Bienvenu sur notre site.   Click to listen highlighted text! Bienvenu sur notre site. Powered By

Francia nyelv a FacebookonFrancia nyelv a TwitterenFrancia nyelv a Youtube-onFrancia nyelv Google+Francia nyelv RSS

Állásajánlatok

Blogjainkból

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Már olvasható a hallgatói szerződés

Bárki számára elérhető az Oktatási Hivatal honlapján és a felvi.hu-n a hallgatói szerződés mintája, melyhez hasonlót a 2012 szeptemberében induló állami ösztöndíjas, vagy állami részösztöndíjas képzésekre felvételt nyert jelentkezőknek kell aláírniuk ahhoz, hogy díjmentesen vagy részben díjmentesen tanulhassanak a felsőoktatásban.

Az állami ösztöndíjas és az állami részösztöndíjas képzésekre besorolt jelentkezők számára a támogatás elnyerésének feltétele, hogy aláírják az állami ösztöndíjszerződést.

Az állami ösztöndíjas és az állami részösztöndíjas képzésekre besorolt jelentkezők számára a támogatás elnyerésének feltétele, hogy aláírják az állami ösztöndíjszerződést. Amennyiben a jelentkező beiratkozáskor nem kívánja aláírni a hallgatói ösztöndíjszerződést, akkor önköltséges formában kezdheti meg a tanulmányait. A részösztöndíjat a műszaki, a természettudományi, az informatikai, az orvos- és egészségtudományi képzési területen, valamint az agrárképzési terület agrárműszaki képzési ágában önköltséges képzésre felvételt nyert jelentkezők részére ajánlják fel. Az állami ösztöndíjjal vagy állami részösztöndíjjal támogatott félévek száma maximum 12 lehet.

A feltételek

A szerződés mintája szerint az állam vállalja, hogy a hallgató által az adott képzésben igénybe vett támogatási idő alatt, de legfeljebb a hallgatói jogviszonyának megszűnéséig fizeti a képzési költséget, valamint hogy törekszik arra, hogy ha a hallgató befejezte a képzést, állást biztosítson neki. A hallgató pedig azt vállalja, hogy képzési időn belül, de legkésőbb a képzési idő másfélszeresén belül végez, és ezután 20 éven belül a képzési idő kétszeresének megfelelő időtartamon át Magyarországon társadalombiztosítási jogviszonyt eredményező munkaviszonyt, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyt létesít, fenntart vagy magyar joghatóság alatt vállalkozási tevékenységet folytat.

Amennyiben a hallgató nem fejezi be a képzést a megadott határidőn belül, vissza kell térítenie a képzési költsége felét, ha viszont nem dolgozza le Magyarországon a számára előírt éveket, a teljes összeget kell visszatérítenie, megemelt kamattal. Aki szomszédos országban él, az a saját országában is ledolgozhatja a képzési idő kétszeresét, a hitéleti képzésben résztvevőkre viszont nem vonatkozik ez a szabályozás.

A szerződés szerint a hazai munkaviszony időtartama teljesítésének számításakor a Magyarországon önkéntes katonai szolgálat alapján fennálló, valamint a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvény hatálya alá tartozó személy esetében a származási országában teljesített, társadalombiztosítási jogviszonyt eredményező munkavégzésre irányuló jogviszonyt kétszeres mértékben kell figyelembe venni.

Változások időközben

Ha valaki időközben az önköltséges formára vált, akkor csak az állami finanszírozású idő dupláját kell Magyarországon ledolgoznia, nem az egész képzési idő dupláját. Aki több szakot végez párhuzamosan, vagy egymást követően több diplomát szerez, annak minden szakon teljesítenie kell a megadott feltételeket, az első oklevél megszerzésének időpontjától számítva.

Képzésváltás esetén a szerződés teljesítése szempontjából az újabb képzés képzési ideje irányadó, de számít az előző szakon eltöltött állami ösztöndíjas vagy részösztöndíjas idő is. A hazai munkaviszony időtartamába beleszámít a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási segély és a gyermekgondozási díj folyósításának időtartama, valamint az az időszak, amely alatt a volt állami (rész)ösztöndíjas hallgató a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvényben meghatározott álláskereső és járadékra jogosult.

Mentességek, kedvezmények

Mentesül a hallgatói szerződésben foglalt kötelezettségek alól az, aki három gyermeket szül. Aki halmozottan hátrányos helyzetű, mentesül a költségek felének visszafizetése alól, ha a képzési idő másfélszerese alatt nem végez. Mentesül a hallgató a képzési díj egy részének visszafizetése alól, ha a visszafizetési időszak alatt hazai munkaviszonyt létesít, tart fenn annak időtartamával arányosan.

Felfüggeszthetik a volt állami (rész)ösztöndíjas hallgató kérelmére a másfélszeres idő alatti végzés kötelezettségét, ha a hallgató külföldi felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányokat, vagy a nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzése érdekében felnőttképzésben folytatott tanulmányokat. A szünetelés legfeljebb két alkalommal, összesen legfeljebb két év időtartamra engedélyezhető.

Felmenthetők a kötelezettségek vagy azok egy része alól azok a hallgatók, akik munkaviszonyt létesítenek és meghatározott ideig fenn is tartják azt, valamint betegség, baleset, szülés, kettő vagy több gyermek nevelése, megváltozott munkaképességek miatt is adhatók kedvezmények, illetve felmentések.

Az állami ösztöndíj, vagy annak egy része visszatérítését a hallgatót foglalkoztató munkáltató vagy más személy - nyilatkozat benyújtásával - átvállalhatja. A hallgató kérelmére ötmillió forint alatti összegű állami ösztöndíj visszatérítési kötelezettsége esetén legfeljebb tíz évre szóló, ötmillió forint feletti összegű állami ösztöndíj visszatérítési kötelezettsége esetén legfeljebb tizenöt évre szóló részletfizetés engedélyezhető.

Ha szerződésben szereplő személyes adatok megváltoznak, azt be kell jelenteni. A szerződésben nem, vagy nem kellő részletességgel szabályozott kérdésekben a törvény az irányadó.

53 ezer hallgatót érinthet

Dr. Kis Norbert felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár a július 25-én tartott sajtótájékoztatón azt mondta, bíznak benne, hogy 51 ezer hallgató írja majd alá a szerződést, bár hozzátette, ez egyéni döntés kérdése. Az idei általános felvételi eljárás adatai szerint 51 059 ösztöndíjas hallgató lesz és maximum 2000 részösztöndíjat osztanak szét, összesen tehát körülbelül 53 ezer fiatalt érint a hallgatói szerződés. (Edupress)

A nyelvtanulás rovatból

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Szövegfelolvasó

A címoldalról

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Franciatanár

Halmos Zsuzsanna
Halmos Zsuzsanna
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest III. és VII. kerület, valamint háznál

Metzger Adrienn
Metzger Adrienn
Metzger Adrienn vagyok, idén januárban diplomáztam az ELTE francia és magyar mint idegen nyelv tanári mesterszakán.

Kiss Laura
Kiss Laura
Általános- és középiskolások korrepetálása, napi felkészítése francia nyelvből.

Sárkány Enikő
Sárkány Enikő
Angol, francia, orosz nyelvből tanítás általános és szakmai – gazdasági, kereskedelmi, külkereskedelmi, idegenforgalmi – nyelvből kezdőtől a felsőfokig, nagy tapasztalattal rendelkező külkereskedőtől minden korosztály számára.

Pamela Gerard
Pamela Gerard
anyanyelvi franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, francia szaknyelv, Budapest II. kerület

Dr. Csatári Piroska
Dr. Csatári Piroska
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest V. kerület

Munkácsi Erika
Munkácsi Erika
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest XIV. kerület

Molnár Zsófi
Molnár Zsófi
6 év szakmai tapasztalattal rendelkező, türelmes, empatikus, kedves, mosolygós, fiatal, ELTE francia szakon diplomázott tanárnő vagyok, aki keresi bármilyen korú, bármilyen szinten lévő Tanítványait. Óráim kommunikatívak, igyekszem rengeteg érdekes, onlin

Helényi Szilvia
Helényi Szilvia
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest III. kerület, és belváros

Kecskésné Halász Anita
Kecskésné Halász Anita
Diplomával rendelkező francia nyelvtanár oktatást, fordítást, vizsgákra felkészítést és korrepetálást vállal Debrecenben.

Rauscher Éva
Rauscher Éva
Francia nyelv tanítását vállalom felsőfokú nyelvtudással minden korosztálynak, kezdőtől felsőfokig. Nyelvvizsgára, érettségire felkészítés, korrepetálás, szinten tartó társalgás az igényeknek megfelelően.

Stamfel Andrea
Stamfel Andrea
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest XIII. kerület és megbeszélés szerint

Szabó Dóra
Szabó Dóra
francia magántanár, francia korrepetálás, Budapest XII. kerület és háznál

Széchey Noémi
Széchey Noémi
franciatanár, francia magántanár

Török Adrienn
Török Adrienn
BME nyelvvizsgáztatói képesítéssel, nyelvtanári és Franciaországban szerzett menedzsment diplomával vállalok eredményorientált általános és gazdasági nyelvoktatást. Az órák kommunikatívak, de nem feledkezünk meg a szilárd nyelvtani alapok lefektetéséről

Váczi Andrea
Váczi Andrea
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia korrepetálás, Budapest II. és III. kerület

Böröczffy-Farkas Boglárka
Böröczffy-Farkas Boglárka
franciatanár, francia magántanár, francia tanítás, francia magánóra, francia korrepetálás, felkészítés francia nyelvizsgára/érettségire - Budapest XIII. Jászai Mari tér / Skype

Kunné Tuza Gabriella
Kunné Tuza Gabriella
15 éve tanítok nyelveket. Öt nyelven beszélek (angol, német, francia, indonéz, maláj). Ezt a nagy nyelvtudást egyrészt annak köszönhetem, hogy bejártam a világot, másrészt annak, hogy imádok nyelveket tanulni és tanítani. Bővebben lásd lent, az "Amit váll

Francia szótárak

Hirdetés

Keresünk...

Munkatársakat

Mániád a francia ? Lehetne jobb is ez a honlap ? Lenne kedved szerkeszteni valamelyik rovatot, esetleg olyat, ami még nincs is ? Ne habozz, keress meg! Végzettség nem feltétel. Vigyázat, egyelőre nonprofit tevékenység! :-( Lásd még a Témák, amiket szeretnék feldolgozni, de... blogbejegyzést! Vagy ha szabadon szeretnél garázdálkodni, indíts blogot nálunk!

Pierre Waline blogja

Bíró Ádám blogja Párizsból

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

Herblay406 - Párizstól északra

Baranyi Beatrix, Recto et verso

A címlapról ajánljuk

 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
load more hold SHIFT key to load all load all

Francia nyelv

www.francianyelv.hu - A francia nyelvről, kultúráról, világról

Orosz nyelv

www.orosznyelv.hu - Az orosz nyelvről, kultúráról, világról

Német nyelv

www.nemetnyelv.hu - A német nyelvtanulás, hírek

Kerületi Újság

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech