Bienvenu sur notre site.   Click to listen highlighted text! Bienvenu sur notre site. Powered By

Francia nyelv a FacebookonFrancia nyelv a TwitterenFrancia nyelv a Youtube-onFrancia nyelv Google+Francia nyelv RSS

Állásajánlatok

Jelszó: Párizs

Akár hisszük, akár nem, elrúgtam a harmincötöt és nem jártam még Párizsban. Azt hiszem, nem is ábrándoztam arról, milyen lenne ott járni.

Csak amikor mások – osztálytárs, barátnő, testvér – meséltek róla, akkor mindig feltűnt nekem: hoppá, nem voltam Párizsban. Ady volt, József Attila volt, Kuncz Aladár volt, Kaffka Margit volt, Kányádi Andris volt, én nem voltam. Levonhatjuk a megfelelő következtetést.

Viszont Londonban jártam.

Igaz, hogy csak fél napot töltöttem ott, annak is felét egy régiség-vásárban, de nem a Portobello piacon. Megmutatták nekem a Soho-t, elvittek kínai vendéglőbe vacsorázni, utaztunk metróval és buszon, elvittek egy arcképcsarnokba, megnéztünk egy alagsori antikváriumot is, ahol többek között láttam sokszázados Kopernikusz könyvet, majd két hónapig Oxfordban laktam, de ez időben egyszer sem jutott eszembe azon morfondírozni, milyenek az angolok.

Igazság szerint angolnak nem sok nyomát láttam Oxfordban. Láttam németet, svájci franciát, kanadai angolt, norvég lányt, akit Islingnek hívtak és ez már elég a halhatatlansághoz, indiai, görög, holland, osztrák nőt, kínai kutatót, és így tovább. Angol úriembert egyszer volt alkalmam látni, a Merton College egy vacsoráján, ahova vicces kedvű ismerősöm meghívott „angolt nézni”. Mit is mondhatnék. My lips are sealed.

Viszont – és most eljutottunk a medvéhez – nemrég ráakadtam George Mikes How to Be an Alien című remekére. Igen, jól látunk, egy Mikes a szerző, aki Angliába szakadt magyar újságíróként kezdte a britekkel való ismerkedést, melyet oly mesteri fokra fejlesztett, hogy állítólag ő írta az angoloknak leginkább tetsző, ironikus hangvételű könyvet az angolokról. Elsősorban angol nyelven, de bármilyen egyéb, elérhető fordításban mindenkinek lelkesen ajánlom, olvassa szeretettel.

Azt ugyan továbbra sem tudom, „milyenek az angolok”,

de a Mikes könyv nyomán érdeklődésem homlokterébe kerültek a hasonló tárgyú kiadványok, így akadtam rá Stephen Clarke könyvére, a Talk to the Snail-re. A könyv a Tízparancsolat mintájára megírt, részletes útmutató merészeknek, akik bizonyos ideig Párizsban élnének. Ezúttal egy tizenkét éve Franciaországban élő brit polgár görbe tükrében csodálhatjuk a francia nemzet állítólagos jellegzetességeit. Néha kissé idegesítő, de egészében véve szórakoztató iromány. Főként, ha mondjuk vonattal épp Párizsba tartunk.

Azt hiszem, most már csak elvonszolom magam Párizsig valahogy. Muszáj megnéznem, mi is ott a helyzet. Kíváncsi vagyok, tényleg nem szolgál ki a pincér? Tényleg orrolnak rám, ha nem beszélek franciául? Ha rosszul beszélek franciául? Tényleg valaki mindig sztrájkol? Tényleg agyongyógyszereznek, ha megbetegszem? A postahivatalban órákig kell várakozni, amíg sorra kerül az ember? Ha valakinek megtetszem, az utcán leszólít és meghív egy italra?

Ebéd közben a vendéglőben orrom alá fújja a füstöt a szomszéd asztalnál ülő egzisztencialista? Elütnek a zebrán, mert a párizsi autós nem veszi komolyan a piros lámpát? A legkifogástalanabb modorban egy-kettő elküldenek melegebb éghajlatra? Rendkívül kíváncsi vagyok, remélem, ti sem kevésbé. Maradjunk annyiban: jelszó – Párizs.

Hozzászólások   

Barna
0 #2 Barna 2009-02-26 17:59
Nekem az volt a tapasztalatom, ha megakadtam a franciával azonnal átváltottak angolra. Furcsálltam is, jobban örültem volna egy kis ingyenes nyelvleckének.. . :-)
A lazaságot a közlekedésben tapasztaltam, tetszett, hogy a rendőr nem a forgalmat akadályozta, hanem gyorsította.
Idézet | Jelentés a moderátornak
Billy Le Vilain
0 #1 Billy Le Vilain 2009-02-26 17:16
Az utolso elôtti bekezdésre a vàlaszom egyöntetûen IGEN !

Az utolso bekezdéshez még annyit hozzàtennék, hogy ez a gyalogosokra még inkàbb illik Pàrizsban.

De szerintem egész francia orszàg ilyen, egy kicsit lazàbban fogjàk fel az életet, mint a keleti blokkban nevelkedettek....

Billy
Idézet | Jelentés a moderátornak

A nyelvtanulás rovatból

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Kapcsolódó cikkek

Szövegfelolvasó

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Franciatanár

Halmos Zsuzsanna
Halmos Zsuzsanna
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest III. és VII. kerület, valamint háznál

Metzger Adrienn
Metzger Adrienn
Metzger Adrienn vagyok, idén januárban diplomáztam az ELTE francia és magyar mint idegen nyelv tanári mesterszakán.

Kiss Laura
Kiss Laura
Általános- és középiskolások korrepetálása, napi felkészítése francia nyelvből.

Sárkány Enikő
Sárkány Enikő
Angol, francia, orosz nyelvből tanítás általános és szakmai – gazdasági, kereskedelmi, külkereskedelmi, idegenforgalmi – nyelvből kezdőtől a felsőfokig, nagy tapasztalattal rendelkező külkereskedőtől minden korosztály számára.

Pamela Gerard
Pamela Gerard
anyanyelvi franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, francia szaknyelv, Budapest II. kerület

Dr. Csatári Piroska
Dr. Csatári Piroska
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest V. kerület

Munkácsi Erika
Munkácsi Erika
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest XIV. kerület

Molnár Zsófi
Molnár Zsófi
6 év szakmai tapasztalattal rendelkező, türelmes, empatikus, kedves, mosolygós, fiatal, ELTE francia szakon diplomázott tanárnő vagyok, aki keresi bármilyen korú, bármilyen szinten lévő Tanítványait. Óráim kommunikatívak, igyekszem rengeteg érdekes, onlin

Helényi Szilvia
Helényi Szilvia
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest III. kerület, és belváros

Kecskésné Halász Anita
Kecskésné Halász Anita
Diplomával rendelkező francia nyelvtanár oktatást, fordítást, vizsgákra felkészítést és korrepetálást vállal Debrecenben.

Rauscher Éva
Rauscher Éva
Francia nyelv tanítását vállalom felsőfokú nyelvtudással minden korosztálynak, kezdőtől felsőfokig. Nyelvvizsgára, érettségire felkészítés, korrepetálás, szinten tartó társalgás az igényeknek megfelelően.

Stamfel Andrea
Stamfel Andrea
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest XIII. kerület és megbeszélés szerint

Szabó Dóra
Szabó Dóra
francia magántanár, francia korrepetálás, Budapest XII. kerület és háznál

Széchey Noémi
Széchey Noémi
franciatanár, francia magántanár

Török Adrienn
Török Adrienn
BME nyelvvizsgáztatói képesítéssel, nyelvtanári és Franciaországban szerzett menedzsment diplomával vállalok eredményorientált általános és gazdasági nyelvoktatást. Az órák kommunikatívak, de nem feledkezünk meg a szilárd nyelvtani alapok lefektetéséről

Váczi Andrea
Váczi Andrea
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest II. és III. kerület

Böröczffy-Farkas Boglárka
Böröczffy-Farkas Boglárka
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia magánóra, francia korrepetálás, felkészítés francia nyelvizsgára/érettségire - Budapest XIII. Jászai Mari tér / Skype

Kunné Tuza Gabriella
Kunné Tuza Gabriella
15 éve tanítok nyelveket. Öt nyelven beszélek (angol, német, francia, indonéz, maláj). Ezt a nagy nyelvtudást egyrészt annak köszönhetem, hogy bejártam a világot, másrészt annak, hogy imádok nyelveket tanulni és tanítani. Bővebben lásd lent, az "Amit váll

Francia szótárak

Hirdetés

Keresünk...

Munkatársakat

Mániád a francia ? Lehetne jobb is ez a honlap ? Lenne kedved szerkeszteni valamelyik rovatot, esetleg olyat, ami még nincs is ? Ne habozz, keress meg! Végzettség nem feltétel. Vigyázat, egyelőre nonprofit tevékenység! :-( Lásd még a Témák, amiket szeretnék feldolgozni, de... blogbejegyzést! Vagy ha szabadon szeretnél garázdálkodni, indíts blogot nálunk!

Pierre Waline blogja

Bíró Ádám blogja Párizsból

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

Herblay406 - Párizstól északra

Baranyi Beatrix, Recto et verso

A címlapról ajánljuk

 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

Francia nyelv

www.francianyelv.hu - A francia nyelvről, kultúráról, világról

Orosz nyelv

www.orosznyelv.hu - Az orosz nyelvről, kultúráról, világról

Német nyelv

www.nemetnyelv.hu - A német nyelvtanulás, hírek

Kerületi Újság

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech