Bienvenu sur www.francianyelv.hu   Click to listen highlighted text! Bienvenu sur www.francianyelv.hu Powered By GSpeech

 

A flan nem más, mint a pudingok királynője. Azért mondom ilyen meggyőződéssel, hogy királynőről és nem királyról van szó, mert még tinédzser koromban franciatanárnőm egy kreált definícióval ütötte el a névelők nemére vonatkozó igen sok hezitálást okozó kérdéseim élét.

Azt állította, „minden, ami jó, kellemes, szép vagy finom, az nőnemű.” Két kivételt azért Ő is felfedezett; a bort és a csokoládét. Ezen felismerését cseppet sem áll módomban megcáfolni, de a definíció pontosítása érdekében pár kiegészítést az évek alatt jómagam is tettem. Úgy vélem, a hímnemű flan is egy a kivételek közül, akit mindezek örömére önhatalmúlag királynővé is avanzsáltam.{nomultithumb}

A flan parisien Párizs cukrászművészetének ennivaló gasztro-szülöttje. Már a középkorban készítettek flanokat, melyek a mai napig mind sós, mind édes formában örvendeztetik a francia közönséget. A flan amúgy nem egy szimpla puding, inkább egyfajta sós vagy édes torta, melynek hagyományos tojáskrémes töltelékét a franciák szezonális gyümölcsökkel vagy kényük-kedvük szerint bármivel szabadon variálnak. Gyakori a vaníliás, mazsolás, gyümölcsös ízesítés, de szárnyasmáj, esetleg tenger gyümölcsei is dúsíthatják a tölteléket.

A legjobb flanokat cukrászmesterek készítik. Egy jókora, vaskos szelet ára olyan 1,5-2 euró körül mozog, de az átszámítást senkinek sem javasolt, mert az eredetit egyszer mindenképp meg kell kóstolni. Arról nem is beszélve, hogy egy harapás flan, felér egy „harapás Párizzsal”, és ugyanmár, hányan mondhatják el magukról, hogy Párizst nem csak látták, hanem ízeiben is megkóstolták?! Megéri az árát!

Addig is, amíg nem utazunk Párizsba, invitáljuk Őt magát saját konyhánkba!

A hozzávalókért és az elkészítést módjáért látogasd meg partnerünket, a LaCuisine.hu-t!

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Francia szótárak

Hirdetés

Keresünk...

Munkatársakat

Mániád a francia ? Lehetne jobb is ez a honlap ? Lenne kedved szerkeszteni valamelyik rovatot, esetleg olyat, ami még nincs is ? Ne habozz, keress meg! Végzettség nem feltétel. Vigyázat, egyelőre nonprofit tevékenység! :-( Lásd még a Témák, amiket szeretnék feldolgozni, de... blogbejegyzést! Vagy ha szabadon szeretnél garázdálkodni, indíts blogot nálunk!

Pierre Waline blogja

Bíró Ádám blogja Párizsból

 

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

Herblay406 - Párizstól északra

 

Baranyi Beatrix, Recto et verso

 

 

Állásajánlatok

A címoldalról ajánljuk

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Franciatanárok

  • 1
  • 2
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech