Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Ez a szatirikus hetilap a leleplezéseiről híres, és általában az elit gazdasági manipulációit, svindlijeit hozza nyilvánosságra. Az 1915-ben alapított újság hitelét erősíti, hogy valóban független.

Grandes Écoles en France – Felsőoktatási intézmények Franciaországban

Il s’agit d’un héritage des rois de France, amoureux du Val de Loire. – A Loire-völgy szerelmesei, a francia királyok öröksége 

En France, la tradition veut que le petit déjeuner se compose d’une tasse de café fumant et de croissants frais, à peine sortis de la boulangerie. – Franciaországban a hagyomány szerint a reggeli egy csésze gőzölgő kávéból és a pékségben frissen vásárolt croissant-ból áll.

Jean-Paul Belmondo et Alain Delon, les deux acteurs d’exception – Jean-Paul belmondo és Alain Delon, a két kivételes tehetségű színész

La baguette et le béret sont les symboles du Français. – A baguette és a béret a franciák szimbóluma.

"Ce que cache mon langage, mon corps le dit. Mon corps est un enfant entêté, mon langage est un adulte très civilisé." 

A híres kukta - La fameuse cocotte-minute

Astérix et Obélix est une série de bande dessinée française créée en 1959 par René Goscinny et Albert Uderzo. – Az Astérix et Obélix egy francia képregény sorozat, amelyet 1959-ben René Goscinny és Albert Uderzo készített.

Brigitte Bardot, tout aussi connue sous les initiales de BB, est une des artistes françaises les plus célèbres et la plus grande star du cinéma européen d'après guerre. – A BB kezdőbetűivel is jól ismert Brigitte Bardot az egyik legismertebb francia művész és a háború utáni európai mozi legnagyobb sztárja.

Le vin a une fête, c’est celle du Beaujolais nouveau. – A bor ünnepe a Beaujolais nouveau.

L'accordéon, c’est instrument qui met la France en musique. – A harmonika olyan hangszer, amely megzenésíti Franciaországot.

Elle s’appelle Amélie Poulain, elle a un sourire espiègle et les petites histoires qu’elle raconte ont fasciné le monde entier. – A neve Amélie Poulain, huncut mosolya van és az általa elmondott kis történetek lenyűgözték az egész világot.

La deux-chevaux ou autrement dit 2CV 

Académie Française – Francia Akadémia

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó