Bienvenu sur notre site.   Click to listen highlighted text! Bienvenu sur notre site. Powered By

Francia nyelv a FacebookonFrancia nyelv a TwitterenFrancia nyelv a Youtube-onFrancia nyelv Google+Francia nyelv RSS

Állásajánlatok

Kezeket fel srácok! (Les mains en l'air)

A nyugat-európai országok egyik legégetőbb problémája a migráció, ami olyan politikai, etnikai és kulturális problémákat vet fel, amelyek már nem egyszerűen a statisztikai és bevándorlási hivatalok hatáskörébe tartoznak, hanem a lakosság életében is új szituációkat teremtenek.

Roman Goupil filmje rámutat, hogy egy ilyen helyzetben is meghatározóak lehetnek a humánus értékek, így a másság elfogadása, a szolidaritás, a kitartás és önfeláldozás egy másik emberért. Mindezt pedig a gyerekkor tiszta és varázslatos tükrén keresztül láthatjuk.

Már nem emlékszem, ki volt az elnök…

A film elején inzert mutatja az időpontot: 2067. március 22-ét írunk, amikor a szimpatikus, idős hölgy elkezd visszaemlékezni egy régi, szép történetre: "Valamikor 2008-2009 táján történhettek azok a dolgok, arra már nem emlékszem, ki volt akkor a köztársasági elnök…" Nos, megmondom, mert lényeges: Nicolas Sarkozy töltötte be Franciaország legfontosabb hivatalát akkoriban, és hogy a minap, mindössze egyetlen ciklus után a franciák leváltották, annak igen nagy köze volt a 'Sarko' gúnynéven illetett elnök migránsokkal kapcsolatos politikájának is, természetesen, egyéb más okok mellett. Nem véletlen tehát a finom beszólás a film elején. Romain Goupil, a Kezeket fel, srácok! rendezője sem szereti Sarkozyt, ez nyilvánvaló. Az utálat tárgya, illetve az, ami abból erre a filmre vonatkoztatható, az Sarkozy migrációs politikája, ami a hajdan kiterjedt gyarmatbirodalommal rendelkező Franciaországban különösen érzékeny terület.

A francia törvények (melyek amúgy igen hasonlóak minden volt gyarmattartó országéhoz) jelentősen megkönnyítik a hajdani gyarmatok lakosságának Franciaországi letelepedését, ez azonban komoly harmadik világból ideirányuló migrációt gerjeszt a jobb élet reményében, ráadásul a többé-kevésbé jogosan és hivatalosan bevándorló észak- és fekete-afrikaiak mellett igen nagyszámú kelet-európai és egyéb "jogtalan" migráns is érkezik az országba. A sokmilliós nagyságrendű "nem-francia" franciák, jobbára a társadalom alsó szegmensében tanyázva, azzal próbálják megkeresni a kenyérre valót, amivel tudják – s ez rengeteg rendőrségi problémát okoz, a nyilvánvaló kulturális, szociális és egyéb más súrlódások mellett.

A francia többség körében ezért jelentős az idegengyűlölet is, mindamellett, hogy a már franciává vált migránsok értelemszerűen védenék a saját érdekeiket. Sarkozy határozott (értsd: túl határozott) idegenrendészeti politikával lépett fel, ami komoly, szinte polgárháborús állapotokat idézett elő, így érthetően sokan támadták is emiatt. A Kezeket fel, srácok! című film egy megkapóan bájos és romantikus gyermekszerelem kalandos történetén keresztül próbál egészséges megoldást keresni erre a problémára, amit a felnőttek csakis rohamrendőrséggel vagy ultra-liberális szabadossággal, de legtöbbször az empátia és tolerancia teljes hiányában képesek kezelni.

Milana és Blaise

Port.hu imageA film tehát Sarkozy "regnálásának" elején játszódik, amikor rohamrendőrök masíroztak mindenfelé, s szinte remegett a levegő az idegességtől és a félelemtől Franciaország-szerte. Milana csecsen bevándorlók gyermeke, s egy iskolába jár a francia Blaise-zel. Szerelmesek egymásba. Mikor barátjukat és osztálytársukat, Youssefet családjával együtt deportálják, majd tanúi lesznek egy szintén deportálandó asszony kétségbeesett öngyilkosságának, Blaise liberális szellemű édesanyja azt terveli ki, hogy magukhoz veszi Milanát, nehogy ő is áldozatául essen a deportálásoknak. A gyerekek azonban saját kezükbe veszik sorsuk irányítását, és elszöknek otthonról, hogy egy pincében meghúzódva, játék közben legyenek együtt, a durva, agresszív felnőtt külvilágtól elzárva. Tettük nem várt következményeképpen azonban azzal szinte forradalmat robbantanak ki, szerte az országban gyermekek szöknek el otthonról, így adva csattanós választ a felnőttek durva és idegenekkel szembeni érzéketlen és intoleráns viselkedésére.

"Párizsi" iskola

A manapság már inkább párizsivá lett Budapesti iskola szép példája is lehet akár az eddig elsősorban dokumentumfilmezéssel foglalkozó Goupil elbűvölően szép filmje. Fikciós dokumentarizmus, vagy dokumentarista fikció, nevezzük bárhogyan: A Kezeket fel, srácok! egy valós és sajnos világszerte (nálunk is!) igen aktuális társadalmi probléma szinte "tündérien" realisztikus feldolgozása. A történet kitalált, de akár a valóság is lehetne, s ahogyan elmesélődik, megjelenítődik, az minden pillanatában hiteles. A gyermekszereplők tüneményesek, minden jelenetük tökéletesen természetes, egy fikarcnyi erőltetettség, irányítottság sem fedezhető fel a szó szoros értelmében vett "játékukon". Viszont a csúnya valóság képei is ijesztően valóságosak. Vád talán csak a rendező picit erőszakolt didaxisát érheti, mellyel határozottan a gyerekek (amúgy kissé idealizált) példáját emeli piedesztálra – ez azonban legyen a film mesejellegének a hozadéka, ami legalább reményt adhat a jövőre nézve, s ami talán éppen e filmnek köszönhetően lesz valóban szebb.

Kinek ajánljuk?
- Iskoláskorú gyermeket nevelő szülőknek.
- Középiskolásoknak.
- Politikusoknak.

Kinek nem?
- Megveszekedett radikálisoknak.
- Felbérelt provokátoroknak.
- Sznoboknak.


Kezeket fel srácok! (Les mains en l'air)

színes, feliratos, francia filmdráma, 90 perc, 2010 (6)

rendező: Romain Goupil
forgatókönyvíró: Romain Goupil
zeneszerző: Philippe Hersant
operatőr: Marion Befve, Irina Lubtchansky, Mikaël Lubtchansky
producer: Margaret Ménégoz
vágó: Laurence Briaud, Julie Decondé, Laure Meynet

szereplő(k):
Valeria Bruni Tedeschi (Cendrine)
Linda Doudaeva (Milana)
Jules Ritmanic (Blaise)
Louna Klanit (Alice)
Louka Masset (Ali)
Jérémie Yousaf (Claudio)
Dramane Sarambounou (Youssef)

A nyelvtanulás rovatból

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Kapcsolódó cikkek

Szövegfelolvasó

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Franciatanár

Halmos Zsuzsanna
Halmos Zsuzsanna
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest III. és VII. kerület, valamint háznál

Metzger Adrienn
Metzger Adrienn
Metzger Adrienn vagyok, idén januárban diplomáztam az ELTE francia és magyar mint idegen nyelv tanári mesterszakán.

Kiss Laura
Kiss Laura
Általános- és középiskolások korrepetálása, napi felkészítése francia nyelvből.

Sárkány Enikő
Sárkány Enikő
Angol, francia, orosz nyelvből tanítás általános és szakmai – gazdasági, kereskedelmi, külkereskedelmi, idegenforgalmi – nyelvből kezdőtől a felsőfokig, nagy tapasztalattal rendelkező külkereskedőtől minden korosztály számára.

Pamela Gerard
Pamela Gerard
anyanyelvi franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, francia szaknyelv, Budapest II. kerület

Dr. Csatári Piroska
Dr. Csatári Piroska
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest V. kerület

Munkácsi Erika
Munkácsi Erika
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest XIV. kerület

Molnár Zsófi
Molnár Zsófi
6 év szakmai tapasztalattal rendelkező, türelmes, empatikus, kedves, mosolygós, fiatal, ELTE francia szakon diplomázott tanárnő vagyok, aki keresi bármilyen korú, bármilyen szinten lévő Tanítványait. Óráim kommunikatívak, igyekszem rengeteg érdekes, onlin

Helényi Szilvia
Helényi Szilvia
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest III. kerület, és belváros

Kecskésné Halász Anita
Kecskésné Halász Anita
Diplomával rendelkező francia nyelvtanár oktatást, fordítást, vizsgákra felkészítést és korrepetálást vállal Debrecenben.

Rauscher Éva
Rauscher Éva
Francia nyelv tanítását vállalom felsőfokú nyelvtudással minden korosztálynak, kezdőtől felsőfokig. Nyelvvizsgára, érettségire felkészítés, korrepetálás, szinten tartó társalgás az igényeknek megfelelően.

Stamfel Andrea
Stamfel Andrea
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest XIII. kerület és megbeszélés szerint

Szabó Dóra
Szabó Dóra
francia magántanár, francia korrepetálás, Budapest XII. kerület és háznál

Széchey Noémi
Széchey Noémi
franciatanár, francia magántanár

Török Adrienn
Török Adrienn
BME nyelvvizsgáztatói képesítéssel, nyelvtanári és Franciaországban szerzett menedzsment diplomával vállalok eredményorientált általános és gazdasági nyelvoktatást. Az órák kommunikatívak, de nem feledkezünk meg a szilárd nyelvtani alapok lefektetéséről

Váczi Andrea
Váczi Andrea
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest II. és III. kerület

Böröczffy-Farkas Boglárka
Böröczffy-Farkas Boglárka
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia magánóra, francia korrepetálás, felkészítés francia nyelvizsgára/érettségire - Budapest XIII. Jászai Mari tér / Skype

Kunné Tuza Gabriella
Kunné Tuza Gabriella
15 éve tanítok nyelveket. Öt nyelven beszélek (angol, német, francia, indonéz, maláj). Ezt a nagy nyelvtudást egyrészt annak köszönhetem, hogy bejártam a világot, másrészt annak, hogy imádok nyelveket tanulni és tanítani. Bővebben lásd lent, az "Amit váll

Francia szótárak

Hirdetés

Keresünk...

Munkatársakat

Mániád a francia ? Lehetne jobb is ez a honlap ? Lenne kedved szerkeszteni valamelyik rovatot, esetleg olyat, ami még nincs is ? Ne habozz, keress meg! Végzettség nem feltétel. Vigyázat, egyelőre nonprofit tevékenység! :-( Lásd még a Témák, amiket szeretnék feldolgozni, de... blogbejegyzést! Vagy ha szabadon szeretnél garázdálkodni, indíts blogot nálunk!

Pierre Waline blogja

Bíró Ádám blogja Párizsból

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

Herblay406 - Párizstól északra

Baranyi Beatrix, Recto et verso

A címlapról ajánljuk

 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

Francia nyelv

www.francianyelv.hu - A francia nyelvről, kultúráról, világról

Orosz nyelv

www.orosznyelv.hu - Az orosz nyelvről, kultúráról, világról

Német nyelv

www.nemetnyelv.hu - A német nyelvtanulás, hírek

Kerületi Újság

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech