiszt (àlltalàban ôrmester) felügyel. De az esetek többsége inkàbb a napos tizedes müve....
Egy francia tiszt nem vesz részt a kiképzés e formàjàban.
Idézet | Jelentés a moderátornak
Billy Le Vilain
0 #1 Billy Le Vilain 2009-02-26 13:32
Az ilyen, és ehez hasonlo jelentések ugy 5 évenként felkavarjàk a kôzvéleményt....

Van Pàrizsban több szàz ôregedö tiszt, akiknek màr a csillaga leàldozoban, de a szerzödése még aktiv. El kell ôket is foglalni valmivel. Kutatnak egy kicsit a régi poros papirok kôzött, és làm elôkerülnek fényképek is (ami àlltalàban tôbb éves) amivel alàtàmaszthatju k az àllitàsainkat.

Az nem érdekes, hogy senkinek fogalma sincs arrol, hogy az emlitett képen zajlo eseményeknek van-e valamilyen elözménye, vagy egyàltalàn mi torténik is valojàban... Elég egy pillantàs a "szegény" koszos éjszakàban szenvedô kiskatonàkra, és màr meg is van mindenkinek a rossz véleménye a Légiorol.

Ilyenkor természetesen még elôkerûlnek màs szélsôséges esetek is (àlltalàban több év tàvlatàbol) amikre hivatkozva lehet àllitani, hogy màr MEGINT ez, meg az történt az embertelen Légioban.

Az egyik hozzàszolo (a Rue 89 cikkéhez) megjegyzi : "- On ne va tout de même pas leur apprendre leur métier en les faisant jouer à la playstation."
Szerintem ez egy nagyon helyénvalo mondat.

Sch (e.r.) MAY
Idézet | Jelentés a moderátornak

A nyelvtanulás rovatból

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Kapcsolódó cikkek

Szövegfelolvasó

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Franciatanár

Halmos Zsuzsanna
Halmos Zsuzsanna
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest III. és VII. kerület, valamint háznál

Metzger Adrienn
Metzger Adrienn
Metzger Adrienn vagyok, idén januárban diplomáztam az ELTE francia és magyar mint idegen nyelv tanári mesterszakán.

Kiss Laura
Kiss Laura
Általános- és középiskolások korrepetálása, napi felkészítése francia nyelvből.

Sárkány Enikő
Sárkány Enikő
Angol, francia, orosz nyelvből tanítás általános és szakmai – gazdasági, kereskedelmi, külkereskedelmi, idegenforgalmi – nyelvből kezdőtől a felsőfokig, nagy tapasztalattal rendelkező külkereskedőtől minden korosztály számára.

Pamela Gerard
Pamela Gerard
anyanyelvi franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, francia szaknyelv, Budapest II. kerület

Dr. Csatári Piroska
Dr. Csatári Piroska
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest V. kerület

Munkácsi Erika
Munkácsi Erika
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest XIV. kerület

Molnár Zsófi
Molnár Zsófi
6 év szakmai tapasztalattal rendelkező, türelmes, empatikus, kedves, mosolygós, fiatal, ELTE francia szakon diplomázott tanárnő vagyok, aki keresi bármilyen korú, bármilyen szinten lévő Tanítványait. Óráim kommunikatívak, igyekszem rengeteg érdekes, onlin

Helényi Szilvia
Helényi Szilvia
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest III. kerület, és belváros

Kecskésné Halász Anita
Kecskésné Halász Anita
Diplomával rendelkező francia nyelvtanár oktatást, fordítást, vizsgákra felkészítést és korrepetálást vállal Debrecenben.

Rauscher Éva
Rauscher Éva
Francia nyelv tanítását vállalom felsőfokú nyelvtudással minden korosztálynak, kezdőtől felsőfokig. Nyelvvizsgára, érettségire felkészítés, korrepetálás, szinten tartó társalgás az igényeknek megfelelően.

Stamfel Andrea
Stamfel Andrea
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest XIII. kerület és megbeszélés szerint

Szabó Dóra
Szabó Dóra
francia magántanár, francia korrepetálás, Budapest XII. kerület és háznál

Széchey Noémi
Széchey Noémi
franciatanár, francia magántanár

Török Adrienn
Török Adrienn
BME nyelvvizsgáztatói képesítéssel, nyelvtanári és Franciaországban szerzett menedzsment diplomával vállalok eredményorientált általános és gazdasági nyelvoktatást. Az órák kommunikatívak, de nem feledkezünk meg a szilárd nyelvtani alapok lefektetéséről

Váczi Andrea
Váczi Andrea
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest II. és III. kerület

Böröczffy-Farkas Boglárka
Böröczffy-Farkas Boglárka
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia magánóra, francia korrepetálás, felkészítés francia nyelvizsgára/érettségire - Budapest XIII. Jászai Mari tér / Skype

Kunné Tuza Gabriella
Kunné Tuza Gabriella
15 éve tanítok nyelveket. Öt nyelven beszélek (angol, német, francia, indonéz, maláj). Ezt a nagy nyelvtudást egyrészt annak köszönhetem, hogy bejártam a világot, másrészt annak, hogy imádok nyelveket tanulni és tanítani. Bővebben lásd lent, az "Amit váll

Francia szótárak

Hirdetés

Keresünk...

Munkatársakat

Mániád a francia ? Lehetne jobb is ez a honlap ? Lenne kedved szerkeszteni valamelyik rovatot, esetleg olyat, ami még nincs is ? Ne habozz, keress meg! Végzettség nem feltétel. Vigyázat, egyelőre nonprofit tevékenység! :-( Lásd még a Témák, amiket szeretnék feldolgozni, de... blogbejegyzést! Vagy ha szabadon szeretnél garázdálkodni, indíts blogot nálunk!

Pierre Waline blogja

Bíró Ádám blogja Párizsból

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

Herblay406 - Párizstól északra

Baranyi Beatrix, Recto et verso

A címlapról ajánljuk

 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

Francia nyelv

www.francianyelv.hu - A francia nyelvről, kultúráról, világról

Orosz nyelv

www.orosznyelv.hu - Az orosz nyelvről, kultúráról, világról

Német nyelv

www.nemetnyelv.hu - A német nyelvtanulás, hírek

Kerületi Újság

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech