Bienvenu sur www.francianyelv.hu   Click to listen highlighted text! Bienvenu sur www.francianyelv.hu Powered By GSpeech
Bienvenu REALNAME   Click to listen highlighted text! Bienvenu REALNAME Powered By GSpeech

Az állami iskolák világnézeti semlegességét, a szekuláris állam elvének egyik alaptételét már az 1800-as évek végén törvénybe foglaló Franciaországban élénk társadalmi vita alakult ki az elmúlt hónapok során – nem függetlenül az iszlám terrorizmus elterjedésétõl – arról, hogy szabad-e a diákoknak vallási hovatartozásukat kifejezõ öltözéket viselniük az iskolában, vagy sem. A francia belpolitika egyik sajátosságát érintõ kérdés nem érthetõ meg anélkül, hogy figyelembe ne vennénk annak történelmi hátterét. A hatályos törvények értelmében ugyanis tilos az állami iskolákban a vallási jelképek látható helyre történõ kihelyezése, semmilyen vallási jellegû oktatás ezekben az intézményekben nem folyhat (erre a magániskolák adnak lehetõséget). A múlt század végén a republikánusok által törvénybe foglalt álláspont fõ célja akkor az volt, hogy a katolikus egyháznak az oktatásban játszott egyeduralmát megtörjék. A jelenlegi törvénytervezet ennek szellemében tiltja be a „szembetûnõ” vallási jelképek viseletét az állami alap- és középfokú iskolákban, mivel azoknak már üzenet-, és így politikai jellegük van – áll a törvénytervezet érvelésében. Az ilyen öltözéket viselõ diákok kitilthatók az oktatási intézményekbõl. A diszkrét jelképek viseletét azonban nem tiltja a törvény.

A szavazást követõen a miniszterelnök azon véleményének adott hangot, hogy a törvény elfogadásával a köztársaság és a szekularizáció intézménye erõsödött meg. A felmérések szerint a törvény széles társadalmi támogatottságot élvez, ugyanakkor a vele szemben megfogalmazott kritikák szerint már a vallás- és szólásszabadság demokratikus intézményét sérti, ugyanis a polgárok azon jogát korlátozza, hogy maguk válasszák meg vallásukat és világnézetüket, és e szerint alakítsák életvitelüket. Az ellenvetésüket megfogalmazók hivatkoznak arra is, hogy például a divat egyes irányzatai is legalább annyira üzenethordozók, mint a vallásos viselet egyes darabjai, ezekkel mégsem foglalkozik senki. A törvénytervezet ugyan általánosságban beszél a vallási jelképekrõl, az általa leginkább érintett „célcsoport” mégis az ország muzulmán vallású lakossága. Közülük is elsõsorban azokat a nõket érinti a szabályozás, akik a hagyományos vagy vallási viselet részeként fejkendõt viselnek (az iszlám különbözõ irányzataitól függ, hogy kötelezõ vagy csak ajánlott a fejkendõ viselete). A magukat meggyõzõdésbõl vagy kötelességbõl elrejtõ lányokat azonban gyakorlatilag a fejkendõkkel együtt kitiltják az állami oktatási intézményekbõl. Ennek következtében éppen a tanulás és a mûvelõdés lehetõségétõl fosztják meg õket, visszataszítva az elnyomásnak abba a világába, amelybõl a tanulás által kiszabadulhatnának. (Forrás: Hetek)

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Francia szótárak

Hirdetés

Keresünk...

Munkatársakat

Mániád a francia ? Lehetne jobb is ez a honlap ? Lenne kedved szerkeszteni valamelyik rovatot, esetleg olyat, ami még nincs is ? Ne habozz, keress meg! Végzettség nem feltétel. Vigyázat, egyelőre nonprofit tevékenység! :-( Lásd még a Témák, amiket szeretnék feldolgozni, de... blogbejegyzést! Vagy ha szabadon szeretnél garázdálkodni, indíts blogot nálunk!

Pierre Waline blogja

Bíró Ádám blogja Párizsból

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

Herblay406 - Párizstól északra

Baranyi Beatrix, Recto et verso

Állásajánlatok

A címoldalról ajánljuk

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Franciatanárok

  • 1
  • 2
  • 3
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech