Bienvenu sur www.francianyelv.hu   Click to listen highlighted text! Bienvenu sur www.francianyelv.hu Powered By GSpeech

Guillaume Depardieu, Gérard Depardieu fia 2011. áprilisában töltötte volna be 40. életévét. Ám nemcsak korai halála és a híres apa révén érdemel figyelmet.

Saját jogon is izgalmas személyiség, kitűnő színész, előadó, dalszövegíró volt, akinek rövid életét folyamatosan beárnyékolta a külső korlátokkal és belső démonaival folytatott harc, erőszakos cselekmények, drog, börtön, egy súlyos autóbaleset és annak folyományaképp egy amputáció, de legfőképpen az állandó, kétségbeesett küzdelem a figyelemért, a szeretetért, az elfogadásért.

Egy beszélgetéssorozatban megrendítő őszinteséggel vall különös útjairól, tévelygéseiről, kitörési kísérleteiről és egy fájdalmasan ellentmondásos apa-fiú kapcsolatról."

A színésszel Jean-Marc Fogiel újságíró beszélgetett több alkalommal, s e beszélgetésekből interjúkötet született, Ezerrel címmel (Magyarországon 2005-ben adták ki). A kötet alapján rendezett – szintén Ezerrel címmel Sediánszky Nóra hangoskönyvet – amelyen Guillaume Dépardieu Horváth Illés, a riporter pedig Avass Attila hangján szólal meg. Sediánszky Nórával Baracsi Katalin és Csuhaj Ildikó beszélgetett az Uránia Kávézóban.

Dosztojevszkij-figura francia közegben

A pódiumbeszélgetésen arra a kérdésre, hogy miért nem Gerard Dépardieu-ről rendezett hangoskönyvet, hiszen meggyőződéses rajongója, Sediánszky Nóra mosolyogva azt mondta, volt egy kis lelkiismeretfurdalása Guillaume Dépardieu-val kapcsolatban, mert korábban úgy gondolt rá, mint a bulvárlapok címoldalán szereplő sztárcsemetére, és csak 2008-ban, a halálhíre hatására kezdett komolyabban érdeklődni iránta, miután megnézte a filmjeit. És akkor úgy érezte, olyan, mint egy francia közegbe ültetett Dosztojevszkij-figura, aki színpadra kívánkozik. S azért hangoskönyv, mert elsőre a színdarabhoz nem volt bátorsága (de hamarosan már azon is dolgozik).

Az, hogy Horváth Illés legyen Guillaume, ösztönös választás volt a részéről, mert emlékeztette a fiatal Avass Attilára, akit viszont a riporter-szerepre kért fel. Horváth Illésről az Urániában Sediánszky Nóra elmesélte, olyan átéléssel mondta fel Guillaume szövegét, hogy az ötórás hanganyag végéhez közeledve (az öt órát a színész öt nap alatt mondta fel) egyre nehezebb, elviselhetetlenebb lett számára, hogy akinek a hangját-érzéseit kölcsönzi, "mindjárt meg fog halni".

Az Ezerrel Guillaume önvallomása, de szinte minden oldalon jelen van Gérard Dépardieu is, az ambivalens, feldolgozhatatlan, "kommunikációképtelen” apa-fiú viszony: a "kis" Depardieu ugyanis egy olyan francia nemzeti intézmény fiának született, aki hazájában csak a camembert sajthoz, vagy más nemzeti szimbólumhoz hasonlítható - és aki, elmondása szerint szinte soha nem volt vele.

"Teljesen más vagyok"

Guillaume mint gyerekkora boldog pillanatára emlékezett arra, amikor apja elvitte a Cinecitta-ba egy filmforgatásra. A hangoskönyvben a riporter kérdésére, "Apád jó színész?", először kitérő választ ad : "attól függ miben", de aztán elismeri róla, "megszenved azért, amit csinál". De az is kiderül, nagy hatással volt rá apja a Danton címszerepében.

Guillaume a Szeresd apádat (2002) című filmben kiválóan szerepelt, közösen a "nagy" Dépardieu-vel, de színészként eleve egy olyan filmben a Nem is olyan rossz emberben debütált, melyben édesapja volt a főszereplő. És később a Minden reggel című alkotásban is az apjával játszott. Hogy versengés lett volna közöttük ? "Én mindig tudtam, teljesen más vagyok!" vetette oda a riporternek, s aztán egy kis dicséret az apjának: "elég jó vele dolgozni".

Éppen Romániában forgatott, amikor rátört egy vírusos tüdőgyulladás. A film, amin dolgozott az Ikarosz szárnyai címet viseli. Nekimenni a Napnak, akkor is, ha megolvad a viasz - Sediánszky Nóra szerint ez az utolsó filmszerep szimbolikus, tökéletesen jellemzi Guillaume Dépardieu tragikus életútját. Gérard Dépardieu is fenegyerek volt, és hedonista, habzsolta az életet, (javítóintézet, alkoholizmus, szívműtét), de a fiához képest mértékkel. Korábban született interjúkötetének címe: "Kösz, megvagyok...".

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Francia szótárak

Hirdetés

Keresünk...

Munkatársakat

Mániád a francia ? Lehetne jobb is ez a honlap ? Lenne kedved szerkeszteni valamelyik rovatot, esetleg olyat, ami még nincs is ? Ne habozz, keress meg! Végzettség nem feltétel. Vigyázat, egyelőre nonprofit tevékenység! :-( Lásd még a Témák, amiket szeretnék feldolgozni, de... blogbejegyzést! Vagy ha szabadon szeretnél garázdálkodni, indíts blogot nálunk!

Pierre Waline blogja

Bíró Ádám blogja Párizsból

 

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

Herblay406 - Párizstól északra

 

Baranyi Beatrix, Recto et verso

 

 

Állásajánlatok

A címoldalról ajánljuk

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Franciatanárok

  • 1
  • 2
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech