Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Támogasd egy párszavas fordítással a francianyelv.hu-t!

Sok jóindulatú visszajelzést kapunk tőletek, ezért tudom, hogy akik régebb óta figyelemmel kíséritek az oldal működését, nem fogjátok furcsának találni az alábbi ötletet.

O'Grady jövőre, a rekordja után búcsúzna

Jövőre, a rekordot jelentő 18. Tour de France-indulása után vonulna vissza Stuart O'Grady ausztrál kerékpáros.

Depardieu, a szabadságharcos

A putyini propagandagépezet gond nélkül bedarálta az orosz egykulcsos adórendszer legújabb rajongóját, Gerard Depardieu-t. A franciák nehezen nyelik le a Cyrano, Danton és Obelix bőrébe bújó, a vérbeli franciaságot megtestesítő színészlegenda orosz állampolgárságát. Miért lett ekkora felhajtás egy útlevél körül?

Angol, német, francia - ezt ajánlja az állam

Általános iskolában az angol, a német vagy a francia nyelv tanítását ajánlja első idegen nyelvként az erről szóló, 2012-2018-ra vonatkozó kormányzati stratégia, amely ugyanakkor kitér arra: nyelvpedagógiai szempontból javasolt, hogy a diákok először a komplexebb nyelvtani struktúrával rendelkező német nyelvvel találkozzanak először.

Elfelejthetjük a nyelvtanulást?

Pár év múlva talán mindegy lesz, hogy angolul vagy németül kezd el a gyerek tanulni. A Microsoft csodakészüléke eltünteti a nyelvi korlátokat.

Kettős szív

Claire Hunyadi. Fotó: Reviczky ZsoltA strasbourgi katedrális és a budapesti Citadella között éli francia–magyar életét Claire Hunyadi. A szavak, az ízek és a szerelmek kétfelé húzzák. Pócs Balázs cikke a Népszabadságban.

A Google a veszélyeztetett nyelvekért

A Google új szolgáltatást indított el: weboldalán a veszélyeztetett nyelvek dokumentálásához nyújt segítséget. De vajon a megadott keretek tényleg dokumentálásra csábítanak, vagy az is lehet, hogy elriasztják a felhasználókat?

Franciaország folytatja misszióját Afganisztánban

Megegyezett Washingtonban az amerikai és a francia külügyminiszter: az Egyesült Államok és Franciaország a továbbiakban is együtt munkálkodik az afganisztáni nemzetközi katonai szerepvállalás megvalósításán.

Charles Fejtőt gyermekkereskedelemmel vádolják

Büntetőeljárás folyik Romániában gyermekkereskedelem és okirat-hamisítás gyanújával a francia állampolgárságú Charles Fejtő, Fejtő Ferenc történész fia, az ENSZ égisze alatt működő ASPEC elnevezésű gyermekvédelmi szervezet alapítója ellen.

La Hongrie face à ses milices d'extrême-droite

Les milices d'extrême droite hongroises patrouillent dans des villages rom et font régner la terreur.

Truffe avagy a csodálatos szarvasgomba

A téli szarvasgomba szezon végére érve ejtsünk pár szót erről az igen csúnya, ám ízletes gasztronómiai kuriózumról.

WikiLeaks: Franciaország megfenyegette a lengyeleket és a svédeket

Egy WikiLeaks által nyilvánosságra hozott bizalmas diplomáciai dokumentum szerint Franciaország komolyan megfenyegette 2008-ban Lengyelországot és Svédországot.

Sarkozy beszólt a törököknek

Törökország és az Európai Unió kapcsolata történelmi mélypontra jutott Nicolas Sarkozy ötórás ankarai látogatása után. Erdogan azonnal németországi offenzívába kezdett a francia privilegizált partnerségi ajánlat ellen.

A Diornál sem menő a zsidózás

Felfüggesztette pénteken vezető tervezői tisztségéből John Gallianót a párizsi Dior-ház azt követően, hogy a brit divattervezőt őrizetbe vette a francia rendőrség antiszemita inzultus gyanújával.

A palesztinok nem szeretik Franciaországot

A francia külügyminiszter, Michèle Alliot-Marie konvoját palesztin tüntetők megpróbálták feltartóztatni  az erezi határátkelőnél Gáza felé.

Le Monde: Kell-e félni Orbántól?

Orbán Viktor demokratúrája címmel közölt portrét szombat délután megjelent számában a Le Monde című francia napilap a magyar kormányfőről.

Óriási sikere van a Dacia Dusternek

Egymást tapossák a Dacia Duster miatt a vásárolók Európaszerte, a román autógyár gyártási kapacitása egyelőre nem tudja kielégíteni az egyre növekvő keresletet.

Újra indul a luxusvonat

Mintegy 100 éves szünet után újra luxusvonat indult Oroszországból Nizzába, a Cote d'Azur "fővárosába".

Karcsúsít a Carrefour

A Tesco a francia Carrefour áruházlánc eladásra kínált ázsiai érdekeltségeit szeretné megszerezni, és már be is adta ajánlatát, írta a napokban a Financial Times.

Kövess minket!

Francia szótárak

Hirdetés

Pierre Waline blogja

 

Bíró Ádám blogja Párizsból

 
 

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

 

Baranyi Beatrix, Recto et verso

 

Állásajánlatok

A címoldalról ajánljuk

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Franciatanárok

  • 1
  • 2
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó