Bienvenu sur notre site.   Click to listen highlighted text! Bienvenu sur notre site. Powered By

Francia nyelv a FacebookonFrancia nyelv a TwitterenFrancia nyelv a Youtube-onFrancia nyelv Google+Francia nyelv RSS

Állásajánlatok

Hol tegyem le a nyelvvizsgát?

 

Nem mindegy, hogy milyen nyelvvizsgát szerzünk. Ez a több szempontból is igazolható állítás különösen igaz, ha azt szeretnénk, hogy hazánkban is államilag elismert papírt vehessünk kézbe, ami mondjuk egy diploma megszerzéséhez előfeltétel. Cikkünkben a nyelvvizsga-akkreditációt és honosítást igyekeztünk feltérképezni, hogy mindenki időben tájékozódhasson, mielőtt vizsgát tesz.

A nyelvvizsgák honosítását az idegennyelv-tudást igazoló államilag elismert nyelvvizsgáztatásról és a külföldön kiállított, idegennyelv-tudást igazoló nyelvvizsga-bizonyítványok Magyarországon történő honosításáról szóló 137/2008. (V. 16) kormányrendelet szabályozza.

Amikor az ember nyelvvizsgára készül, a megfelelő vizsgarendszer kiválasztásánál azt is figyelembe kell venni, hogy az adott nyelvvizsga akkreditált-e Magyarországon, vagyis államilag elismert-e. Amennyiben igen, akkor a nyelvvizsgaközpont keményfedelű, államilag elismert nyelvvizsgát állít ki, amely teljes jogi hatállyal bír, hogyha azonban a nyelvvizsgarendszer nem akkreditált, akkor külön eljárásban honosíttatni kell azt. A honosítást az Oktatási Hivatalhoz tartozó Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ végzi.  Az eljárás díja 5.000 forint, a honosítható nyelvvizsgák listája pedig az Oktatási Hivatal honlapján érhető el, nyelvenkénti bontásban.

Honosítani a 2000. január 1. után tett külföldi nyelvvizsgaközpont egynyelvű, általános, illetve szaknyelvi típusú nyelvvizsga bizonyítványát lehet, három esetben: akkor, ha a nyelvvizsgarendszer nem akkreditált Magyarországon, de a Hivatal megállapította, hogy a vizsga honosítható, vagy ha a vizsga már államilag elismert, de az illető az akkreditációs időpont előtt szerezte Magyarországon a vizsgát, illetve ha külföldön szerezte.

Fontos különbség a nemzetközi és a magyar nyelvvizsgarendszerek között, hogy a nemzetközi nyelvvizsgák egynyelvűek, a magyar vizsgarendszerek kétnyelvűek, ami azt jelenti, hogy a feladatok között fordítás is szerepel az adott nyelvről magyarra és fordítva. Amennyiben valaki egynyelvű nyelvvizsgát tett, ha szükséges, arra is van lehetőség, hogy kiegészítő vizsgát tegyen, ami az említett fordítási feladatból áll.

Ahhoz, hogy nyelvvizsgánk legyen, nem kell feltétlenül vizsgát tenni, vannak olyan oklevelek, amelyek a nyelvvizsgával egyenértékűnek számítanak. Ez abban az esetben lehetséges, ha valaki olyan iskolában folytatott tanulmányokat, és szerzett végbizonyítványt, ahol az oktatás nyelve nem magyar volt. Ha például valaki Szlovákiában, szlovák tannyelvű iskolába járt és érettségizett, akkor az egy felsőfokú, komplex nyelvvizsgának felelhet meg, és ugyanez vonatkozik az idegen nyelven folytatott egyetemi tanulmányokra is. Így az, aki valamely nyelv szakon végzett, diplomája a jogszabály alapján felsőfokú nyelvvizsgával egyenértékű.

Érdemes tehát alaposan tájékozódni a nyelvvizsgák akkreditációjáról mielőtt választunk, vagy legalábbis tisztázni azt, hogy a vizsga letétele után még milyen adminisztrációt kell elvégeznünk, hogy Magyarországon is elismert papírt vehessünk kézhez.

(Forrás: csaladhalo.hu)

 

A nyelvtanulás rovatból

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Kapcsolódó cikkek

Szövegfelolvasó

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Franciatanár

Halmos Zsuzsanna
Halmos Zsuzsanna
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest III. és VII. kerület, valamint háznál

Metzger Adrienn
Metzger Adrienn
Metzger Adrienn vagyok, idén januárban diplomáztam az ELTE francia és magyar mint idegen nyelv tanári mesterszakán.

Kiss Laura
Kiss Laura
Általános- és középiskolások korrepetálása, napi felkészítése francia nyelvből.

Sárkány Enikő
Sárkány Enikő
Angol, francia, orosz nyelvből tanítás általános és szakmai – gazdasági, kereskedelmi, külkereskedelmi, idegenforgalmi – nyelvből kezdőtől a felsőfokig, nagy tapasztalattal rendelkező külkereskedőtől minden korosztály számára.

Pamela Gerard
Pamela Gerard
anyanyelvi franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, francia szaknyelv, Budapest II. kerület

Dr. Csatári Piroska
Dr. Csatári Piroska
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest V. kerület

Munkácsi Erika
Munkácsi Erika
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest XIV. kerület

Molnár Zsófi
Molnár Zsófi
6 év szakmai tapasztalattal rendelkező, türelmes, empatikus, kedves, mosolygós, fiatal, ELTE francia szakon diplomázott tanárnő vagyok, aki keresi bármilyen korú, bármilyen szinten lévő Tanítványait. Óráim kommunikatívak, igyekszem rengeteg érdekes, onlin

Helényi Szilvia
Helényi Szilvia
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest III. kerület, és belváros

Kecskésné Halász Anita
Kecskésné Halász Anita
Diplomával rendelkező francia nyelvtanár oktatást, fordítást, vizsgákra felkészítést és korrepetálást vállal Debrecenben.

Rauscher Éva
Rauscher Éva
Francia nyelv tanítását vállalom felsőfokú nyelvtudással minden korosztálynak, kezdőtől felsőfokig. Nyelvvizsgára, érettségire felkészítés, korrepetálás, szinten tartó társalgás az igényeknek megfelelően.

Stamfel Andrea
Stamfel Andrea
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest XIII. kerület és megbeszélés szerint

Szabó Dóra
Szabó Dóra
francia magántanár, francia korrepetálás, Budapest XII. kerület és háznál

Széchey Noémi
Széchey Noémi
franciatanár, francia magántanár

Török Adrienn
Török Adrienn
BME nyelvvizsgáztatói képesítéssel, nyelvtanári és Franciaországban szerzett menedzsment diplomával vállalok eredményorientált általános és gazdasági nyelvoktatást. Az órák kommunikatívak, de nem feledkezünk meg a szilárd nyelvtani alapok lefektetéséről

Váczi Andrea
Váczi Andrea
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest II. és III. kerület

Böröczffy-Farkas Boglárka
Böröczffy-Farkas Boglárka
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia magánóra, francia korrepetálás, felkészítés francia nyelvizsgára/érettségire - Budapest XIII. Jászai Mari tér / Skype

Kunné Tuza Gabriella
Kunné Tuza Gabriella
15 éve tanítok nyelveket. Öt nyelven beszélek (angol, német, francia, indonéz, maláj). Ezt a nagy nyelvtudást egyrészt annak köszönhetem, hogy bejártam a világot, másrészt annak, hogy imádok nyelveket tanulni és tanítani. Bővebben lásd lent, az "Amit váll

Francia szótárak

Hirdetés

Keresünk...

Munkatársakat

Mániád a francia ? Lehetne jobb is ez a honlap ? Lenne kedved szerkeszteni valamelyik rovatot, esetleg olyat, ami még nincs is ? Ne habozz, keress meg! Végzettség nem feltétel. Vigyázat, egyelőre nonprofit tevékenység! :-( Lásd még a Témák, amiket szeretnék feldolgozni, de... blogbejegyzést! Vagy ha szabadon szeretnél garázdálkodni, indíts blogot nálunk!

Pierre Waline blogja

Bíró Ádám blogja Párizsból

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

Herblay406 - Párizstól északra

Baranyi Beatrix, Recto et verso

A címlapról ajánljuk

 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

Francia nyelv

www.francianyelv.hu - A francia nyelvről, kultúráról, világról

Orosz nyelv

www.orosznyelv.hu - Az orosz nyelvről, kultúráról, világról

Német nyelv

www.nemetnyelv.hu - A német nyelvtanulás, hírek

Kerületi Újság

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech