Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Idén Svédországban tarják a Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpiát, amelyre Írországban már elkezdődtek a válogató versenyek.

Írországban elkezdődtek a válogató versenyek a svédországi Uppsalában zajló 8. Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpiára – adja hírül a Dublini Egyetem honlapja. A júliusi verseny előtt 250 ír diák vágott neki januárban a selejtezőknek. A középiskolások számára rendezett olimpiádok között a nyelvészet volt a kilencedik tudományág. Míg a megmérettetés 1959-ben csupán a matematikára épült, ma már 12 tudományágat ölel föl.

A nyelvészeti olimpia feladatsorát minden versenyző nemzet nyelvére lefordítják, így azok elméletileg egységesnek tekinthetők. Az elméleti, matematikai, és alkalmazott nyelvészeti témákat felölelő egyéni versenyben 5 feladatot hat óra alatt kell megoldaniuk a versenyzőknek. A négytagú nemzeti csapatokra pedig egy különösen nehéz feladat vár, aminek kidolgozásához 3-4 óra áll majd rendelkezésükre.

Az első években az orosz és bolgár diákok dominálták az olimpia éremtáblázatát, az utóbbi években viszont már kiegyenlítettebb lett a verseny az amerikai, a lengyel és a koreai diákoknak felkészültségének köszönhetően. Az írek célja az idén másodszor megrendezett selejtezőversennyel, hogy csapatuk felzárkózhasson a nemzetközi nyelvészeti élbolyba.

Kövess minket!

Francia szótárak

Hirdetés

Pierre Waline blogja

 

Bíró Ádám blogja Párizsból

 
 

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

 

Baranyi Beatrix, Recto et verso

 

Állásajánlatok

A címoldalról ajánljuk

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Franciatanárok

  • 1
  • 2
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó