Bienvenu sur notre site.   Click to listen highlighted text! Bienvenu sur notre site. Powered By

Francia nyelv a FacebookonFrancia nyelv a TwitterenFrancia nyelv a Youtube-onFrancia nyelv Google+Francia nyelv RSS

Állásajánlatok

Blogjainkból

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Egyetemi körkép nyelvvizsga-ügyben

Szegeden nem adnak semmiféle engedményt a mester és osztatlan képzésében, de az alapképzésben bizonyos szakokon könnyítik a diplomához szükséges nyelvvizsga megszerzésének feltételeit. Az Edutus Főiskola saját tanfolyamokat indít, a Debreceni Egyetem pedig azok számára nyújt könnyebb utat, akik az intézmény nyelvvizsgaközpontját választják. Az ELTE és a Pannon Egyetem továbbra is elzárkózik az engedményektől.

A felsőoktatási intézmények többsége egyetértett a Magyar Rektori Konferencia (MRK) álláspontjával a nyelvvizsga amnesztia kérdésében, azaz, hogy egy felsőfokú végzettséget megszerző szakembernek rendelkeznie kell a hazai középfokú vizsgákon elvárt nyelvtudással. Az egyetemek és főiskolák nagy része az intézményi szenátus kezébe adta a döntés jogát, amelyek április-június között összeültek, hogy megvitassák a kérdést.

Komplex helyett írásbeli vagy szóbeli is elég

Egyes szakokon az akkreditált "C" típusú komplex nyelvvizsga helyett, egy akkreditált "B" típusú nyelvvizsgát is elfogad az egyetem.

"A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Szenátusa - az MRK állásfoglalását is elfogadva - a mester és osztatlan képzésekben semmilyen engedményt nem tesz"- jelentette ki Homoki- Nagy Mária, az intézmény oktatási rektorhelyettese, aki hozzátette: az alapképzések esetében a karok, és ezen belül a szakok javaslatát figyelembe véve a Szenátus bizonyos esetekben könnyített a nyelvvizsga feltételein. "Egyes szakokon az akkreditált "C" típusú komplex nyelvvizsga helyett, egy akkreditált "B" típusú nyelvvizsgát is elfogad az egyetem. Fontos hangsúlyozni, hogy csak államilag akkreditált nyelvvizsga mutatható be "- mondja a rektorhelyettes. A SZTE Idegennyelvi Kommunikációs Intézet szervez nyelvi kurzusokat, és mivel akkreditált vizsgahelyként is működik, itt meghirdetett időpontban lehet nyelvvizsgázni.

A Debreceni Egyetem honlapján olvasható közlemény szerint mesterképzésben, osztatlan képzésben és hagyományos egyetemi szintű képzésben nincs könnyítési lehetőség. Bizonyos szakokon viszont elfogadják az államilag elismert nyelvvizsga csak szóbeli vagy csak írásbeli részének teljesítését, ha azt a DE vizsgaközpontjaiban teszi meg a hallgató. Az agrárképzésben, az Egészségügyi Karon, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon, valamint a Zeneművészeti Karon például minden alapszakon és minden hagyományos egyetemi szintű képzésben is élhetnek a lehetőséggel a diákok. A más vizsgahelyen nem komplex oklevelet szerző hallgatók egyéni kérelemmel fordulhatnak az intézményhez.

Szaknyelv helyett felsőfokot kér az Edutus

Az Edutus Főiskola Szenátusának döntése értelmében mindazok a volt és jelenlegi hallgatók élhetnek a nyelvvizsga követelmények intézményi nyelvi vizsgával történő kiváltásának lehetőségével, akikre nézve ezt az új felsőoktatási törvény lehetővé teszi. "Az intézmény két nyelvi vizsga szintet határozott meg, a középfokú és felsőfokú intézményi vizsgát, melyekre felkészítő tanfolyamokat szervez az érdeklődőknek" - kezdi Tóth Gábor, az Edutus stratégiai igazgatója. A középfokú általános nyelvvizsga nem váltható ki más szintű vizsgával, de a szaknyelv kapcsán már tesz engedményt a főiskola: "A felsőfokú képzést és vizsgát azoknak ajánljuk, akiknek középfokú szaknyelvi nyelvvizsga az előírt követelmény, hiszen az kiváltható felsőfokú általános nyelvvizsgával" - fejti ki Tóth Gábor.

Nem könnyít a Pannon Egyetem és az ELTE

"Az ELTE ragaszkodik a minőségi követelmények megtartásához, nem ad ki úgy diplomát, hogy a végzetteknek nincs nyelvvizsgája" - jelentette ki az Edupressnek az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektorhelyettese, Fábri György. Hozzátette: az egyetem nem tervezi belső vizsgarendszer kialakítását, továbbra is az akkreditált nyelvvizsgát követeli meg hallgatóitól. A Pannon Egyetem hasonlóan elzárkózik az engedményektől: "A belső vizsgák szervezését a minőségi követelmények csökkentése irányába mutató lépésnek tartjuk, másrészt az intézményen belül működő nyelvvizsgaközpontban biztosítjuk a hallgatóink és külső érdeklődők számára is az államilag elismert nyelvvizsgák teljesítését"- jelentette ki az Hartung Ferenc, a Pannon Egyetem oktatási ügyekért felelős rektori megbízottja. Hartung Ferenc hozzátette, annak a lehetőségét keresik, hogy az egyetemen működő nyelvvizsgaközpont több vizsgaidőpontot biztosítson a jelentkezők számára.

A nyelvtanulás rovatból

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Kapcsolódó cikkek

Szövegfelolvasó

A címoldalról

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Franciatanár

Halmos Zsuzsanna
Halmos Zsuzsanna
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest III. és VII. kerület, valamint háznál

Metzger Adrienn
Metzger Adrienn
Metzger Adrienn vagyok, idén januárban diplomáztam az ELTE francia és magyar mint idegen nyelv tanári mesterszakán.

Kiss Laura
Kiss Laura
Általános- és középiskolások korrepetálása, napi felkészítése francia nyelvből.

Sárkány Enikő
Sárkány Enikő
Angol, francia, orosz nyelvből tanítás általános és szakmai – gazdasági, kereskedelmi, külkereskedelmi, idegenforgalmi – nyelvből kezdőtől a felsőfokig, nagy tapasztalattal rendelkező külkereskedőtől minden korosztály számára.

Pamela Gerard
Pamela Gerard
anyanyelvi franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, francia szaknyelv, Budapest II. kerület

Dr. Csatári Piroska
Dr. Csatári Piroska
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest V. kerület

Munkácsi Erika
Munkácsi Erika
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest XIV. kerület

Molnár Zsófi
Molnár Zsófi
6 év szakmai tapasztalattal rendelkező, türelmes, empatikus, kedves, mosolygós, fiatal, ELTE francia szakon diplomázott tanárnő vagyok, aki keresi bármilyen korú, bármilyen szinten lévő Tanítványait. Óráim kommunikatívak, igyekszem rengeteg érdekes, onlin

Helényi Szilvia
Helényi Szilvia
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest III. kerület, és belváros

Kecskésné Halász Anita
Kecskésné Halász Anita
Diplomával rendelkező francia nyelvtanár oktatást, fordítást, vizsgákra felkészítést és korrepetálást vállal Debrecenben.

Rauscher Éva
Rauscher Éva
Francia nyelv tanítását vállalom felsőfokú nyelvtudással minden korosztálynak, kezdőtől felsőfokig. Nyelvvizsgára, érettségire felkészítés, korrepetálás, szinten tartó társalgás az igényeknek megfelelően.

Stamfel Andrea
Stamfel Andrea
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest XIII. kerület és megbeszélés szerint

Szabó Dóra
Szabó Dóra
francia magántanár, francia korrepetálás, Budapest XII. kerület és háznál

Széchey Noémi
Széchey Noémi
franciatanár, francia magántanár

Török Adrienn
Török Adrienn
BME nyelvvizsgáztatói képesítéssel, nyelvtanári és Franciaországban szerzett menedzsment diplomával vállalok eredményorientált általános és gazdasági nyelvoktatást. Az órák kommunikatívak, de nem feledkezünk meg a szilárd nyelvtani alapok lefektetéséről

Váczi Andrea
Váczi Andrea
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest II. és III. kerület

Böröczffy-Farkas Boglárka
Böröczffy-Farkas Boglárka
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia magánóra, francia korrepetálás, felkészítés francia nyelvizsgára/érettségire - Budapest XIII. Jászai Mari tér / Skype

Kunné Tuza Gabriella
Kunné Tuza Gabriella
15 éve tanítok nyelveket. Öt nyelven beszélek (angol, német, francia, indonéz, maláj). Ezt a nagy nyelvtudást egyrészt annak köszönhetem, hogy bejártam a világot, másrészt annak, hogy imádok nyelveket tanulni és tanítani. Bővebben lásd lent, az "Amit váll

Francia szótárak

Hirdetés

Keresünk...

Munkatársakat

Mániád a francia ? Lehetne jobb is ez a honlap ? Lenne kedved szerkeszteni valamelyik rovatot, esetleg olyat, ami még nincs is ? Ne habozz, keress meg! Végzettség nem feltétel. Vigyázat, egyelőre nonprofit tevékenység! :-( Lásd még a Témák, amiket szeretnék feldolgozni, de... blogbejegyzést! Vagy ha szabadon szeretnél garázdálkodni, indíts blogot nálunk!

Pierre Waline blogja

Bíró Ádám blogja Párizsból

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

Herblay406 - Párizstól északra

Baranyi Beatrix, Recto et verso

A címlapról ajánljuk

 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

Francia nyelv

www.francianyelv.hu - A francia nyelvről, kultúráról, világról

Orosz nyelv

www.orosznyelv.hu - Az orosz nyelvről, kultúráról, világról

Német nyelv

www.nemetnyelv.hu - A német nyelvtanulás, hírek

Kerületi Újság

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech