Bienvenu sur notre site.   Click to listen highlighted text! Bienvenu sur notre site. Powered By

Francia nyelv a FacebookonFrancia nyelv a TwitterenFrancia nyelv a Youtube-onFrancia nyelv Google+Francia nyelv RSS

Állásajánlatok

Útibeszámoló Párizsból

Ugyan mit lehetne még mondani Párizsról, a nevezetességeiről? Túl sokat nem. Amit megpróbálok e rövidke leírásban, az a figyelem felkeltése, mégpedig olyan látványosságokra, amik vagy kimaradnak az útleírásokból, vagy nem kapnak kellő súlyt, holott érdemes megnézni, felkeresni ezeket, rám nagy hatással voltak.

Kezdem is egy gyöngyszemmel, a Shakespeare & Company könyvesbolttal. A Szajna partján fekszik, szemben a Notre Dame katedrális előtti térrel, a jobb parton. Na jó, át kell menni még a Montebello úton, és a Bucherie utca 37. szám alatt már el is érsz egy piciny térre. Itt láthatod meg a számtalan könyvet árusító boltocskát, ahol időnként neves irodalmi személyek is megfordulnak, előadnak. A belső tere, a hangulata elbűvölő. A világhírű Ulysses kiadásával vált igazán világhírűvé.

Ha már errefelé jársz, feltétlenül menj el a Latin negyedbe akár sétálgatni, akár kávézni, vagy étkezni. Nincs olyan igény, melynek ne felelne meg valamelyik étterem, kávéház. Az utcák, a nyüzsgés hangulatáról nem is beszélve.

Ha már rászántad magad erre a "túrára", akkor keresd meg a Rue du Chat qui Pèche (halászó macska) nevű utcácskát. Maga az utca nem egy nagy szám, csupán az, hogy karnyújtásnyira van a két oldala és megvan akár 30 méter is.

Magyar irodalmi vonatkozása is van, hiszen Földes Jolán 1930-as években A halászó macska uccája címen jelentette meg novelláját.

A túlpartról ajánlom felkutatni - mert nagysága ellenére nem könnyű rálelni -  a házak közé beékelődött Place des Vosges teret. Egységes, de mégis különböző épületek fogják közre a parkot, ahol felnőttek és gyerekek pihennek, játszanak, olvasnak, élik az életet.


Nincs innen messze a Rue des Rosiers, a zsidó negyed ma is látható, élő része, teli bolttal.
Persze itt minden kóser. Itt talán tapasztalhatsz valamicskét a múlt hangulatából.

A Panthéon mögött, nem elbújva, de a nagyság fényében elveszve álldogál egy nem éppen pici templom, a Saint-Etienne-du-Mont. Belső tere igen díszes, elég sok nézelődni valót kínál.

Vedd az irányt a Rue Mouffetard felé, sétálj végig rajta. Út közben áthaladsz egy hangulatos terecskén. Ha elfáradtál, akkor egy kávéházból nézelődve szökőkút és azt övező virágok nyújtanak felüdülést. Természetesen errefelé is számtalan üzlet, kávézó, fagyizó található.

Az út felénél érdeklődj a Jardin des Plantes kert felől, vedd arra az irányt. Nem is elsősorban a kert, hanem az előtte található párizsi nagy mecset, azaz a Mosquée de Paris miatt. Modern építésű, de a hagyományokat szigorúan követő mecset.

Jelképes összegért látogatható. Kertje a bibliai paradicsomot juttatja eszünkbe, faragott márvány csipkéi elbűvölőek.


A mecsetet elhagyva azért végig sétálhatsz az előbb említett kerten.
Picit sivár, de található sok szép "apróság", nem is beszélve a természettudományi múzeumról, a pálmaházról, az állatkertről.
A túlsó végén pedig találkozhatsz egy "igazi" mamuttal.
Innen a Szajna parton akár gyalog, akár busszal menj a Saint-Louis szigetecske felé.                                                         

Balra, egy hatalmas egyetemi tömböt elhagyva meglátod az arab világ intézetét, az Institut du monde arabe bejáratát és a hatalmas burkolófelületet, mely mindegyik ablakszeme arab motívumokat formázó szenzoros blendék sokasága. Ezek szabályozzák a fény bejutását az épületbe, különleges, változó formákat felvéve.      

 


Még egy ajánlandó látványosság van hátra, ízlés kérdése, kit érdekel, mégpedig egy temető. Név szerint a Cimetiére du Pére-Lachaise.
Sok-sok nevezetes személy nyughelye található itt. Többek között Apollinaire,Édit Piaf, La Fontaine, Chopin, Moliere, és még számtalan, az élet számos területéről. Szellemük - biztosan - áthatja a temetőt, séta közben érezni is fogod.......

Most már utolsó, amivel feltartalak, ez a szálloda, ahol e pár napban laktam.
A szobák arra, hogy tisztálkodj, pihenj, aludj, bőven megfelelnek. Igazából mindegyik más, mindnek van előnye és hátránya is, de ez így szokott lenni. A Hotel Studia hatemeletes, a lépcső jópofa, a lift kétszemélyes, és iszonyatosan lassú. De van időd, hiszen turista vagy!? A takarítás tökéletes, az ár elfogadható. Címe: 51. Boulevard Saint-Germain, 75005 Paris.
A címből is látható, frekventált helyen található, szinte minden elérhető innen gyalog, a Notre Dame például negyedórányira van kényelmes sétával.További képeimet is megnézheted, ha van - elég - időd és kedved hozzá.

 

A nyelvtanulás rovatból

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Kapcsolódó cikkek

Szövegfelolvasó

A címoldalról

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Franciatanár

Halmos Zsuzsanna
Halmos Zsuzsanna
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest III. és VII. kerület, valamint háznál

Metzger Adrienn
Metzger Adrienn
Metzger Adrienn vagyok, idén januárban diplomáztam az ELTE francia és magyar mint idegen nyelv tanári mesterszakán.

Kiss Laura
Kiss Laura
Általános- és középiskolások korrepetálása, napi felkészítése francia nyelvből.

Sárkány Enikő
Sárkány Enikő
Angol, francia, orosz nyelvből tanítás általános és szakmai – gazdasági, kereskedelmi, külkereskedelmi, idegenforgalmi – nyelvből kezdőtől a felsőfokig, nagy tapasztalattal rendelkező külkereskedőtől minden korosztály számára.

Pamela Gerard
Pamela Gerard
anyanyelvi franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, francia szaknyelv, Budapest II. kerület

Dr. Csatári Piroska
Dr. Csatári Piroska
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest V. kerület

Munkácsi Erika
Munkácsi Erika
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest XIV. kerület

Molnár Zsófi
Molnár Zsófi
6 év szakmai tapasztalattal rendelkező, türelmes, empatikus, kedves, mosolygós, fiatal, ELTE francia szakon diplomázott tanárnő vagyok, aki keresi bármilyen korú, bármilyen szinten lévő Tanítványait. Óráim kommunikatívak, igyekszem rengeteg érdekes, onlin

Helényi Szilvia
Helényi Szilvia
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest III. kerület, és belváros

Kecskésné Halász Anita
Kecskésné Halász Anita
Diplomával rendelkező francia nyelvtanár oktatást, fordítást, vizsgákra felkészítést és korrepetálást vállal Debrecenben.

Rauscher Éva
Rauscher Éva
Francia nyelv tanítását vállalom felsőfokú nyelvtudással minden korosztálynak, kezdőtől felsőfokig. Nyelvvizsgára, érettségire felkészítés, korrepetálás, szinten tartó társalgás az igényeknek megfelelően.

Stamfel Andrea
Stamfel Andrea
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest XIII. kerület és megbeszélés szerint

Szabó Dóra
Szabó Dóra
francia magántanár, francia korrepetálás, Budapest XII. kerület és háznál

Széchey Noémi
Széchey Noémi
franciatanár, francia magántanár

Török Adrienn
Török Adrienn
BME nyelvvizsgáztatói képesítéssel, nyelvtanári és Franciaországban szerzett menedzsment diplomával vállalok eredményorientált általános és gazdasági nyelvoktatást. Az órák kommunikatívak, de nem feledkezünk meg a szilárd nyelvtani alapok lefektetéséről

Váczi Andrea
Váczi Andrea
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest II. és III. kerület

Böröczffy-Farkas Boglárka
Böröczffy-Farkas Boglárka
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia magánóra, francia korrepetálás, felkészítés francia nyelvizsgára/érettségire - Budapest XIII. Jászai Mari tér / Skype

Kunné Tuza Gabriella
Kunné Tuza Gabriella
15 éve tanítok nyelveket. Öt nyelven beszélek (angol, német, francia, indonéz, maláj). Ezt a nagy nyelvtudást egyrészt annak köszönhetem, hogy bejártam a világot, másrészt annak, hogy imádok nyelveket tanulni és tanítani. Bővebben lásd lent, az "Amit váll

Francia szótárak

Hirdetés

Keresünk...

Munkatársakat

Mániád a francia ? Lehetne jobb is ez a honlap ? Lenne kedved szerkeszteni valamelyik rovatot, esetleg olyat, ami még nincs is ? Ne habozz, keress meg! Végzettség nem feltétel. Vigyázat, egyelőre nonprofit tevékenység! :-( Lásd még a Témák, amiket szeretnék feldolgozni, de... blogbejegyzést! Vagy ha szabadon szeretnél garázdálkodni, indíts blogot nálunk!

Pierre Waline blogja

Bíró Ádám blogja Párizsból

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

Herblay406 - Párizstól északra

Baranyi Beatrix, Recto et verso

A címlapról ajánljuk

 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

Francia nyelv

www.francianyelv.hu - A francia nyelvről, kultúráról, világról

Orosz nyelv

www.orosznyelv.hu - Az orosz nyelvről, kultúráról, világról

Német nyelv

www.nemetnyelv.hu - A német nyelvtanulás, hírek

Kerületi Újság

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech