Bienvenu sur notre site.   Click to listen highlighted text! Bienvenu sur notre site. Powered By

Francia nyelv a FacebookonFrancia nyelv a TwitterenFrancia nyelv a Youtube-onFrancia nyelv Google+Francia nyelv RSS

Állásajánlatok

Souvenir d’un terrible orage ! – Egy szörnyű vihar emléke

Egy hatalmas vihar Aquitaine-ban. Jean-Michel Puyau visszaemlékezése. Erről olvashatunk két nyelven.

aaLe ciel était zébré

...l'hôtel, situé au carrefour de deux rues en pente faisait face à la gare et à la voie ferrée. Devant passait une rue où, sur le trottoir d'en face un banc de pierre attendait les passants. Cet après-midi là nous partîmes en voiture en promenade. La région très boisée était très vallonnée et offrait à la vue maintes collines. A la sortie du village nous arrêtâmes près d'un petit ruisseau où nous fîmes quelques pas dans l'herbe fraîche. Le ciel se couvrant de vilains nuages noirs, nous décidâmes de rentrer à l'hôtel plutôt.

...a szálloda, két lejtős utca kereszteződésében, az állomással szemben, a sínek mellett volt. Előtte egy út futott, ahol a járdán szemben, egy kőpad várta a járókelőket. Ezen a délutánon kocsikázni mentünk. Az erősen erdős vidék dimbes-dombos volt és szép kilátás nyílt a hegyekre. A falu szélén megálltunk egy kis patak közelében, ahol néhány lépést tettünk az üde fűben. Az égen csúnya, fekete felhők gyülekeztek, úgy határoztunk, inkább visszatérünk a szállodába.

A peine rentrés, la pluie commençait à tomber. Puis ce fut 'age et les éclairs dans le ciel, le tonnerre. La voiture étant restée dehors dans la rue, nous décidâmes de la rentrer dans le garage de l'hôtel plutôt, qui fermait par un rideau métallique. Bien nous en pris. La pluie redoublant de force l'eau se mit à dévaler les deux rues de chaque côté de l'hôtel inondant la route devant le bâtiment. Puis ce fut une averse de grêle si forte qu'il fut impossible de séparer les grêlons tombés dans le coin du balcon !

Alig értünk vissza, elkezdett esni az eső. Azután megérkezett a vihar is, villámok az égen és mennydörgés. Az autó az utcán maradt, de úgy döntöttünk, inkább visszavisszük a szálloda fémfüggönnyel lezárt mélygarázsába. Nos, így is tettünk.
A szakadó eső ereje kezdte ellepni a két utcát a szálloda minden oldalán, elárasztva az utat az épület előtt. Aztán jégeső kerekedett, de olyan intenzív, hogy lehetetlen volt megkülönböztetni a lezúdult jégdarabokat az erkély sarkában !

Le ciel était zébré d'éclairs sans arrêt et maintenant un torrent de boue avait envahi la route et la voie ferrée qui avait complètement disparue à nos yeux. L'hôtel étant à la hauteur de la route, l'eau commença à s'infiltrer sous la porte principale et nous dûmes monter à l'étage, ou du moins sur l'escalier. Depuis la cuisine une bassine bleue passait devant nous et lentement faisait le tour de l'escalier. L'hôtel était inondé. Tonnerre, éclairs et pluie n'ont pas cessé jusqu'à la nuit et j'ai vu des platanes déracinés flotter sur la voie ferrée.

Az ég zebracsíkossá vált a folyamatos villámlástól és ebben a pillanatban egy iszapáradat öntötte el az utat és a síneket, amelyek kezdtek teljesen eltűnni szemünk elől. A szálloda az út magasságában volt, a víz kezdett beszivárogni a főkapu alatt, nekünk az emeletre, de legalábbis a lépcsőre kellett felmennünk. A konyhából egy kék vájling húzott el előttünk és lassan körbeúszta a lépcsőt. A szállodát elárasztotta a víz. Mennydörgés, villámlás és eső, megállás nélkül késő éjszakáig, ekkor láttam a gyökerestől kiszakadt platánokat a sínekre sodródni.

aarbre déraciné

Le patron de l'hôtel dût faire appel à la ville voisine pour qu'ils envoient l'armée le jour suivant, car l'état du village était catastrophique. L'eau et la boue suivant les courbes et les pentes avaient défoncé la boulangerie se trouvant dans un virage, les fours avaient éclatés et tout était brisé à l'intérieur.
J'ai vu une maison de deux étages littéralement coupée en deux par la foudre, comme si un gigantesque couteau l'avait tranchée. Plusieurs voitures garées devant l'hôtel avait pratiquement disparues sous les flots. Parmi celles-là une DS Citroën, voiture assez basse à l'arrêt, était remplie de papiers, de livres et de documents.
Le malheureux propriétaire hurla de désespoir lorsqu'il ouvrit son véhicule, car, représentant de son état, tout son avoir ne valait plus rien, un torrent d'eau et de boue dévala sur ses pieds lorsqu'il ouvrit les portes. Par chance notre voiture n'a eu de l'eau que jusqu'au plancher, de sorte que le jour suivant nous pûmes partir voir les dégâts. Le petit ruisseau d'avant avait été transformé en torrent furieux, charriant des troncs d'arbres et d'énormes pierres, dévastant la paisible prairie.
Ce fut un orage mémorable ; j'avais alors 12 ans.

aatorrent furieux

A szálloda tulajdonosának telefonálnia kellett a szomszédos városba, hogy katonákat küldjenek a következő napon, mert a falu állapota katasztrofális volt. A víz és az iszap - követve a kanyarokat és lejtőket - betört az egyik kanyarban található pékségbe is, a kemencék szétrobbantak, minden összetört belsejében.
Láttam egy kétszíntes családi házat, amelyet szó szerint kettéhasított a villám, mintha egy óriási kés szelte volna kétfelé. Több, a szálloda előtt parkoló autó gyakorlatilag eltűnt az áradatban. Köztük egy elég alacsony helyen parkoló Citroën DS, telerakva papirokkal, könyvekkel és dokumentumokkal. A szerencsétlen tulajdonos üvöltött kétségbeesésében, amikor kinyitotta a kocsit – látva annak állapotát, hogy egész vagyona többé semmit sem ér -, mert egy hatalmas víz-, és sáráradat zúdult lábaira, az ajtó nyitásának pillanatában.. Szerencsére a mi autónknak csak a padlózatáig ért a víz, ily módon a következő nap elmehettünk feltérképezni a károkat. A kis patakot, amely előzőleg fatörzseket és hatalmas köveket cipelő, tomboló áradattá alakult, letarolva a békés mezőt.
Emlékezetes vihar volt , 12 éves voltam.

 

 

Rövid, kétnyelvű írások

lire choisir

Köszönet Jean - Michel Puyau-nak, aki írásaival és gyűjtéseivel folyamatosan segíti a Francia nyelv Csapatának munkáját, tanulását. Ebben a posztban az általa megosztott írásokat tesszük közkinccsé.

 

A Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörös Félhold története

jean henry dunant 2

Jean Henry Dunant, svájci közéleti személyiség, üzletember, a Nemzetközi Vöröskereszt alapítója. Az 1859. évi solferinoi ütközet alapján felismerte, hogy az osztrák és francia áldozatok jelentős része azon sebesült katonák közül kerül ki, akik nem jutottak időben megfelelő elsősegélyhez illetve orvosi ellátáshoz.

Az írás a videó teljes anyagát tartalmazza.

Franciaország egészségügyi térképe

Cancers, diabète, AVC... les maladies région par région

Notre environnement est l'une des causes principales de l'explosion des maladies chroniques. André Cicolella lance l'alerte dans le livre "Toxique Planète", dont "l'Obs" publie des extraits en exclusivité.

Rák, cukorbetegség, stroke... betegségek régióról régióra

A krónikus betegségek robbanásszerű kialakulásának környezetünk az egyik legfőbb oka. André Cicolella kongatta meg a vészharangot "Toxique Planète" könyvében, amelyből az "Obs" folyóirat jelentet meg részleteket.

Il est temps d'ouvrir grand les yeux sur la pandémie des maladies modernes qui frappe la France et la plupart des nations qui suivent le même mode de vie. Les diabètes, les cardiopathies, les accidents vasculaires ou encore les affections respiratoires déferlent. Et les cancers bien sûr : 1.000 nouveaux cas surgissent toutes les 24 heures en France. Une progression de 89% entre 1980 et 2005. Soit deux femmes sur cinq et un homme sur deux qui seront concernés.

Itt az ideje, hogy rányissuk szemünket a modern járványbetegségekre, amelyek Franciaországot éppúgy, mint a legtöbb azonos életmódot folytató nemzetet érintik. Ezek a cukorbetegség, szívbetegségek, a stroke és a légúti megbetegedések. És természetesen a rák: Franciaországban naponta ezer új esetet jegyeznek. 1980 és 2005 között 89 %-os a növekedés. Öt nőből kettő és két férfiból egy válik érintetté.

Inégalités sanitaires selon les départements

Ces maladies ne frappent pas, comme on l'imagine, de façon uniforme le territoire. C'est ce que révèle le chercheur et lanceur d'alerte André Cicolella, dans son livre "Toxique Planète. Le scandale invisible des maladies chroniques" (Seuil), à paraître le 10 octobre, et dont "le Nouvel Observateur" publie des extraits en exclusivité. Il dévoile l'incroyable inégalité sanitaire selon où l'on est né et où l'on habite. Les facteurs de risque vont même de un à trois selon les pathologies.

Pourquoi donc la Bretagne est-elle championne de France du cancer de la prostate, très loin devant la région Midi-Pyrénées ? Pourquoi le Nord-Pas-de-Calais détient-il la palme des cancers du sein ? Pourquoi les AVC progressent-ils nettement plus vite en Alsace qu'ailleurs, tout comme le diabète en Basse-Normandie ? Une injustice encore difficilement explicable, mais qu'on aurait bien du mal à mettre sur le compte d'hypothétiques spécificités génétiques locales. Ou sur celui des performances de dépistage inégales d'un endroit à l'autre de l'Hexagone.

Egészségügyi egyenlőtlenségek megyék szerint

Ezek a betegségek nem egységesen sújtják a területeket, mint azt képzelnénk. Ez az, amit felfed "a Toxique Planète. Le scandale invisible des maladies chroniques" (Mérgező Bolygó. A krónikus betegségek láthatatlan botránya) a kutató és veszélyt jelző André Cicolella, október 10-én megjelenő könyvében, amelyből a "Nouvel Observateur" publikál exkluzív részleteket. Ezekből derül ki a hihetetlen egészségügyi egyenetlenség, aszerint hol születtünk, hol élünk. A patológusok szerint, a kockázati tényezők azonosak háromból egy esetében.

Miért éppen Bretagne a "bajnok" prosztatarákban megelőzve a Midi-Pyrénnées régiót? Miért Nord-Pas-de-Calais "viszi a pálmát" a mellrákot illetően? Miért hatalmasodik el gyorsabban a stroke Alsac-ben, vagy a cukorbetegség Elzászban, mint másutt? Egy nehezen magyarázható igazságtalanság, de nehéznek találnánk számításba venni a feltételezett helyi genetikai jellemzőket. Vagy a Franciaország egyik vagy másik helyén végzett egyelőtlen szűréseket.

 

L'environnement à l'origine de 50% des cancers

Si les populations sont aussi inégalement touchées, c'est, avance André Cicolella, que le contexte environnemental propre à chaque lieu de vie serait à l'origine de plus de 50% des cancers constatés. Il est, c'est exact, indéniable que les émissions toxiques d'origine agricole, industrielle ou encore urbaine avec les particules fines des moteurs, varient fortement d'un territoire à l'autre.

André Cicolella, qui a oeuvré pour l'adoption en 2012 de la loi supprimant en 2015 le bisphénol A dans les contenants alimentaires, pense au premier chef à la responsabilité de la famille des perturbateurs endocriniens. Famille nombreuse qu'on retrouve dans les pesticides, les conserves, les canettes, l'eau, les composés pharmaceutiques ou vétérinaires, les appareils plastiques de la vie quotidienne, les cosmétiques, certains additifs alimentaires, les détergents... En fait à peu près partout.

A rákos megbetegedések 50 százaléka a környezetből ered

Az hogy a népesség egyenlőtlenül érintett - állítja André Cicolella -, a kimutatott rák esetében, több mint 50 %-ban helyspecifikus. Ez így pontos és vitathatalan, hogy a mezőgazdasági, ipari vagy városi mérgező anyagok, a motorok finom részecskéinek kibocsátása jelentősen eltér területenként.

André Cicolella, aki 2012-ben dolgozott a törvényen, amely 2015-ben megszünteti a biszfenol A-t az élelmiszerekben, elsősorban az endokrinrendszert (belső elválasztású mirigyek) felforgató hatására gondol. Ez egy nagy számú család, amelyet megtalálunk a növényvédő szerekben, konzervekben, vízben, gyógyszerkben és állatgyógyászati készítményekben, a mindennapi élet műanyag eszközeiben, kozmetikumokban, bizonyos élelmiszer-adalékokban, tsztítószerekben...Valójában, szinte mindenütt.

Augmentation de l'infertilité

Or l'Agence nationale de sécurité sanitaire (Anses) confirmait l'année dernière que ces substances qui peuvent se révéler toxiques à très faible dose étaient susceptibles d'affecter les systèmes hormonaux des enfants à naître. Force est aussi de constater que ce sont les cancers hormono-dépendants, ceux du sein ou de la prostate, qui sont désormais les plus fréquents dans la génération née après-guerre. C'est-à-dire après le grand big bang chimique.

Et que dire de l'augmentation de l'infertilité, notamment masculine ? Selon André Cicolella, "le taux de couples n'ayant pu concevoir après 12 mois sans contraception était de 14% en 1991. Il varie aujourd'hui de 18% à 24%". Pour un homme de 35 ans, on constate une diminution de 32% du nombre de spermatozoïdes et une augmentation du nombre de spermatozoïdes mal formés. […]

Növekvő meddőség

Az Anses az az elmúlt évben megerősítette, hogy ezek az anyagok, amelyek mérgezést mutathatnak alacsony dózisban valószínűleg hatást gyakorolnak a születendő gyermek hormonális rendszerére. Azt is meg kell erősíteni, hogy ezek hormonfüggő daganatok, emlő vagy prosztatarák, amelyek a háború után született generációknál gyakrabban jelentkeznek. Mondhatnánk, a nagy vegyianyaghasználat-robbanás után.

És mi a helyzet a megnövekedett meddőség kapcsán, beleértve a férfiakat is? André Cicolella szerint, azoknak a pároknak a száma, akik egy év után képtelenek voltak a fogantatásra - fogamzásgátló szerek használata nélkül -, mindössze 14 % volt. Napjainkban ez a szám 18 és 24 % között ingadozik. Egy 35 éves férfi esetében, megállapíthatunk egy 32 %-os spermaszámcsökkenést vagy a hibás spermák számának növekedését [...]

A fordítás alapjául szolgáló cikk forrása a Le Figaro. Fordítás: Párducz Erzsébet

Hibát találtál? Jobb fordítási javaslatod van? Szólj hozzá!

Pauvres étrangers qui apprennent le français...

Cette dictée est incroyable. Ne manquez pas de la lire, c'est surprenant. On dira après que le français n'est pas compliqué !  

Dépardieu: a franciák egyre arrogánsabbak

A Le Figaro miniinterjúja Gérard Dépardieu-vel, amiben meglepőnek tűnő dolgokat állít (egykori?) honfitársairól. Melyek az állításai? Írd le hozzászólásban. Természetesen véleményedet is megoszthatod. Haladóknak.

Comment bien se nourrir ? / Hogyan táplálkozzunk helyesen? - 6. rész

Fordítsuk le együtt ezt a rövid szöveget! Hozzászólásban akár mondatonként vagy bekezdésenként vállalj egy részt!

Comment bien se nourrir ? / Hogyan táplálkozzunk helyesen? - 5 . rész

Fordítsuk le együtt ezt a rövid szöveget! Hozzászólásban akár mondatonként vagy bekezdésenként vállalj egy részt!

Comment bien se nourrir ? / Hogyan táplálkozzunk helyesen? - 4 . rész

Fordítsuk le együtt ezt a rövid szöveget! Hozzászólásban akár mondatonként vagy bekezdésenként vállalj egy részt!

Comment bien se nourrir ? / Hogyan táplálkozzunk helyesen? - 3 . rész

Fordítsuk le együtt ezt a rövid szöveget! Hozzászólásban akár mondatonként vagy bekezdésenként vállalj egy részt!

Comment bien se nourrir ? / Hogyan táplálkozzunk helyesen? - 2 . rész

Fordítsuk le együtt ezt a rövid szöveget! Hozzászólásban akár mondatonként vagy bekezdésenként vállalj egy részt!

Comment bien se nourrir ? / Hogyan táplálkozzunk helyesen? - 1 . rész

Fordítsuk le együtt a szöveget! Hozzászólásban akár mondatonként vagy bekezdésenként vállalj egy részt!

A kis és nagy számok (videó)

Tanuljuk a francia számokat!

Rejtvény

Egészítsd ki a mondatokat. A kiegészítéshez felhasznált szavakat írd be a rácsba, majd olvasd össze a számmal jelölt négyzeteken levő betűket!

Curiosité de la Bretagne: pêche à pieds

En Bretagne, les grandes marées riment avec pêche à pieds ! Lorsque la mer se retire, les pêcheurs à pieds, équipés de râteaux, de fourche et de pics, s’arment de patience pour débusquer de nombreux trésors.

Ajánlj videót!

video-ajanlasA francianyelv.hu videómegosztó rendszerének az az előnye a Facebookos videómegosztással szemben, hogy itt a kategóriákba rendezett videókat vissza is tudod keresni. Ha nincs kedved regisztrálni, IDE KATTINTVA be tudsz lépni a következő adatokkal: felhasznalónév: invite, jelszó: invite. Itt tudsz videót ajánlani.

Videók

Gasztronómia
Teljes film
Érdekességek
Gyermekdalok
Utazás, tájak
Humor
Filmelőzetes
Zene
Nyelvtanulás

Felolvasó

Hirdetés

A címoldalról

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

hirdetés

Franciatanár

Dr. Csatári Piroska
Dr. Csatári Piroska
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest V. kerület

Halmos Zsuzsanna
Halmos Zsuzsanna
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest III. és VII. kerület, valamint háznál

Helényi Szilvia
Helényi Szilvia
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest III. kerület, és belváros

Kecskésné Halász Anita
Kecskésné Halász Anita
Diplomával rendelkező francia nyelvtanár oktatást, fordítást, vizsgákra felkészítést és korrepetálást vállal Debrecenben. Részletes egyeztetés telefonon és/vagy emailben. E-mail: anitahalasz1003@gmail.com

Marie Javori
Marie Javori
Francia és anyanyelvű vagyok, komunikació szakon végeztem. Szóbeli gyakorlatot, korrepetálást, magánoktatást vállalok, valamint ségítséget az önéletrajz, motivaciós és egyéb levél írásában (stb).

Munkácsi Erika
Munkácsi Erika
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest XIV. kerület

Pamela Gerard
Pamela Gerard
anyanyelvi franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, francia szaknyelv, Budapest II. kerület

Pribilla Andrea
Pribilla Andrea
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest II. és IX. kerület

Rauscher Éva
Rauscher Éva
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Vecsés

Stamfel Andrea
Stamfel Andrea
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest XIII. kerület és megbeszélés szerint

Szabó Dóra
Szabó Dóra
francia magántanár, francia korrepetálás, Budapest XII. kerület és háznál

Széchey Noémi
Széchey Noémi
franciatanár, francia magántanár

Török Adrienn
Török Adrienn
BME nyelvvizsgáztatói képesítéssel, nyelvtanári és Franciaországban szerzett menedzsment diplomával vállalok eredményorientált általános és gazdasági nyelvoktatást. Az órák kommunikatívak, de nem feledkezünk meg a szilárd nyelvtani alapok lefektetéséről

Váczi Andrea
Váczi Andrea
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest II. és III. kerület

Varró Kata
Varró Kata
Francia szakon végzett fiatal magántanárként, több éves tapasztalattal francia nyelvből érettségire és nyelvvizsgára való felkészítést, nyelvoktatást, korrepetálást vagy akár szinten tartást is vállalok.

Böröczffy-Farkas Boglárka
Böröczffy-Farkas Boglárka
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia magánóra, francia korrepetálás, felkészítés francia nyelvizsgára/érettségire - Budapest XIII. Jászai Mari tér / Skype

Ajánlj te is videót!

Francia szótárak

Hirdetés

Cégünk vállal fordítást, tolmácsolást, lektorálást a következő nyelvekről franciára: angol, német, magyar, szlovák, román, szerb, horvát. 15 éves tapasztalat, referenciák a magyar és nemzetközi piacról. Kiemelt fordítási területek: diplomácia, jog, gazdaság-pénzügy. Kapcsolat: +36 20 95539-254 skype: Benmiliz Services email: benmiliz@hotmail.com

Keresünk...

Munkatársakat

Mániád a francia ? Lehetne jobb is ez a honlap ? Lenne kedved szerkeszteni valamelyik rovatot, esetleg olyat, ami még nincs is ? Ne habozz, keress meg! Végzettség nem feltétel. Vigyázat, egyelőre nonprofit tevékenység! :-( Lásd még a Témák, amiket szeretnék feldolgozni, de... blogbejegyzést! Vagy ha szabadon szeretnél garázdálkodni, indíts blogot nálunk!

Francia nyelv

www.francianyelv.hu - A francia nyelvről, kultúráról, világról

Orosz nyelv

www.orosznyelv.hu - Az orosz nyelvről, kultúráról, világról

Német nyelv

www.nemetnyelv.hu - A német nyelvtanulás, hírek

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech