Bienvenu sur www.francianyelv.hu   Click to listen highlighted text! Bienvenu sur www.francianyelv.hu Powered By GSpeech

Cédric Klapisch, a két Lakótársat keresünk-film rendezője ismét sokszereplős darabbal jelentkezik, ám ezúttal cselekményszálból is több van. A közös nevező pedig Párizs.

A 12. Francia Filmhetet követõ Párizs-filmek dömpingjében (2 nap Párizsban; Egyedül nem megy; Párizs, szeretlek!) Cédric Klapisch verzióját is megnézhetjük, aki szerint az életet (és különösen a nyüzsgõ párizsi életet) igazán csak egy haldokló tudja értékelni. Az alkotó a Lakótársat keresünk-filmek sztárjára, Romain Duris-re ezúttal hálásabb szerepet osztott: õ ugyanis a halálos beteg fiatalember, Pierre, aki utolsó heteiben-hónapjaiban tágra nyitja a szemét, és csak úgy falja a francia fõvárosból érkezõ hétköznapi élményeket. Kedvenc foglalatosságává válik például, hogy sokadik emeleti lakása ablakából, felülrõl szemléli az alatta zajló mindennapokat.

Pierre szemlélõdése során megismerjük szociális munkásként dolgozó nõvérét és az õ ismerõseit, azokat, akikkel a férfi akár csak röpke kapcsolatba kerül és még azokat is, akiket csak futólag pillant meg az utcán. Mindennek ábrázolásához a filmes a multiplex narratíva eszközét választotta, azaz több, egymással párhuzamosan futó cselekményszálat is megismerhetünk. Bár a Paris inkább nevezhetõ mozaikfilmnek, hiszen nem mindegyik bemutatott sorshoz kapcsolódó cselekmény jut el valahonnan valahová, sokszor csak pillanatképeket kapunk.

Klapisch mûvének nemcsak Párizs ad sajátos és különleges ízt, hanem életigenlõ filozófiája is, amit az alkotó ezúttal igen jól eltalált.

Paris
(Paris - színes, feliratos francia vígjáték 130 p. 2008) (12)
Rendezõ: Cédric Klapisch
Színész: Albert Dupontel, Fabrice Luchini, Juliette Binoche, Romain Duris
Forgalmazza: SPI

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Francia szótárak

Hirdetés

Keresünk...

Munkatársakat

Mániád a francia ? Lehetne jobb is ez a honlap ? Lenne kedved szerkeszteni valamelyik rovatot, esetleg olyat, ami még nincs is ? Ne habozz, keress meg! Végzettség nem feltétel. Vigyázat, egyelőre nonprofit tevékenység! :-( Lásd még a Témák, amiket szeretnék feldolgozni, de... blogbejegyzést! Vagy ha szabadon szeretnél garázdálkodni, indíts blogot nálunk!

Pierre Waline blogja

Bíró Ádám blogja Párizsból

 

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

Herblay406 - Párizstól északra

 

Baranyi Beatrix, Recto et verso

 

 

Állásajánlatok

A címoldalról ajánljuk

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Franciatanárok

  • 1
  • 2
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech