Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Győri francia klub

Épp egy hete került sor a második nyári győri franciás találkozóra.

14 juillet 1789-re emlékezve egy 10 kérdésből álló tesztet töltöttek ki a résztvevők (ennek részleteit alább közöljük). A vártnál komolyabban fogadták, és a sikerélményt inkább az ezt követő keresztrejtvény hozta meg. Itt francia szavakkal kellett kitölteni 1-1 oldalt, hogy megkapják a megfejtést, adott esetben egy vicc poénját.

IMG 20140730 1909421

 

És ha már vicc, egy Keskidi szám is előkerült a tarsolyomból. Ebben tipikusan franciás viccekből szemezgettünk, mindenki kiválasztott egy neki tetszőt, és megosztotta a többiekkel. Az illusztrációkkal teli kiadás nagyon tetszett a kedves közönségnek. :)

 

Legközelebb szeptember 3-án, szerda délután 5 órakor mesélünk gyűlünk össze. Továbbra is várjuk a lelkes érdeklődőket, csatlakozzanak bátran!

 

És akkor jöjjön a kvíz néhány kérdése:

QUESTION 01

Autrefois un arsenal, la Bastille, prise par les révolutionnaires le 14 juillet, a été transformé en prison d'État par...

Louis XVI

Louis XIV

Richelieu

Louis XIII

 

QUESTION 04

Depuis quand fête-t-on le 14 juillet comme étant la fête nationale de France?

1790

1793

1804

1880

 

QUESTION 06

Après la Première Guerre mondiale, le défilé du 14 juillet est présenté aux Champs Élysées. Auparavant, à Paris, où célébrait-on la fête nationale des Français?

Hippodrome de Longchamp

Champ de Mars

Montparnasse

Galeries Lafayette

QUESTION 09

Dans son journal, le roi Louis XVI a écrit quoi, pour résumer sa journée du 14 juillet 1789?

Ai renvoyé Necker en Suisse

« Rien »

Incident mineur à La Bastille

Superbe chasse, j'ai tué trois cailles

 

Június 25-én különleges alkalom volt, mert nem terveztünk semmilyen programok a győri franciásokkal, csak egy kis tablet-es játék volt kilátásban.

Tényleg úgy röpködtek a mondanivalók, mint a plakáton is látható volt. Egyik buborék a másik után.

Tele voltunk élményekkel, mesélni valókkal, egy új résztvevőt fogadtunk, aki miatt a bemutatkozó kör elmaradhatatlan ismét volt. A Komédiás Étterremben most nem a pinchelyiségben fogadtak minket, ahhoz mégis csak jó idő volt. Egyébként micsoda felújításon ment át a hely! Érdemes benézni hozzájuk máskor is.

Szóval a Legyen Ön is milliomos! francia változatát egy táblagépen játszottuk, viszont a válaszokra mindössze 30 másodperc álltt rendelkezésünkre, és ez - a kérdések bonyolultsága meg esetenként a nyelvi nehézségek miatt is - sajnos kevésnek bizonyult. Viszont az alapötlet kiváló, így elképzelhető, hogy kártya formában megvalósításra kerül ez vagy egy hasonló kvízsorozat. 

A legközelebbi alkalomra nyelvi és szókincs fejlesztő játékokkal készülünk, mert nem mindenkinek van lehetősége nap mint nap, esetleg a munkája során használni a nyelvet, és ők bizony kiesnek a gyakorlatból. De szeretnénk, hogy mindenki ugyanúgy szóhoz jusson, és érvényesülni tudjon, így július 30-án, szerda délután 5 órakor ismét várjuk szeretettel azokat, akik egy kicsit is meg azokat is, akik nagyon tudnak franciául. :)

 

Az első plakáttervvel zárnám soraimat. (És egy ötlet: lehet, hogy minden alkalommal kellene 1-2 fotót készítenünk az eseményről, és azt megosztani. Nem mondom, hogy Frankofilek Klubja selfie-t csináljunk, de 1-1 részlet is visszahozhatja a hangulatot. Várom az észrevételeket ezzel kapcsolatban.)

 

Bonne semaine.

unnamed

Chers Lecteurs,

Soyez les bienvenus à Győr le 25 juin 2014 pour un après-midi français et pratiquer cette langue adorable.

A bientôt.

 

juin 2014

Sziasztok!

Az alábbiakban Attila beszámolóját olvashatjátok a legutóbbi találkozóról. Annyival egészíteném ki, hogy ezúttal Erdélyről tartott kiselőadás és egy dominós nyelvgyakorló játék adta a délután alapját.

Két kihagyott alkalom után ismét voltam a Győri Frankofilek klubjának összejövetelén a hangulatos Színhely Kultúrpince (akik biztosítják nekünk a helyszínt,köszönet!) udvarán. Jó idő volt ezen a szerdai napon és a szokásos 17 órakor találkoztunk.

Örültem amikor odaérve megláttam a régi arcokat,pl. Jonna és Imre Sopronból,"a gyönyörű szemű :)" Judit,és a többiek. Azt azért sajnálom ,hogy Ági (ő most a főszervező) nem tudott eljönni és nem találkoztam vele, nem tudtunk dumálni, de sebaj, majd legközelebb. Örülök neki hogy még mindig töretlenül és örömmel vesznek részt minden hónap utolsó szerdáján ezen a találkozón, ahol jókat beszélgetünk.

Jött egy mexikói srác is, Dicran-nak hívják, aki most itt él és dolgozik a nagy autóipari vállalatnál Győrben.

Nagyon jól beszélt franciául, hallatszott a kiejtésén, na meg ráadásul tud még ugye spanyolul, németül meg már magyarul is néhány szót.

Ezért is érdemes ott lenni, mert lehet találkozni ilyen emberekkel. De említhetném akár a többieket is.

Jól éreztük magunkat, volt akinek előbb el kellett mennie, mi olyan fél nyolcig voltunk kb.

Örülök, hogy találkoztam a többiekkel, remélem legközelebb is ott tudok lenni.

Várunk mindenkit szeretettel! Helyszín: Győr belváros, Színhely Kultúrpince.

Üdv mindenkinek!

 

komedias-etterem-gyor

Voici l'affiche de notre réunion d'avril, merci de patienter quelques jours avant de lire le petit résumé de la soirée.

 

2014 ápr

Februári klubtalálkozónk beszámolóját kissé megkésve, de közöljük:

Az idei rend szerint a hónap utolsó szerdáján gyűltünk össze 26-án szerdán a győri Komédiás Étterem pincehelyiségében, a SzínHely Kultúrpicében.

Új arcokkal bővült a társaság: két nyelvtanár csatlakozott hozzánk, és vetette bele magát nagy lelkesedéssel a délután ránk váró franciás játékokba, feladatokba.

párizsi csokor

Először közösen elolvastunk egy cikket, amelyből megtudtuk hogyan ne fűzzünk franciául lányokat (draguer). Ezzel a français familier-be is betekintést nyertünk. Mindenki tanult pár új szót.

Ezután egy francia receptre vetettünk egy szempillantást. Nem túlzok, ha azt mondom: ez sokaknak kínai volt. De Jonna kedves résztvevőnk megfejtette, milyen finomságról van szó, és elmondta nekünk röviden, tömören. :)

Ezt egy videó követte a híres Le Petit Nicolas című filmről, amelyhez a franciaoktatas.hu biztosította a feladatlapot. Kevésbé népszerű francia keresztneveken túl néhány alapszintű kifejezést sajátítottunk el.

Végül pedig az ugyancsak "felkapott" passé composé manót vihették haza a győri frankofilek, hogy díszítsék az íróasztalukat vele, és minden nap átismételjék a passé composé-ban être-rel ragozandó igéket.

 

Köszönöm mindenkinek a részvételt, és további jó szórakozást, hasznos időtöltést kívánok a klubban!

Jöjjenek bátran minél többen! Kezdő (A1, A2, B1) szinten folynak a társalgások, nem kell aggódni, ha valaki még nem anyanyelvi szintű franciából. :)

frgy

 

Qu'est-ce que c'est le Club des Francophiles? 

Qui va là? Comment se passe-t-elle une telle soirée?

 

Venez, regardez et amusez-vous bien.

 

februári kicsi

Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
S ´ il fallait dresser un bilan de la présence de noms issus de l ´ étranger dans le patrimoine...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó