Bienvenu sur notre site.   Click to listen highlighted text! Bienvenu sur notre site. Powered By

Francia nyelv a FacebookonFrancia nyelv a TwitterenFrancia nyelv a Youtube-onFrancia nyelv Google+Francia nyelv RSS

Állásajánlatok

Annie Ernaux

 

Az íráshoz mindenek előtt láthatatlannak kell maradni.

Annie Ernaux a kortárs francia regény egyik meghatározó alakja. Művei önéletrajzi indíttatásúak; számára az irodalom elsősorban tanúságtétel, önvallomás. Stílusát a francia próza klasszikus hagyományai: a világosság, pontosság jellemzi, melyet tovább mélyít és árnyal megfigyelőképessége valamint az ábrázolt emberek, élethelyzetek iránt érzett szenvedélyesség és mély empátia.

Annie Ernaux 1940-ben született Normandiában, egyszerű munkáscsalád gyermekeként. Tanulmányait a roueni egyetemen végezte; először tanítóvá, majd a bölcsészettudomány tanárává vált. Első könyve 1974-ben jelent meg, Les Armoires Vides címen. Már erre az első regényre is jellemzőek az önéletrajzi elemek; egy abortuszon éppen átesett bölcsészhallgató szemszögéből írja le annak normandiai ifjúkorát, viszonyát szüleivel valamint azokat az ellentmondásos érzéseket melyek a gyermekkori, szerény környezet és a nagyvárosi értelmiségi lét különbözőségéből fakadnak. Ez utóbbi téma végigkíséri majd egész életművét.

A közel tíz évvel később megjelent La Place (Árulás) című regényben már első szám első személyben szól az olvasóhoz. A műben édesapja halála után Ernaux flashback technikával eleveníti fel családja életét a lehető legtárgyilagosabb, legletisztultabb stílusban. Így a regény tulajdonképpen egy egyszerű normandiai munkás dolgos életéről és a szorgos munkának köszönhető társadalmi felemelkedésről (Ernaux szülei munkásokból kiskereskedőkké váltak) szól, a témához illő egyszerű, köznapi nyelven megírva. A művet Renaud díjjal jutalmazta a kritika.

Öt évvel később, 1988-ban, La Femme (Egy asszony) címen édesanyja történetét írja meg. Később visszatér a témára, a Je ne suis pas sortie de ma nuit című regény központi témája az édesanya Alzheimer betegsége, az írónő ezzel kapcsolatos érzései, valamint az a furcsa felfordulása az anya-lánya viszonynak, mikor a lányból válik a felnőtt, a szülőből pedig a tehetetlen gyermek.

Szintén személyes élményeit, érzéseit írja meg a L’Événement (2000) című műben. Ernaux fiatal egyetemistaként teherbe esett egy nem kívánt gyermekkel, így egyetlen megoldásnak az abortuszt látta, amely a lelki folyamatok mellett egyéb, fizikai nehézségekkel is járt abban a korban; a hatvanas évek Franciaországában, amikor az abortusz illegális volt. Az elbeszélés stílusa rideg, lényegre törő, a személyes élmény feldolgozása ellenére távolságtartó. Erre utal a cím is, hogy az abortuszt nem valamiféle tragikus történésként, hanem egy, a szerző életében bekövetkezett eseményként aposztrofálja. Ennek ellenére a regény igen megrázó, mind a tematikának, mind az expozíciónak köszönhetően.

2008-ban megjelent Les Années című művében megújítja az önreflektáló elbeszélés műfaját. Az elbeszélés alapját azok a fotók képezik, melyek az írónőről készültek 1942 és 2006 között, és melyek segítségével Ernaux felfesti Franciaország történelmének 60 évéről készített freskóját. A regény egyszerre személyes, univerzális és kollektív. Franciaországban nagy sikert aratott, elnyerte a kritikusok Marguerite Duras és François Mauriac díját, a Télégramme olvasóinak díját valamint Lire című irodalmi magazin az év francia regényének választotta.

Legfrissebb írása a közelmúltban jelent meg, L'Autre Fille címen. Az alig hetven oldalas, vékonyka kötet egy képzeletbeli levél, melyet az írónő sosem ismert nővéréhez írt, aki születése előtt két évvel halt meg.

Magyar nyelven Egy Asszony (La Femme) és Árulás (La Place) címeken jelent meg két regénye, melyet egy kötetben adtak ki Szávai János fordításában és az írónő munkásságáról szóló előszavával.

A nyelvtanulás rovatból

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Szövegfelolvasó

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Franciatanár

Halmos Zsuzsanna
Halmos Zsuzsanna
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest III. és VII. kerület, valamint háznál

Metzger Adrienn
Metzger Adrienn
Metzger Adrienn vagyok, idén januárban diplomáztam az ELTE francia és magyar mint idegen nyelv tanári mesterszakán.

Kiss Laura
Kiss Laura
Általános- és középiskolások korrepetálása, napi felkészítése francia nyelvből.

Sárkány Enikő
Sárkány Enikő
Angol, francia, orosz nyelvből tanítás általános és szakmai – gazdasági, kereskedelmi, külkereskedelmi, idegenforgalmi – nyelvből kezdőtől a felsőfokig, nagy tapasztalattal rendelkező külkereskedőtől minden korosztály számára.

Pamela Gerard
Pamela Gerard
anyanyelvi franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, francia szaknyelv, Budapest II. kerület

Dr. Csatári Piroska
Dr. Csatári Piroska
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest V. kerület

Munkácsi Erika
Munkácsi Erika
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest XIV. kerület

Molnár Zsófi
Molnár Zsófi
6 év szakmai tapasztalattal rendelkező, türelmes, empatikus, kedves, mosolygós, fiatal, ELTE francia szakon diplomázott tanárnő vagyok, aki keresi bármilyen korú, bármilyen szinten lévő Tanítványait. Óráim kommunikatívak, igyekszem rengeteg érdekes, onlin

Helényi Szilvia
Helényi Szilvia
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest III. kerület, és belváros

Kecskésné Halász Anita
Kecskésné Halász Anita
Diplomával rendelkező francia nyelvtanár oktatást, fordítást, vizsgákra felkészítést és korrepetálást vállal Debrecenben.

Rauscher Éva
Rauscher Éva
Francia nyelv tanítását vállalom felsőfokú nyelvtudással minden korosztálynak, kezdőtől felsőfokig. Nyelvvizsgára, érettségire felkészítés, korrepetálás, szinten tartó társalgás az igényeknek megfelelően.

Stamfel Andrea
Stamfel Andrea
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest XIII. kerület és megbeszélés szerint

Szabó Dóra
Szabó Dóra
francia magántanár, francia korrepetálás, Budapest XII. kerület és háznál

Széchey Noémi
Széchey Noémi
franciatanár, francia magántanár

Török Adrienn
Török Adrienn
BME nyelvvizsgáztatói képesítéssel, nyelvtanári és Franciaországban szerzett menedzsment diplomával vállalok eredményorientált általános és gazdasági nyelvoktatást. Az órák kommunikatívak, de nem feledkezünk meg a szilárd nyelvtani alapok lefektetéséről

Váczi Andrea
Váczi Andrea
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest II. és III. kerület

Böröczffy-Farkas Boglárka
Böröczffy-Farkas Boglárka
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia magánóra, francia korrepetálás, felkészítés francia nyelvizsgára/érettségire - Budapest XIII. Jászai Mari tér / Skype

Kunné Tuza Gabriella
Kunné Tuza Gabriella
15 éve tanítok nyelveket. Öt nyelven beszélek (angol, német, francia, indonéz, maláj). Ezt a nagy nyelvtudást egyrészt annak köszönhetem, hogy bejártam a világot, másrészt annak, hogy imádok nyelveket tanulni és tanítani. Bővebben lásd lent, az "Amit váll

Francia szótárak

Hirdetés

Keresünk...

Munkatársakat

Mániád a francia ? Lehetne jobb is ez a honlap ? Lenne kedved szerkeszteni valamelyik rovatot, esetleg olyat, ami még nincs is ? Ne habozz, keress meg! Végzettség nem feltétel. Vigyázat, egyelőre nonprofit tevékenység! :-( Lásd még a Témák, amiket szeretnék feldolgozni, de... blogbejegyzést! Vagy ha szabadon szeretnél garázdálkodni, indíts blogot nálunk!

Pierre Waline blogja

Bíró Ádám blogja Párizsból

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

Herblay406 - Párizstól északra

Baranyi Beatrix, Recto et verso

A címlapról ajánljuk

 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

Francia nyelv

www.francianyelv.hu - A francia nyelvről, kultúráról, világról

Orosz nyelv

www.orosznyelv.hu - Az orosz nyelvről, kultúráról, világról

Német nyelv

www.nemetnyelv.hu - A német nyelvtanulás, hírek

Kerületi Újság

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech