Bienvenu sur notre site.   Click to listen highlighted text! Bienvenu sur notre site. Powered By

Francia nyelv a FacebookonFrancia nyelv a TwitterenFrancia nyelv a Youtube-onFrancia nyelv Google+Francia nyelv RSS

Állásajánlatok

Guillaume Depardieu: egy tragikus sorsú tehetség

Guillaume Depardieu, Gérard Depardieu fia 2011. áprilisában töltötte volna be 40. életévét. Ám nemcsak korai halála és a híres apa révén érdemel figyelmet.

Saját jogon is izgalmas személyiség, kitűnő színész, előadó, dalszövegíró volt, akinek rövid életét folyamatosan beárnyékolta a külső korlátokkal és belső démonaival folytatott harc, erőszakos cselekmények, drog, börtön, egy súlyos autóbaleset és annak folyományaképp egy amputáció, de legfőképpen az állandó, kétségbeesett küzdelem a figyelemért, a szeretetért, az elfogadásért.

Egy beszélgetéssorozatban megrendítő őszinteséggel vall különös útjairól, tévelygéseiről, kitörési kísérleteiről és egy fájdalmasan ellentmondásos apa-fiú kapcsolatról."

A színésszel Jean-Marc Fogiel újságíró beszélgetett több alkalommal, s e beszélgetésekből interjúkötet született, Ezerrel címmel (Magyarországon 2005-ben adták ki). A kötet alapján rendezett – szintén Ezerrel címmel Sediánszky Nóra hangoskönyvet – amelyen Guillaume Dépardieu Horváth Illés, a riporter pedig Avass Attila hangján szólal meg. Sediánszky Nórával Baracsi Katalin és Csuhaj Ildikó beszélgetett az Uránia Kávézóban.

Dosztojevszkij-figura francia közegben

A pódiumbeszélgetésen arra a kérdésre, hogy miért nem Gerard Dépardieu-ről rendezett hangoskönyvet, hiszen meggyőződéses rajongója, Sediánszky Nóra mosolyogva azt mondta, volt egy kis lelkiismeretfurdalása Guillaume Dépardieu-val kapcsolatban, mert korábban úgy gondolt rá, mint a bulvárlapok címoldalán szereplő sztárcsemetére, és csak 2008-ban, a halálhíre hatására kezdett komolyabban érdeklődni iránta, miután megnézte a filmjeit. És akkor úgy érezte, olyan, mint egy francia közegbe ültetett Dosztojevszkij-figura, aki színpadra kívánkozik. S azért hangoskönyv, mert elsőre a színdarabhoz nem volt bátorsága (de hamarosan már azon is dolgozik).

Az, hogy Horváth Illés legyen Guillaume, ösztönös választás volt a részéről, mert emlékeztette a fiatal Avass Attilára, akit viszont a riporter-szerepre kért fel. Horváth Illésről az Urániában Sediánszky Nóra elmesélte, olyan átéléssel mondta fel Guillaume szövegét, hogy az ötórás hanganyag végéhez közeledve (az öt órát a színész öt nap alatt mondta fel) egyre nehezebb, elviselhetetlenebb lett számára, hogy akinek a hangját-érzéseit kölcsönzi, "mindjárt meg fog halni".

Az Ezerrel Guillaume önvallomása, de szinte minden oldalon jelen van Gérard Dépardieu is, az ambivalens, feldolgozhatatlan, "kommunikációképtelen” apa-fiú viszony: a "kis" Depardieu ugyanis egy olyan francia nemzeti intézmény fiának született, aki hazájában csak a camembert sajthoz, vagy más nemzeti szimbólumhoz hasonlítható - és aki, elmondása szerint szinte soha nem volt vele.

"Teljesen más vagyok"

Guillaume mint gyerekkora boldog pillanatára emlékezett arra, amikor apja elvitte a Cinecitta-ba egy filmforgatásra. A hangoskönyvben a riporter kérdésére, "Apád jó színész?", először kitérő választ ad : "attól függ miben", de aztán elismeri róla, "megszenved azért, amit csinál". De az is kiderül, nagy hatással volt rá apja a Danton címszerepében.

Guillaume a Szeresd apádat (2002) című filmben kiválóan szerepelt, közösen a "nagy" Dépardieu-vel, de színészként eleve egy olyan filmben a Nem is olyan rossz emberben debütált, melyben édesapja volt a főszereplő. És később a Minden reggel című alkotásban is az apjával játszott. Hogy versengés lett volna közöttük ? "Én mindig tudtam, teljesen más vagyok!" vetette oda a riporternek, s aztán egy kis dicséret az apjának: "elég jó vele dolgozni".

Éppen Romániában forgatott, amikor rátört egy vírusos tüdőgyulladás. A film, amin dolgozott az Ikarosz szárnyai címet viseli. Nekimenni a Napnak, akkor is, ha megolvad a viasz - Sediánszky Nóra szerint ez az utolsó filmszerep szimbolikus, tökéletesen jellemzi Guillaume Dépardieu tragikus életútját. Gérard Dépardieu is fenegyerek volt, és hedonista, habzsolta az életet, (javítóintézet, alkoholizmus, szívműtét), de a fiához képest mértékkel. Korábban született interjúkötetének címe: "Kösz, megvagyok...".

A nyelvtanulás rovatból

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Kapcsolódó cikkek

Szövegfelolvasó

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Franciatanár

Halmos Zsuzsanna
Halmos Zsuzsanna
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest III. és VII. kerület, valamint háznál

Metzger Adrienn
Metzger Adrienn
Metzger Adrienn vagyok, idén januárban diplomáztam az ELTE francia és magyar mint idegen nyelv tanári mesterszakán.

Kiss Laura
Kiss Laura
Általános- és középiskolások korrepetálása, napi felkészítése francia nyelvből.

Sárkány Enikő
Sárkány Enikő
Angol, francia, orosz nyelvből tanítás általános és szakmai – gazdasági, kereskedelmi, külkereskedelmi, idegenforgalmi – nyelvből kezdőtől a felsőfokig, nagy tapasztalattal rendelkező külkereskedőtől minden korosztály számára.

Pamela Gerard
Pamela Gerard
anyanyelvi franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, francia szaknyelv, Budapest II. kerület

Dr. Csatári Piroska
Dr. Csatári Piroska
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest V. kerület

Munkácsi Erika
Munkácsi Erika
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest XIV. kerület

Molnár Zsófi
Molnár Zsófi
6 év szakmai tapasztalattal rendelkező, türelmes, empatikus, kedves, mosolygós, fiatal, ELTE francia szakon diplomázott tanárnő vagyok, aki keresi bármilyen korú, bármilyen szinten lévő Tanítványait. Óráim kommunikatívak, igyekszem rengeteg érdekes, onlin

Helényi Szilvia
Helényi Szilvia
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest III. kerület, és belváros

Kecskésné Halász Anita
Kecskésné Halász Anita
Diplomával rendelkező francia nyelvtanár oktatást, fordítást, vizsgákra felkészítést és korrepetálást vállal Debrecenben.

Rauscher Éva
Rauscher Éva
Francia nyelv tanítását vállalom felsőfokú nyelvtudással minden korosztálynak, kezdőtől felsőfokig. Nyelvvizsgára, érettségire felkészítés, korrepetálás, szinten tartó társalgás az igényeknek megfelelően.

Stamfel Andrea
Stamfel Andrea
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest XIII. kerület és megbeszélés szerint

Szabó Dóra
Szabó Dóra
francia magántanár, francia korrepetálás, Budapest XII. kerület és háznál

Széchey Noémi
Széchey Noémi
franciatanár, francia magántanár

Török Adrienn
Török Adrienn
BME nyelvvizsgáztatói képesítéssel, nyelvtanári és Franciaországban szerzett menedzsment diplomával vállalok eredményorientált általános és gazdasági nyelvoktatást. Az órák kommunikatívak, de nem feledkezünk meg a szilárd nyelvtani alapok lefektetéséről

Váczi Andrea
Váczi Andrea
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest II. és III. kerület

Böröczffy-Farkas Boglárka
Böröczffy-Farkas Boglárka
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia magánóra, francia korrepetálás, felkészítés francia nyelvizsgára/érettségire - Budapest XIII. Jászai Mari tér / Skype

Kunné Tuza Gabriella
Kunné Tuza Gabriella
15 éve tanítok nyelveket. Öt nyelven beszélek (angol, német, francia, indonéz, maláj). Ezt a nagy nyelvtudást egyrészt annak köszönhetem, hogy bejártam a világot, másrészt annak, hogy imádok nyelveket tanulni és tanítani. Bővebben lásd lent, az "Amit váll

Francia szótárak

Hirdetés

Keresünk...

Munkatársakat

Mániád a francia ? Lehetne jobb is ez a honlap ? Lenne kedved szerkeszteni valamelyik rovatot, esetleg olyat, ami még nincs is ? Ne habozz, keress meg! Végzettség nem feltétel. Vigyázat, egyelőre nonprofit tevékenység! :-( Lásd még a Témák, amiket szeretnék feldolgozni, de... blogbejegyzést! Vagy ha szabadon szeretnél garázdálkodni, indíts blogot nálunk!

Pierre Waline blogja

Bíró Ádám blogja Párizsból

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

Herblay406 - Párizstól északra

Baranyi Beatrix, Recto et verso

A címlapról ajánljuk

 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

Francia nyelv

www.francianyelv.hu - A francia nyelvről, kultúráról, világról

Orosz nyelv

www.orosznyelv.hu - Az orosz nyelvről, kultúráról, világról

Német nyelv

www.nemetnyelv.hu - A német nyelvtanulás, hírek

Kerületi Újság

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech