Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Franciaországban viszonylag könnyű bankszámlát (compte bancaire) nyitni, ha az embernek van lakcíme és/vagy munkahelye.

Egy bankszámlát fenntartani Franciaországban átlagosan havi 10 euróba kerül. Ez az összeg banktól függően kicsit kevesebb vagy több lehet.

A számlához jár csekkfüzet (carnet de cheques) is, ami nekünk magyaroknak nagyon furcsa dolog. A csekkfüzet arra jó, ha nincs nálunk készpénz, vagy nem szeretnénk bankkártyával fizetni, ki tudunk állítani egy csekket a fizetendő összegről, amit az áruház (illetve bármilyen cég, ahol valamit vettünk, ettünk, ittunk, igénybe vettünk) majd megigényel a bankunktól.

Azt tapasztalom, hogy a franciák előszeretettel használják a csekkfüzetet. Akkor is, ha éppen a heti bevásárlásukat kell kifizetniük szombat délután a legzsúfoltabb szupermarketben, ahol körülbelül tizenöten állnak mögöttük a kasszánál a sorban. A csekket megírni (összeg számmal, betűvel, kinek, mikor, hová szól a kiállítás, dátum, aláírás) beletelik egy kis időbe. Engem ez általában frusztrál az igazi franciáknak viszont, úgy látom fel sem tűnik. Jó ideig nem is értettem miért nem lehet a bankkártyát használni, ami általában mindenkinek van.

A franciák a bankkártyás fizetésnél is lassabb csekkes fizetést is előszeretettel alkalmazzák akkor is, ha tizenöten állnak mögöttük a kasszánál.

Lassan megtapasztaltam, az ok a következő: A francia könyvelés (is) kissé lassan működik. Ha például a bankkártyánkkal kifizetünk egy bármilyen jellegű vásárlást, az elköltött összeg nem jelenik meg azonnal a számlán. Gyakran egy hét, tíz nap is eltelhet mire a már elköltött összeget, levonják a számlánkról. Ugyanez érvényes a csekkre is. Ha kiállítunk egy csekket, az összeget csak jóval később vonják le. A fodrászom például hajlamos arra, hogy az ügyfelei csekkjeit csak havonta egyszer, hó végén „váltsa pénzre” a bankban. Tehát ha hó elején megyek el hozzá, a csekkel fizetett összeget csak hó végén vagy a következő hónap elején fogják a számlámról levonni, amikor én már rég meg is feledkeztem róla. Persze a csekkfüzetemben vissza tudom nézni mikor és kinek állítottam ki, mekkora összegről csekket.

Ha bankkártyával fizetek és a bizonylatot a legközelebbi kukába hajítom, persze, fogalmam sem lesz egy hét múlva hogy miért és mennyit fizettem.

Ugyanez érvényes a saját számlánkra befizetett készpénzre is. Az adott napon befizetett összeg csak 2-3 nap múlva lesz elérhető a számlán, amit magyar szemmel nézve elég bizarrnak tartok.

Franciaországban hiába vezetjük a számlánkat az interneten, hiába kapjuk postán a számlakivonatot, a legtöbbször, amit éppen rajta látunk, nem a valóságot mutatja. Persze ha valaki túlköltekezik, és netán mínuszba fut a rosszul adminisztrált pénzköltéssel, a bank szigorú kamatokkal bünteti.

Megoldás? Hitelkártya! Vagy alapfokú könyvelő tanfolyam elvégzése, hogy tisztábban láthassuk mennyi pénzünk is van...

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó