Bienvenu sur notre site.   Click to listen highlighted text! Bienvenu sur notre site. Powered By

Francia nyelv a FacebookonFrancia nyelv a TwitterenFrancia nyelv a Youtube-onFrancia nyelv Google+Francia nyelv RSS

Állásajánlatok

Blogjainkból

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Kijárási tilalommal a fiatalok balhézása ellen

A nyári szezon beköszöntével tucatnyi francia település vezetése rendeletben tiltja meg, hogy a 13, helyenként 14 évesnél fiatalabb gyerekek este egyedül csatangoljanak az utcákon. Az intézkedéssel a lakótelepeket egyre inkább eluraló erőszakot akarják megfékezni.

Egyelőre a Párizs körüli kisvárosok a legaktívabbak, mintegy fél tucatnyi településen a gyermekek augusztus végéig este tíz után csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhatnak az utcán. A tilalmat áthágó gyermekeket a rendőrségre szállítják, a szülőket pedig közel 40 eurónak, mai árfolyamon mintegy 11 ezer forintnak megfelelő pénzbüntetéssel sújtják.

A polgármesterek - szándékaik szerint - ily módon akarják "felelősségre kényszeríteni" a csemetéjüket túlságosan szabadon engedő szülőket, a jelenséggel szemben magukat egyre védtelenebbnek érző lakosság pedig általában megelégedetten nyugtázza ezt a törekvést. A helyi elöljárók egyébként pontosan érzékelik a pozitív választói véleményt, nem véletlen, hogy tavaly óta egyre nagyobb az érdeklődés a néhány apró francia tengerparti üdülőváros által immár közel nyolc éve bevezetett "szokás" iránt.

Legutóbb egy észak-franciaországi kisvárosban halt meg egy szórakozó fiatal a hét végén, és az eset miatt zavargások törtek ki a tragédia helyszínén.

A francia bírák egyik szakszervezete azonban máris aggodalmát fejezte ki a jelenség miatt, mondván: a rendeletek alapvetően kampánycélokat szolgálnak, betartatásukra ugyanis meglehetősen kevés az esély. Szerintük a késői órákban az utcákon mászkáló gyermekek szüleit a legtöbb esetben csaknem lehetetlen beidézni a rendőrségre, a kiszabott pénzbüntetés behajtása pedig gyakorlatilag reménytelen.

A polgármesterek azonban eltökéltek, a tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy az esti órákban a fiatalok egyik kedvenc szórakozása a hangoskodás, majd az azt követő verekedés, ami gyakran a rendőrökkel való, olykor tragédiával járó összecsapással végződik.

Legutóbb egy észak-franciaországi kisvárosban halt meg egy szórakozó fiatal a hét végén, és az eset miatt zavargások törtek ki a tragédia helyszínén. Pedig a rendőrök - az első jelentések szerint legalábbis - csupán a dolgukat végezték: igazoltatni akarták azt a fiatalembert, aki mopedjével megállás helyett nekik hajtott, majd elesett, és feje oly szerencsétlenül ütődött neki a járdaszegélynek, hogy a helyszínen életét vesztette.

A tragédia hírére kétnapos zavargás tört ki a Párizstól mintegy száz kilométerre fekvő, húszezer lakosú Louviers nevű kisvárosban, és a tiltakozók Molotov-koktélokat dobtak a polgármesteri hivatal, az állomás és a rendőrség épületére. Alig néhány nappal korábban egyébként csaknem a megszólalásig hasonló egyet történt egy közép-franciaországi kisvárosban is, azt követően, hogy egy előzetes letartóztatásba helyezett 21 éves fiatalember felakasztotta magát.

A hatóságokat egyre jobban aggasztja, hogy az ilyen és hasonló esetekben a szerencsétlenül járt fiatal barátai és hozzátartozói akkor is a rendőrséget vádolják, ha a tragédiát maga az áldozat idézte elő, és spontán tüntetéseket szerveznek, majd üzleteket, hivatalos épületeket, autókat gyújtanak fel. Mindezek fényében nem véletlen, hogy a polgármesterek által meghirdetett kijárási tilalom kifejezetten pozitív fogadtatásra talál a lakosság körében.

A nyelvtanulás rovatból

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Szövegfelolvasó

A címoldalról

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Franciatanár

Halmos Zsuzsanna
Halmos Zsuzsanna
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest III. és VII. kerület, valamint háznál

Metzger Adrienn
Metzger Adrienn
Metzger Adrienn vagyok, idén januárban diplomáztam az ELTE francia és magyar mint idegen nyelv tanári mesterszakán.

Kiss Laura
Kiss Laura
Általános- és középiskolások korrepetálása, napi felkészítése francia nyelvből.

Sárkány Enikő
Sárkány Enikő
Angol, francia, orosz nyelvből tanítás általános és szakmai – gazdasági, kereskedelmi, külkereskedelmi, idegenforgalmi – nyelvből kezdőtől a felsőfokig, nagy tapasztalattal rendelkező külkereskedőtől minden korosztály számára.

Pamela Gerard
Pamela Gerard
anyanyelvi franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, francia szaknyelv, Budapest II. kerület

Dr. Csatári Piroska
Dr. Csatári Piroska
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest V. kerület

Munkácsi Erika
Munkácsi Erika
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest XIV. kerület

Molnár Zsófi
Molnár Zsófi
6 év szakmai tapasztalattal rendelkező, türelmes, empatikus, kedves, mosolygós, fiatal, ELTE francia szakon diplomázott tanárnő vagyok, aki keresi bármilyen korú, bármilyen szinten lévő Tanítványait. Óráim kommunikatívak, igyekszem rengeteg érdekes, onlin

Helényi Szilvia
Helényi Szilvia
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest III. kerület, és belváros

Kecskésné Halász Anita
Kecskésné Halász Anita
Diplomával rendelkező francia nyelvtanár oktatást, fordítást, vizsgákra felkészítést és korrepetálást vállal Debrecenben.

Rauscher Éva
Rauscher Éva
Francia nyelv tanítását vállalom felsőfokú nyelvtudással minden korosztálynak, kezdőtől felsőfokig. Nyelvvizsgára, érettségire felkészítés, korrepetálás, szinten tartó társalgás az igényeknek megfelelően.

Stamfel Andrea
Stamfel Andrea
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest XIII. kerület és megbeszélés szerint

Szabó Dóra
Szabó Dóra
francia magántanár, francia korrepetálás, Budapest XII. kerület és háznál

Széchey Noémi
Széchey Noémi
franciatanár, francia magántanár

Török Adrienn
Török Adrienn
BME nyelvvizsgáztatói képesítéssel, nyelvtanári és Franciaországban szerzett menedzsment diplomával vállalok eredményorientált általános és gazdasági nyelvoktatást. Az órák kommunikatívak, de nem feledkezünk meg a szilárd nyelvtani alapok lefektetéséről

Váczi Andrea
Váczi Andrea
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest II. és III. kerület

Böröczffy-Farkas Boglárka
Böröczffy-Farkas Boglárka
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia magánóra, francia korrepetálás, felkészítés francia nyelvizsgára/érettségire - Budapest XIII. Jászai Mari tér / Skype

Kunné Tuza Gabriella
Kunné Tuza Gabriella
15 éve tanítok nyelveket. Öt nyelven beszélek (angol, német, francia, indonéz, maláj). Ezt a nagy nyelvtudást egyrészt annak köszönhetem, hogy bejártam a világot, másrészt annak, hogy imádok nyelveket tanulni és tanítani. Bővebben lásd lent, az "Amit váll

Francia szótárak

Hirdetés

Keresünk...

Munkatársakat

Mániád a francia ? Lehetne jobb is ez a honlap ? Lenne kedved szerkeszteni valamelyik rovatot, esetleg olyat, ami még nincs is ? Ne habozz, keress meg! Végzettség nem feltétel. Vigyázat, egyelőre nonprofit tevékenység! :-( Lásd még a Témák, amiket szeretnék feldolgozni, de... blogbejegyzést! Vagy ha szabadon szeretnél garázdálkodni, indíts blogot nálunk!

Pierre Waline blogja

Bíró Ádám blogja Párizsból

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

Herblay406 - Párizstól északra

Baranyi Beatrix, Recto et verso

A címlapról ajánljuk

 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

Francia nyelv

www.francianyelv.hu - A francia nyelvről, kultúráról, világról

Orosz nyelv

www.orosznyelv.hu - Az orosz nyelvről, kultúráról, világról

Német nyelv

www.nemetnyelv.hu - A német nyelvtanulás, hírek

Kerületi Újság

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech