Bienvenu sur notre site.   Click to listen highlighted text! Bienvenu sur notre site. Powered By

Francia nyelv a FacebookonFrancia nyelv a TwitterenFrancia nyelv a Youtube-onFrancia nyelv Google+Francia nyelv RSS

Állásajánlatok

Érzelmekről franciául

{nomultithumb}

Új, különleges hang az igényes könnyűzenében. Tandi Flóra Párizsban koncertezett a Zene Ünnepén. A francia nyelvhez való kapcsolatáról és élményeiről kérdeztük.

Tandi Flóra 1988-ban született Szegeden. Zenei tanulmányait 6 éves korában kezdte. Kilenc évig folytatott hangszeres tanulmányokat, majd átpártolt magánének szakra, hiszen mindig is az éneklés vonzotta igazán.

Édesanyja, Dohány Gabriella karnagy, aki a nagy múltú, hazai és nemzetközi versenyeken elismert Tömörkény István Gimnázium Leánykarának vezetője.

Flóra a zene iránti affinitását, tehetségét és szoprán hangját egyaránt édesanyjától örökölte. 16 évesen kapott első ízben felkérést külföldi szereplésre, Párizsban a magyar intézetben énekelt egy kulturális rendezvényen, mely örök emlék marad számára. Flóra a komoly és a könnyű műfajt egyaránt fontosnak tartja, hiszen tudja, hogy a klasszikus zene művelése elengedhetetlen a kimunkált énekhang és ízlés kialakításához. Azért húz a szíve a könnyűzene felé, mert ezekben a dalokban az érzelmek közvetítése könnyebbé válik számára.

Sokféle stílust kedvel, a francia zene, a sanzonok nagy rajongója, de számára Celine Dion és Lara Fabian jelentik azt a zenei vonalat, hangot, személyiséget, amely legközelebb áll elképzeléseihez. Tehetségüket nagyra tartja és becsüli, követendő példának tekinti.

2008-2009-ben pezsdült meg körülötte az élet, amikor több könnyűzenei versenyről is díjakat hozott el, majd 2009 októberében sor került első egész estét betöltő koncertjére. Miklósa Erika operaénekes figyelemmel kíséri Flora énekesi kibontakozását, megosztja vele tudását és szakmai tapasztalatait. 2010-ben elkészült bemutatkozó dala és videoklipje HungÁria címmel, melyet a világhírű énektanár, Brett Manning is elismerően méltatott. Az éneklés mellett Flora a Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karának jogász szakos hallgatója.

Hogyan, milyen hatásra kezdődött franciával való kapcsolatod?

Szegeden jártam általános iskolába, ahová a szüleim francia tagozatra írattak be. A nővérem is oda járt, egyértelműnek tűnt, hogy követem őt. A gimnáziummal is hasonló volt a helyzet, az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium kéttannyelvű francia tagozatára nyertem felvételt. Akkor még persze nem tudtam, milyen kiemelt helyet fog elfoglalni az életemben ez a gyönyörű nyelv.

Milyen tanáraid voltak? Meg tudták szerettetni a nyelvet, kultúrát?

Általános iskolában nagyon jó tanárt kaptunk Nemes Gábor személyében, akit mindenki csak „Monsieur”-nek hívott. A gimnáziumban a kéttannyelvű oktatás miatt sok tanár tanított francia nyelven, a legtöbbet viszont személy szerint Elodie Kern-Mangin-nek köszönhetek, aki az utolsó évben a „Francia civilizáció” órát tartotta a csoportunknak. Azóta már baráti viszonyt ápolunk és büszke rám, hogy a zenén keresztül művelem a francia nyelvet.

Az, hogy franciául is énekelsz azt sejteti, a nyelvtanuláson kívül valamilyen vonzódás kialakult benned a francia világ iránt.

Igen, ez így igaz. Elég furcsa, hogy egy magyar énekes nem az anyanyelvén szeret a legjobban énekelni, de ez nálam sajnos/nem sajnos így van. Celine Dion és Lara Fabian francia nyelvű dalai voltak és maradtak a motiváló erők ebben. A francia világ is vonzó, ha tehetem, nem telik el úgy év, hogy ne utaznék oda.

Aimer d’amour, aimer d’envies
{youtubejw width="560" height="400"}q1Vo_YnxtiQ{/youtubejw}

Biztosan angolul is jól tudsz, miért a franciát választottad?

A franciát különlegesebbnek éreztem mindig is. És a visszajelzések is azt igazolják, hogy „jól áll nekem a francia nyelv”.

Adott-e valami pluszt a zenei életedben a francia nyelv, kultúra?

Mindenképpen. A dalokat érteni kell, átadni kell, úgy van értelme az előadóművészetnek. Azáltal, hogy beszélem a nyelvet, ismerem a kultúrát, hitelesebbnek érzem az előadásmódomat.

Hogy alakultak a francia kapcsolataid? Hogyan jöttél össze a szövegíróval?

Az „Aimer d’amour, aimer d’envies” című dal (lásd a fenti videót!) szövegírója Stéphane Viale, művésznevén ’Néotom SV’ Nizzában él, ahol egy nagyon kedves magyar barátom is dolgozik. Ő megmutatta Stéphane-nak a HungÁria című klipemet, ami valamiért arra késztette Stéphane-t, hogy dolgozzunk együtt legalább egy dal erejéig. Még lelkesebb lett, mikor kiderült számára a francia nyelv iránti vonzódásom és meghallgatott pár dalt, amit franciául énekelek. Azt mondta, az akcentusom nagyon különleges a francia fülnek. Szerencsém volt.

Milyen a Zene ünnepe Franciaországban?

Most, hogy idén volt szerencsém fellépőként részt venni Párizsban a fesztiválon, állíthatom, hogy zseniális élmény! Hatalmas tömegek, változatos helyszínek, megannyi zenei stílus. A francia dalomnak köszönhetően választottak ki az egyik koncertre, ami nagyon megtisztelő volt számomra, hiszen általában csak francia fellépők előtt nyitott a lehetőség a fellépésre. Be kell valljam, épp ezért nagyon izgultam a színpadra lépés előtti percekben, hiszen a közönség nem ismert, de a fogadtatás meglepően kellemes volt, így nem volt miért aggódnom, nagy sikert és szeretetet könyvelhetek el. Örök emlék marad.

Vannak zenei terveid francia nyelvterületen?

Természetesen vannak, a Zene Ünnepe csak egy állomás volt, egy belépő a francia zenei életbe. A koncerten ismeretséget kötöttem egy kinti menedzserrel, aki segíthet a jövőben. A most készülő magyar nyelvű dalomból is szeretnék majd egy francia változatot is. Két irányba gondolkozom.

Köszönöm, remélem a sikeres folytatásról is beszámolhatunk!

Hozzászólások   

DaybyDay
-1 #4 DaybyDay 2012-03-17 17:01
Ezt az öntömjénező szart...
"Érzelmekről franciául" - javítsd át: Érzelmekről magyarul. Bár még ebben is van kivetnivaló. Tele helyesírási, stilisztikai hibákkal. Van, amikor jobb háttérbe szorulni. Ajánlom számodra is.
Idézet | Jelentés a moderátornak
Domonkos Márta
0 #3 Domonkos Márta 2011-09-13 15:55
"A nagyszerű zene körülölel, játszani kezd a szíveden, megteremti azt a ritmust, amelyet elveszítettél. Hatalmas béke ereszkedik rád, és hatalmas öröm van a szívedben." - Osho -
Idézet | Jelentés a moderátornak
Flora Tandi
+2 #2 Flora Tandi 2011-09-13 10:10
Kedves Monsieur,
én vagyok, aki köszönettel tartozik, minden az általános iskolában kezdődött :) És ott is sokat énekeltünk franciául az órákon!! Amicalement, F.
Idézet | Jelentés a moderátornak
Nemes Gábor
+1 #1 Nemes Gábor 2011-09-12 23:29
(Ez már a harmadik válaszom, elnézést, ha mind a hármat megkaptad.)
Kedves Flóra!- Nagyon köszönöm a "szeretettel"-t , a gyönyörű előadást, a francia nyelvre való mindennemű hivatkozást ... További szép sikereket! - Monsieur
Idézet | Jelentés a moderátornak

A nyelvtanulás rovatból

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Kapcsolódó cikkek

Szövegfelolvasó

A címoldalról

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Franciatanár

Halmos Zsuzsanna
Halmos Zsuzsanna
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest III. és VII. kerület, valamint háznál

Metzger Adrienn
Metzger Adrienn
Metzger Adrienn vagyok, idén januárban diplomáztam az ELTE francia és magyar mint idegen nyelv tanári mesterszakán.

Kiss Laura
Kiss Laura
Általános- és középiskolások korrepetálása, napi felkészítése francia nyelvből.

Sárkány Enikő
Sárkány Enikő
Angol, francia, orosz nyelvből tanítás általános és szakmai – gazdasági, kereskedelmi, külkereskedelmi, idegenforgalmi – nyelvből kezdőtől a felsőfokig, nagy tapasztalattal rendelkező külkereskedőtől minden korosztály számára.

Pamela Gerard
Pamela Gerard
anyanyelvi franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, francia szaknyelv, Budapest II. kerület

Dr. Csatári Piroska
Dr. Csatári Piroska
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest V. kerület

Munkácsi Erika
Munkácsi Erika
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest XIV. kerület

Molnár Zsófi
Molnár Zsófi
6 év szakmai tapasztalattal rendelkező, türelmes, empatikus, kedves, mosolygós, fiatal, ELTE francia szakon diplomázott tanárnő vagyok, aki keresi bármilyen korú, bármilyen szinten lévő Tanítványait. Óráim kommunikatívak, igyekszem rengeteg érdekes, onlin

Helényi Szilvia
Helényi Szilvia
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest III. kerület, és belváros

Kecskésné Halász Anita
Kecskésné Halász Anita
Diplomával rendelkező francia nyelvtanár oktatást, fordítást, vizsgákra felkészítést és korrepetálást vállal Debrecenben.

Rauscher Éva
Rauscher Éva
Francia nyelv tanítását vállalom felsőfokú nyelvtudással minden korosztálynak, kezdőtől felsőfokig. Nyelvvizsgára, érettségire felkészítés, korrepetálás, szinten tartó társalgás az igényeknek megfelelően.

Stamfel Andrea
Stamfel Andrea
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest XIII. kerület és megbeszélés szerint

Szabó Dóra
Szabó Dóra
francia magántanár, francia korrepetálás, Budapest XII. kerület és háznál

Széchey Noémi
Széchey Noémi
franciatanár, francia magántanár

Török Adrienn
Török Adrienn
BME nyelvvizsgáztatói képesítéssel, nyelvtanári és Franciaországban szerzett menedzsment diplomával vállalok eredményorientált általános és gazdasági nyelvoktatást. Az órák kommunikatívak, de nem feledkezünk meg a szilárd nyelvtani alapok lefektetéséről

Váczi Andrea
Váczi Andrea
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest II. és III. kerület

Böröczffy-Farkas Boglárka
Böröczffy-Farkas Boglárka
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia magánóra, francia korrepetálás, felkészítés francia nyelvizsgára/érettségire - Budapest XIII. Jászai Mari tér / Skype

Kunné Tuza Gabriella
Kunné Tuza Gabriella
15 éve tanítok nyelveket. Öt nyelven beszélek (angol, német, francia, indonéz, maláj). Ezt a nagy nyelvtudást egyrészt annak köszönhetem, hogy bejártam a világot, másrészt annak, hogy imádok nyelveket tanulni és tanítani. Bővebben lásd lent, az "Amit váll

Francia szótárak

Hirdetés

Keresünk...

Munkatársakat

Mániád a francia ? Lehetne jobb is ez a honlap ? Lenne kedved szerkeszteni valamelyik rovatot, esetleg olyat, ami még nincs is ? Ne habozz, keress meg! Végzettség nem feltétel. Vigyázat, egyelőre nonprofit tevékenység! :-( Lásd még a Témák, amiket szeretnék feldolgozni, de... blogbejegyzést! Vagy ha szabadon szeretnél garázdálkodni, indíts blogot nálunk!

Pierre Waline blogja

Bíró Ádám blogja Párizsból

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

Herblay406 - Párizstól északra

Baranyi Beatrix, Recto et verso

A címlapról ajánljuk

 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

Francia nyelv

www.francianyelv.hu - A francia nyelvről, kultúráról, világról

Orosz nyelv

www.orosznyelv.hu - Az orosz nyelvről, kultúráról, világról

Német nyelv

www.nemetnyelv.hu - A német nyelvtanulás, hírek

Kerületi Újság

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech