Bienvenu sur notre site.   Click to listen highlighted text! Bienvenu sur notre site. Powered By

Francia nyelv a FacebookonFrancia nyelv a TwitterenFrancia nyelv a Youtube-onFrancia nyelv Google+Francia nyelv RSS

Állásajánlatok

Francia ágyúgolyó süllyesztette el VIII. Henrik zászlóshajóját

A Mary Rose utolsó perceiA Mary Rose katasztrófája 500 éve foglalkoztatja a szakértőket: sokáig a tervezési hibákkal okolták a hadihajó süllyedését, most azonban egy francia támadás szolgáltat magyarázatot a balesetre, amit a Tudor propagandagépezet később szándékosan eltitkolt.

A franciák és angolok között Solent-nél, azaz a Senki földjén vívott küzdelemben 1545-ben VIII. Henrik szeme láttára elsüllyedt Mary Rose-t 1982-ben emelték ki hullámsírjából, és azóta Portsmouth-ban látható.

A hajó süllyedése igazi katasztrófa volt: VIII. Henrik flottájának büszkesége a közhiedelem szerint a rossz tervezés miatt billent meg, és fordult át, majd süllyedt a tenger fenekére. A történészek egy része szerint a nyelvi nehézségek okozták a hajó süllyedését, hiszen a legénység az utasításokat nem értve engedte, hogy a tengervíz befolyjon az ágyúnyílásokon. A helyzetet csak nehezítette az erõs szél, és így a hajó könnyen megbillenhetett.

A történészek egy része szerint a nyelvi nehézségek okozták a hajó süllyedését, hiszen a legénység az utasításokat nem értve engedte, hogy a tengervíz befolyjon az ágyúnyílásokon.

A Portsmouth-i Egyetem új kutatása azonban szembeszáll a hasonló ötletekkel: szerintük mindez badarság, és a Mary Rose sorsát egy kisebb francia galleonról leadott ágyúlövés pecsételte meg. Az ütközetrõl készített sussexi Cowdray-i metszet elemzése, a modern térképek vizsgálata, majd egy ezekbõl létrehozott háromdimenziós csataszimuláció sok korábbi kérdésre választ adott.

Érdekesség, hogy a metszetrõl csupán egy másolat maradt fenn, amelyet azelõtt készítettek, hogy az eredeti képet rejtõ ház 1793-ban leégett. Ráadásul a kép nem csupán egy adott pillanatot ábrázol, hiszen a gondos elemzés alapján kiderült, hogy az inkább egyfajta csata-narratíva, amely a Mary Rose sorsát volt hivatott elbeszélni.

{mosimage}Az adott nap idõjárását a korabeli leírások alapján sikerült rekonstruálni, így a hajók mozgását a GPS-technikákkal könnyedén a szelekhez igazították, majd az is kiderült, hogy a metszeten látható hajók közül melyik milyen irányban haladhatott. Ennek alapján a francia és angol taktikát is újraalkották, és a szimulációban aztán a kutatók számára is meglepõnek bizonyult, ahogy a Mary Rose szép lassan beúszott a francia hajók tûzvonalába.

A végzetes lövést az angol hajókra korábban többször is veszélyt jelentõ kisebb francia galleonok egyike akkor adta le, amikor az éppen menekülõre fogta volna a dolgot, vagy az is lehet, hogy még le volt horgonyozva. Amikor aztán az ágyúgolyók ütötte lyukon a víz beömlött a hajótestbe, az teljességgel instabillá és irányíthatatlanná vált. A vízvonaltól messze lévõ ágyúnyílások ekkor kerültek közel a tengerhez, és egy szint után az egész hajótest megbillent.

A kutatást vezetõ Dr. Dominic Fontana szerint ebbõl a parton állók semmit sem láthattak, és mindez úgy tûnt, mintha a szél fordította volna át a hajótestet. A kutató szerint Henriknek már az is elég megalázó lehetett, hogy flottája büszkesége az orra elõtt süllyed el, így arra nagyon ügyeltek, hogy senki ne tudja meg, miszerint ez a franciák érdeme lehetett.

Az elméletet bizonyítékokkal is sikerült alátámasztani: eszerint a hajótestben több helyen is nyoma maradt a francia lövéseknek, illetve egy francia gránit ágyúgolyót is találtak. A hajótestben végzett vizsgálatok egyben arra is rámutattak, hogy a tengerészek mindent megpróbáltak megtenni, hogy befoltozzák ezt a lyukat, ám sikertelenül.

A teória részleteit a What really sunk the Mary Rose? című dokumentumfilmben, november 24-én mutatták be a History Channelen.

A nyelvtanulás rovatból

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Kapcsolódó cikkek

Szövegfelolvasó

A címoldalról

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Franciatanár

Halmos Zsuzsanna
Halmos Zsuzsanna
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest III. és VII. kerület, valamint háznál

Metzger Adrienn
Metzger Adrienn
Metzger Adrienn vagyok, idén januárban diplomáztam az ELTE francia és magyar mint idegen nyelv tanári mesterszakán.

Kiss Laura
Kiss Laura
Általános- és középiskolások korrepetálása, napi felkészítése francia nyelvből.

Sárkány Enikő
Sárkány Enikő
Angol, francia, orosz nyelvből tanítás általános és szakmai – gazdasági, kereskedelmi, külkereskedelmi, idegenforgalmi – nyelvből kezdőtől a felsőfokig, nagy tapasztalattal rendelkező külkereskedőtől minden korosztály számára.

Pamela Gerard
Pamela Gerard
anyanyelvi franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, francia szaknyelv, Budapest II. kerület

Dr. Csatári Piroska
Dr. Csatári Piroska
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest V. kerület

Munkácsi Erika
Munkácsi Erika
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest XIV. kerület

Molnár Zsófi
Molnár Zsófi
6 év szakmai tapasztalattal rendelkező, türelmes, empatikus, kedves, mosolygós, fiatal, ELTE francia szakon diplomázott tanárnő vagyok, aki keresi bármilyen korú, bármilyen szinten lévő Tanítványait. Óráim kommunikatívak, igyekszem rengeteg érdekes, onlin

Helényi Szilvia
Helényi Szilvia
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest III. kerület, és belváros

Kecskésné Halász Anita
Kecskésné Halász Anita
Diplomával rendelkező francia nyelvtanár oktatást, fordítást, vizsgákra felkészítést és korrepetálást vállal Debrecenben.

Rauscher Éva
Rauscher Éva
Francia nyelv tanítását vállalom felsőfokú nyelvtudással minden korosztálynak, kezdőtől felsőfokig. Nyelvvizsgára, érettségire felkészítés, korrepetálás, szinten tartó társalgás az igényeknek megfelelően.

Stamfel Andrea
Stamfel Andrea
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest XIII. kerület és megbeszélés szerint

Szabó Dóra
Szabó Dóra
francia magántanár, francia korrepetálás, Budapest XII. kerület és háznál

Széchey Noémi
Széchey Noémi
franciatanár, francia magántanár

Török Adrienn
Török Adrienn
BME nyelvvizsgáztatói képesítéssel, nyelvtanári és Franciaországban szerzett menedzsment diplomával vállalok eredményorientált általános és gazdasági nyelvoktatást. Az órák kommunikatívak, de nem feledkezünk meg a szilárd nyelvtani alapok lefektetéséről

Váczi Andrea
Váczi Andrea
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest II. és III. kerület

Böröczffy-Farkas Boglárka
Böröczffy-Farkas Boglárka
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia magánóra, francia korrepetálás, felkészítés francia nyelvizsgára/érettségire - Budapest XIII. Jászai Mari tér / Skype

Kunné Tuza Gabriella
Kunné Tuza Gabriella
15 éve tanítok nyelveket. Öt nyelven beszélek (angol, német, francia, indonéz, maláj). Ezt a nagy nyelvtudást egyrészt annak köszönhetem, hogy bejártam a világot, másrészt annak, hogy imádok nyelveket tanulni és tanítani. Bővebben lásd lent, az "Amit váll

Francia szótárak

Hirdetés

Keresünk...

Munkatársakat

Mániád a francia ? Lehetne jobb is ez a honlap ? Lenne kedved szerkeszteni valamelyik rovatot, esetleg olyat, ami még nincs is ? Ne habozz, keress meg! Végzettség nem feltétel. Vigyázat, egyelőre nonprofit tevékenység! :-( Lásd még a Témák, amiket szeretnék feldolgozni, de... blogbejegyzést! Vagy ha szabadon szeretnél garázdálkodni, indíts blogot nálunk!

Pierre Waline blogja

Bíró Ádám blogja Párizsból

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

Herblay406 - Párizstól északra

Baranyi Beatrix, Recto et verso

A címlapról ajánljuk

 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

Francia nyelv

www.francianyelv.hu - A francia nyelvről, kultúráról, világról

Orosz nyelv

www.orosznyelv.hu - Az orosz nyelvről, kultúráról, világról

Német nyelv

www.nemetnyelv.hu - A német nyelvtanulás, hírek

Kerületi Újság

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech