Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Magyar próza francia nyelven. Etelkától a szombatosokig - D'ETELKA AUX SABBATAIRES

Séták Rousseau-val a szabadság ösvényein.

A nagy francia mindig lázba hozza az embereket. Nagyjából két tábor feszül egymásnak.

A forradalom, ha nem is széles körben, de nagy visszhangot kapott Franciaországban, itt csak néhány jelentős megnyilvánulást hozok elő.

Je ne suis pas de ceux qui souhaitent que le peuple hongrois prenne à nouveau les armes dans une insurrection vouée à l’écrasement, sous les yeux d’une société internationale qui ne lui ménagera ni applaudissements, ni larmes vertueuses, mais qui retournera ensuite à ses pantoufles comme font les sportifs de gradins, le dimanche soir, après un match de coupe.

Voici ma lettre au sujet de l’esprit européen. Quand je dis „esprit européen”, je pense à y comprendre l’esprit français qui jouait un grand rôle dans le développement de la culture de l’Europe.

Viharos volt a 1968-as esztendő Európában: az a bizonyos, híres-hírhedt francia ’68-as felfordulás és az elhúzódó Prágai tavasz, augusztusban a szovjet tömb csapatainak bevonulásával Csehszlovákiába.

Cette date est une fête chrétienne qui célèbre l’arrivée des Rois mages auprès de l’enfant Jésus.

Etienne de Silhouette munkásságának részleteivel alighanem kevesen vannak tisztában, ám a nevét mindenki ismeri; pedig eleinte az egész csak belterjes francia szellemeskedésnek indult.

Franciaországban a karikatúra mint a gondolatok – és gyakran a kritika – kifejezésének egyik eszköze, hosszú múltra tekint vissza. 

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó