Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Magyarországálláskeresőit számos állásajánlat várja Franciaországban. A legtöbb az építőipari állás, ezután következnek a mezőgazdasági és szolgáltatóipari álláshirdetések. Van lehetőség arra is, hogy a gazdaságban helyezkedjünk el, ehhez viszont honosítani kell a diplomát, illetve a francia nyelv anyanyelvi szintű ismerete szükséges.

Az első kérdés, ami felmerülhet bennünk: mennyit kereshetek Franciaországban? Miért érdemes külföldön vállalnom munkát?

Néhány példa: az építőiparban vagy a szolgáltatóiparban bruttó 450-530 ezer forintnak megfelelő eurót kereshetünk, egy ápoló közel 280-380 ezer forintot, míg egy orvos akár 2 millió forintot is kereshet havonta.

Fizetés alatt a francia munkaadók a bruttó fizetést értik, kivéve, ha már eleve a nettó összegről beszéltek. A túlórákat pénzbeli juttatással, illetve szabadsággal honorálják, a munkahét első hét túlórájáért 125 százalékos bért adnak, majd ezután minden óráért a másfélszeresét.

Természetesen ezenkívül más kérdések is felmerülnek. Megpróbálunk választ adni néhányra közülük:

Szükséges-e nyelvismeret a munkavállaláshoz?

A szakmunkásoknál és a magasabb iskolai végzettséghez kötött tevékenységeknél a munkáltatók egyértelműen megkövetelik a nyelvtudást. Lehet találni olyan munkát, amihez nem kell, például szüretelés vagy takarítás, ezek azonban elsősorban kevésbé megfizetett állások, amiket portugál vagy arab bevándorlók töltenek be.

Hány órás a munkahét, és milyen szerződést kötnek velünk? 

Franciaországban a munkáltató köteles írott formában tájékoztatni a munkavállalót a szerződés főbb pontjairól, például a munkavégzés helyéről, a szerződés megkötésének idejéről, hosszáról és a fizetési feltételekről. Egy héten általában 39 órát kell dolgozni, és 25-30 nap szabadság jár egy évben.

Szükséges-e engedély a munkavállaláshoz?

Mivel 2008-ban Franciaország is megnyitotta munkaerőpiacát, így a magyarok is munkavállalási engedély nélkül dolgozhatnak náluk.

Ha minden feltételnek megfelelünk, el is kezdhetjük a munkakeresést, de egy dolgot tudnunk kell: nehezen fogadják be az idegeneket. A munkahelyeken nagy a verseny a kollégák között, ritka a munkahelyi barátkozás, úgy vélik, a hatékony munka mindenek fölött. 

Viszont a kezdeti időszak nehézségei után sikeresen dolgozhatunk és akár karriert is építhetünk. Sok sikert mindenkinek!

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót:

A címoldalról

Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Francia szótárak

Hirdetés

Pierre Waline blogja

 

Bíró Ádám blogja Párizsból

 
 

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

 

Baranyi Beatrix, Recto et verso

 

Állásajánlatok

A címoldalról ajánljuk

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Franciatanárok

  • 1
  • 2
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó