Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Hogyan csalogatják vissza a franciákat a NATO-ba?

A francia légierő egyik Awacs gépeAz Egyesült Államok, az észak-atlanti szövetség vezető ereje elvi beleegyezését adta ahhoz, hogy Franciaország két kulcsfontosságú katonai posztot kapjon, ha visszatér a NATO katonai szervezetének teljes értékű tagjai közé - mondták pénteken Brüsszelben NATO-diplomaták.

Magyarul is fordít a Google

Mindennemű fanfár nélkül hét új nyelvvel, - köztük a magyarral - bővült a Google fordítószolgáltatása - adta hírül a Google Operating System blog.

Kézilabda világbajnok Franciaország

A férfi kézilabda-világbajnokságon a franciák szerezték meg az aranyérmet, miután a zágrábi fináléban öt góllal verték a házigazda horvátokat.

Megsemmisítette a kiközösítéseket a pápa

Olasz lapértesülés szerint XVI. Benedek pápa megsemmisítette azoknak a francia püspököknek a kiközösítését, akik 20 évvel ezelőtt szembeszegültek a katolikus egyház reformtörekvéseivel.

Nyelvtudás kontra nyelvvizsga

A nyelvvizsga ma már nem azt jelenti, hogy előre megadott témákról monológokat bemagolva, tesztek kakukktojásait begyakorolva megtanulunk "nyelvvizsgául": a legtöbb típusú vizsga a valódi nyelvtudásról ad papírt. A vizsgázónak nincs könnyű dolga, amikor rászánja magát, hogy próbára tegye tudását.

Nem lesz a Renault-é a Chrysler

A Chrysler cáfolta azokat a felröppent találgatásokat, hogy a hármas számú amerikai autógyártó - amely egykor a német Daimler céghez tartozott - vevőt keres egyes márkáira, illetve vállalatrészeire.

Ribéry buszbalesetet okozott

Vajon meddig eddig mehet el Franck Ribéry? A Dubaiban edzőtáborozó Bayern München francia középpályása a csapat buszának volánja mögé ült, és minden játékostársával a fedélzeten, rögtön balesetet is okozott.

Meghalt egy francia motoros a Dakaron

Holtan találták Pascal Terryt, azt a motorost, aki még a vasárnapi, második szakaszon tűnt el az Argentínában és Chilében zajló Dakar 2009 tereprali-viadalon.

Megjelentek a felvételi tájékoztatók

Megjelentek a jövõ évi felsõoktatási felvételi tájékoztatók. A továbbtanulni szándékozók több mint 3200 képzési forma közül választhatnak majd. A jelentkezés szabályaiban nincs változás.

Franciaországban kezd új életet a kolumbiai túsztartó-szökevény

Wilson Bueno Largo Franciaországot választotta új hazájánakWilson Bueno Largo, ismertebb nevén Isaza és partnere felszabadították egyik fogvatartott túszukat, a 63 éves Oscar Tulio Lizcano-t, a korábbi kolumbiai honatyát, majd mindketten feladták magukat. A jó útra tért túsztartó lázadó tettéért a kolumbiai kormánytól 400 ezer dolláros jutalmat kapott.

Rózsaszín párduc lett Franck Ribérybõl + videó

A Nike a francia válogatott labdarúgójával, Franck Ribéryvel reklámozza legújabb cipõjét. A Mercurial Vapor érdekessége, hogy rikítóan rózsaszínû.

Többnyelvû lett a Google lexikona

A Google, a világ legnagyobb internetes keresõje többnyelvûvé alakította Wikipédia-szerû online lexikonját, a Knolt. Mostantól a Knolon az angol mellett franciául, olaszul és németül is olvashatók a felhasználók által írt lexikoncikkek. A Knol nem titkoltan a Wikipédiával próbál versenyre kelni, amely az internet leggyakrabban látogatott helye.

Lövik a menekülő civileket Kongóban (+ videó)

Belga KongóTöbb ezer civil menekült hagyta el Kongót a Kiwandzsa térségében kitört, két napja tartó fegyveres konfliktus miatt. A feszültséget a tuszi népcsoport lázadó fegyveresei robbantották ki a ruandai határ közelében, ahol a hutu kormánypárti szervezettel, a Mai-Mai harcosaival kerültek konfliktusba.

Átverték Palint: percekig azt hitte, Sarkozyvel beszél

Marc Antoine AudetteSarah Palin-t telefonon hívta fel egy kanadai komédiás, és a francia köztársasági elnöknek adta ki magát, a politikusnõ pedig elhitte.

Ribéry németül sajtótájékoztatott

Franck RibéryTizenhat hónappal Münchenbe szerzõdését követõen megtartotta elsõ német nyelvû sajtótájékoztatóját Franck Ribéry, a Bayern labdarúgócsapatának francia középpályása.

Tanulás Franciaországban - CampusFrance

TricolorFranciaország egyike azon országoknak, melyek a legtöbb külföldi diákot fogadják. Körülbelül 250 ezer külföldi diák tanul francia intézményekben, ez a szám a diákok több, mint 13 százalékát teszi ki.

Putyin és Sarkozy a szõnyegen találkozhat

A dzsúdó-bajnok Vlagyimir Putyin hamarosan már nemcsak a tárgyalóasztalok mellett, hanem a szõnyegen is találkozik a francia államfõvel. Nicolas Sarkozyt ugyanis az utóbbi idõben annyira elkezdték érdekelni a harci mûvészetek, hogy feketeöves orosz kollegáját kérte meg: tanítsa meg neki az alapvetõ fogásokat. Minderrõl maga Putyin számolt be a Le Figaro szombati számában megjelent interjúban.

Fordítási hiba miatt feszült az orosz-grúz viszony

Az Európai Unió soros elnöki tisztét ellátó Franciaország külügyminisztere szombaton elismerte, hogy "egy fordítási hiba" hozzájárulhatott ahhoz, hogy a grúziai rendezési tervet másként értelmezi Moszkva és a Grúzia, illetve ez EU.

Jön az újabb Sarko-baba?

Gyereket vár az elnöki pár? Errõl röppentek fel hírek ismét a napokban. Történt ugyanis, hogy Nicolas Sarkozy és felesége, Carla Bruni a francia Riviérán töltött néhány napot, az ott készült paparazzifotókról viszont egyértelmûen látszik: mind a francia elnök, mind pedig neje leginkább Bruni hasával volt elfoglalva.

Málta, a nyelvoktatási nagyhatalom

A nyelvtanulást a nyaralással összekötõ tanfolyamok Máltát nyelvoktatási nagyhatalommá tették. A Nyelvi Utaztatók Szakmai Egyesülete évente öt-hétezer hallgatót közvetít tízéves kortól nemzetközi minõsítésû iskolákba.

Riberyvel ijesztget a Nike + videó

A Nike minden lehetõséget megragad, hogy a közelgõ futball-Eb hozadékát kihasználva reklámozza magát. Van, amikor ismeretlen játékossal, van amikor klubhoz és városhoz kapcsolódó viszonnyal (Fernando Torres, Liverpool). A Franck Riberyvel készült film érdekes módon a játékos arcberendezésére épít.

Kövess minket!

Francia szótárak

Hirdetés

Pierre Waline blogja

 

Bíró Ádám blogja Párizsból

 
 

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

 

Baranyi Beatrix, Recto et verso

 

Állásajánlatok

A címoldalról ajánljuk

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Franciatanárok

  • 1
  • 2
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó