Bienvenu sur notre site.   Click to listen highlighted text! Bienvenu sur notre site. Powered By

Francia nyelv a FacebookonFrancia nyelv a TwitterenFrancia nyelv a Youtube-onFrancia nyelv Google+Francia nyelv RSS

Állásajánlatok

Földrajzi áttekintés

 

Az ezerarcú Franciaország a világ egyik leglátogatottabb kulturális központja. Franciaország a 15. század óta létezik jelenlegi formájában.

Az országhatárok jobbára természeti képzõdmények mentén húzódnak. Északon a La Manche-csatorna, nyugaton az Atlanti-óceán, délen a Pireneusok és a Földközi-tenger, míg keleten az Alpok, a Jura-hegység és a Rajna határolja. Ez a világ 4. leggazdagabb és 37. legnagyobb országa. Nyugat-Európában itt a legnagyobb a lakosok száma. A népesség zömmel földmûveléssel foglalkozik; a nemzeti jövedelem java részét a mezõgazdálkodás szolgáltatja (a földterületek 56 százalékát megmûvelik, 25 százalék erdõ). Az ország lakosainak száma 58 millió, a népsûrûség nagy, átlagosan 104 fõ négyzetkilométerenként.

Az ország 22 régióra oszlik, Korzikát is beleértve, ezek további 96 közigazgatási egységbõl, départementból (megyébõl) állnak, kettõ közülük korzikai. A legnagyobb régió, az Île de France a fõvárost, Párizst is magában foglalja. Ez a Szajna folyó völgyében található természetes medence hozzávetõleg 9 millió lakosnak ad otthont. Párizs az ország szíve: autósztrádák, vasútvonalak és légi folyosók ágaznak szét innen a szélrózsa minden irányában. A fõváros egyúttal Franciaország politikai, gazdasági, kulturális és turisztikai központja is.

Île de France mellett az ország régiói a következõk: Alsó-Norman-dia, Aquitánia, Auvergne, Bretagne, Burgundia, Champagne-Ardennek, Elzász, Felsõ-Normandia, Franche-Comté, Korzika, Középsõ-Pireneusok (Midi), Központi Régió, Languedoc-Roussillon, Limousin, Loire völgye, Lotaringia, Nord-Pas-de-Calais, Picardia, Poitou-Charentes, Provence-Côte d'Azur, Rhône-Alpok. A franciák buzgón ápolják tájegységeik hagyományait, legyen szó konyhamûvészetrõl vagy kultúráról.

Körülbelül 56 millió turista fordul meg évente az országban, amely Európa egyik leglátogatottabb idegenforgalmi célpontja. A látogatókat elbûvölik a patinás városok, a csodálatos tájak, a felülmúlhatatlan konyha és a páratlan francia borok, melyek a leghíresebbek közé tartoznak a világon.

Az enyhe éghajlat, a kellemes strandok, a - kivált az Alpokban és a Pireneusokban ûzhetõ - téli sportok bõ választéka és a gazdag kulturális hagyományok szintén rengeteg vendéget vonzanak ide. Párizs jó ideje a mûvészek, filozófusok és zeneszerzõk hazája, de az ország déli része is jelentõs szerepet játszott a képzõmûvészet és az irodalom történetében. A tény, hogy Franciaország egyszerre található Észak- és Dél-Európában, olyan különleges változatosságot von maga után, amelynek alig akad párja a földtekén.

A Pireneusok

A nyelvtanulás rovatból

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Kapcsolódó cikkek

Szövegfelolvasó

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Franciatanár

Halmos Zsuzsanna
Halmos Zsuzsanna
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest III. és VII. kerület, valamint háznál

Metzger Adrienn
Metzger Adrienn
Metzger Adrienn vagyok, idén januárban diplomáztam az ELTE francia és magyar mint idegen nyelv tanári mesterszakán.

Kiss Laura
Kiss Laura
Általános- és középiskolások korrepetálása, napi felkészítése francia nyelvből.

Sárkány Enikő
Sárkány Enikő
Angol, francia, orosz nyelvből tanítás általános és szakmai – gazdasági, kereskedelmi, külkereskedelmi, idegenforgalmi – nyelvből kezdőtől a felsőfokig, nagy tapasztalattal rendelkező külkereskedőtől minden korosztály számára.

Pamela Gerard
Pamela Gerard
anyanyelvi franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, francia szaknyelv, Budapest II. kerület

Dr. Csatári Piroska
Dr. Csatári Piroska
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest V. kerület

Munkácsi Erika
Munkácsi Erika
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest XIV. kerület

Molnár Zsófi
Molnár Zsófi
6 év szakmai tapasztalattal rendelkező, türelmes, empatikus, kedves, mosolygós, fiatal, ELTE francia szakon diplomázott tanárnő vagyok, aki keresi bármilyen korú, bármilyen szinten lévő Tanítványait. Óráim kommunikatívak, igyekszem rengeteg érdekes, onlin

Helényi Szilvia
Helényi Szilvia
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest III. kerület, és belváros

Kecskésné Halász Anita
Kecskésné Halász Anita
Diplomával rendelkező francia nyelvtanár oktatást, fordítást, vizsgákra felkészítést és korrepetálást vállal Debrecenben.

Rauscher Éva
Rauscher Éva
Francia nyelv tanítását vállalom felsőfokú nyelvtudással minden korosztálynak, kezdőtől felsőfokig. Nyelvvizsgára, érettségire felkészítés, korrepetálás, szinten tartó társalgás az igényeknek megfelelően.

Stamfel Andrea
Stamfel Andrea
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest XIII. kerület és megbeszélés szerint

Szabó Dóra
Szabó Dóra
francia magántanár, francia korrepetálás, Budapest XII. kerület és háznál

Széchey Noémi
Széchey Noémi
franciatanár, francia magántanár

Török Adrienn
Török Adrienn
BME nyelvvizsgáztatói képesítéssel, nyelvtanári és Franciaországban szerzett menedzsment diplomával vállalok eredményorientált általános és gazdasági nyelvoktatást. Az órák kommunikatívak, de nem feledkezünk meg a szilárd nyelvtani alapok lefektetéséről

Váczi Andrea
Váczi Andrea
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest II. és III. kerület

Böröczffy-Farkas Boglárka
Böröczffy-Farkas Boglárka
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia magánóra, francia korrepetálás, felkészítés francia nyelvizsgára/érettségire - Budapest XIII. Jászai Mari tér / Skype

Kunné Tuza Gabriella
Kunné Tuza Gabriella
15 éve tanítok nyelveket. Öt nyelven beszélek (angol, német, francia, indonéz, maláj). Ezt a nagy nyelvtudást egyrészt annak köszönhetem, hogy bejártam a világot, másrészt annak, hogy imádok nyelveket tanulni és tanítani. Bővebben lásd lent, az "Amit váll

Francia szótárak

Hirdetés

Keresünk...

Munkatársakat

Mániád a francia ? Lehetne jobb is ez a honlap ? Lenne kedved szerkeszteni valamelyik rovatot, esetleg olyat, ami még nincs is ? Ne habozz, keress meg! Végzettség nem feltétel. Vigyázat, egyelőre nonprofit tevékenység! :-( Lásd még a Témák, amiket szeretnék feldolgozni, de... blogbejegyzést! Vagy ha szabadon szeretnél garázdálkodni, indíts blogot nálunk!

Pierre Waline blogja

Bíró Ádám blogja Párizsból

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

Herblay406 - Párizstól északra

Baranyi Beatrix, Recto et verso

A címlapról ajánljuk

 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

Francia nyelv

www.francianyelv.hu - A francia nyelvről, kultúráról, világról

Orosz nyelv

www.orosznyelv.hu - Az orosz nyelvről, kultúráról, világról

Német nyelv

www.nemetnyelv.hu - A német nyelvtanulás, hírek

Kerületi Újság

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech