Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A francia elsõsorban Franciaországban, ezen kívül jelentõs mértékben Kanadában, Belgiumban és Svájcban beszélt újlatin nyelv. A francia a rómaiak által meghódított Galliában beszélt vulgáris latinból alakult ki. Az elsõ ófrancia  nyelvemlék, az úgynevezett Strasburgi Eskük (842) már a latintól lényegesen eltérõ nyelven íródott, ám az azt megelõzõ mintegy nyolc évszázados nyelvfejlõdési folyamatot nem ismerjük.

A francia nyelv számos nyelvjárással rendelkezett, melyeket két nagy csoportba oszthatunk, az úgynevezett oc nyelvébe és az oil nyelvébe. A történelmi körülmények hatására az Ile de France-i nyelvjárás a többit kiszorítva vált a francia nyelvvé. Ez abban tért el a latin nyelvtõl, hogy a 10-13. században használt ófrancia nyelvben a névragozást már csak két eset képviselte, megjelent a névelõ, kiterjedt az elöljárószók használata és alapjaiban megváltozott az igeragozás.

A középfrancia idõszakban, a 14-16. században a francia lassanként minden téren kiszorította a latint, és megjelent az irodalmi, a közigazgatási és a jogi nyelvben. Ezt a kort jelentõs szókészletbeli fejlõdés jellemzi: szókölcsönzés a latin és a görög nyelvbõl, különbözõ nyelvjárásokból és más környezõ nyelvekbõl. A névragozás teljesen eltûnt, ezzel egyidejûleg a mondat szórendje kötöttebbé, az elöljárók használata pedig kiterjedtebbé vált.

A klasszicista 17-18. század a francia irodalmi nyelv kialakulásának és kodifikálásának a kora, gyõzött az úgynevezett helyes nyelvhasználat és a nyelv megtisztult. Ez ugyanakkor bizonyos lexikai szegényedéssel járt, de a szintaxis végleg formát nyert. Az 1789-es francia forradalom országos szintû új nyelvi politikát is hozott, az egységes nyelvû iskola, a dialektusok rovására, az irodalmi francia nyelvet honosította meg. A mai francia nyelvhasználatban az írott és a beszélt nyelv között jelentõs a különbség, az utóbbi sokkal gyorsabban változik, mint az elõbbi.

Kövess minket!

Francia szótárak

Hirdetés

Pierre Waline blogja

 

Bíró Ádám blogja Párizsból

 
 

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

 

Baranyi Beatrix, Recto et verso

 

Állásajánlatok

A címoldalról ajánljuk

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Franciatanárok

  • 1
  • 2
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó