Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Le 12 Mai, c'est la Journée des Infirmières – Az Ápolónők Nemzetközi Napja

La Journée internationale de l'infirmière est célébrée dans le monde entier le 12 mai, jour anniversaire de la naissance de Florence Nightingale.

  • Az Ápolónők Nemzetközi Napját világszerte május 12-én, Florence Nightingale születésnapján ünneplik.

„Ha valaki olyan életet él, amely mindenki számára fejlődést hoz,
és ez a fejlődés állandó, nem hal meg vele,
az ilyen ember életét Igaz Életnek nevezhetjük."
(Florence Nightingale)

Nagylelkűség, szelídség, türelem, rendelkezésre állás...Íme többek között e csodálatos tulajdonságok, amelyekkel a nővérek, ápolók és más kórházi személyek rendelkeznek.

  • Générosité, douceur, patience, disponibilité... Voici entre autres les merveilleuses qualités dont sont dotées les infirmières, infirmiers et autres personnes du milieu hospitalier.

"Furcsának tűnhet ezt kijelenteni, de a legelső követelmény egy kórház iránt az, hogy ne ártson a betegnek."
/F. N./

Ki volt Florence Nightingale?
A lámpás hölgy

Ez a hölgy, aki viktoriánus korban élt, a kor merev, brit társadalmi szabályival fordult szembe. Gazdag családból származott, semmi sem utalt nővéri karrierjére.

Qui était Florence Nightingale ?
"La dame à la lampe"

  • Cette femme ayant vécu durant l'ère victorienne est allée à l'encontre des règles rigides de la société britannique de l'époque. Venant d'une famille aisée, rien ne la prédestinait à une carrière d'infirmière.

Amikor Florence Nightingale1845-ben erre a hivatásra szánta el magát, családja haragjával és édesanyja szorongásaival találta magát szemben. Ez a választás szenvedélyének bizonyítéka volt és ugyanakkor a nőtől elvárt szerep elutasítása is, hogy feleség és anya legyen.

  • Lorsque Florence Nightingale décida en 1845 d'en faire sa carrière, elle se heurta à la colère de sa famille et à la détresse de sa mère. Ce choix était la preuve de sa passion et de son rejet du rôle attendu d'une femme de son statut, qui était de devenir épouse et mère.

Hála ennek a lelkesedésnek, ami őt mozgatta, forradalmasította a nővérek munkáját, különösen a krimi háború idején. Hála tanácsainak, a kórházakban kezelt katonák halálozásainak száma jelentősen csökkent.
Paracelsus tanításait követte: „A szeretet a legjobb gyógyszer."

  • Grâce à cette flamme qui l'animait, elle a révolutionné le travail des infirmiers, notamment pendant la guerre de Crimée. Grâce à ses recommandations, le nombre de décès des soldats hospitalisés chuta considérablement.
    Elle a suivi les enseignements de Paracelse: "L'amour est la meilleure médecine"

Mint "lámpás hölgy" vált híressé, mert ily módon látogatta a sérülteket éjszaka, hogy vígasztalást nyújtson nekik.

  • Elle devint célèbre sous le nom de «La dame à la lampe», car c'est ainsi qu'elle visitait les blessés la nuit pour les réconforter.

Florence Nightingale 90 éves korában halt meg otthonában, 1910 augusztus 13-án.

  • Florence Nightingale est morte chez elle, à l'âge de 90 ans, le 13 août 1910.

Egy kis kedvességet, támogatást, figyelmet és reményt hozni a betegeknek és talán könnyíteni is betegségük terhét, ez a nővérek hivatása. Így hát munkájuk megérdemli, hogy középpontba kerüljenek. Minden évben, egy különleges napot szentelünk nekik, a május 12-t.

  • Apporter un peu de douceur, de soutien, d'attention et d'espoir aux patients et alléger, peut-être, le poids de la maladie, c'est de la responsabilité des infirmières. Alors, parce que leur travail mérite d'être mis en lumière. Nous leur dédions chaque année une journée spéciale : le 12 mai. 

 

"Az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az "eset" iránt, szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt, szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt."

 

Source : FN

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó