Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Nem tévedés: a bikaviadal a francia szellemi kulturális örökség része lett - közölte a francia kulturális minisztérium.

Corrida aux arènes d'ArlesA bejelentés nagy örömöt váltott ki a bikaviadal kedvelői körében, viszont csalódást okozott a bikaviadal ellenzőinek, akik az állatkínzás bátorítását látják az intézkedésben. A bikaviadal "művészetét" a kulturális minisztériumon belül működő néprajzi bizottság választotta be még januárban a kulturális örökségbe. A tárca ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a döntés nem jelent semmiféle támogatást, népszerűsítést vagy erkölcsi kezességvállalást, és nem kívánja javasolni, hogy a bikaviadal az UNESCO szellemi kulturális örökségének része legyen.

A tárca szerint a bikaviadalt ugyanolyan elv alapján vették fel a listára, mint a borított almatortát (tarte tatin), a bretagne-i hagyományos fest-noz-t (éjszakai fesztivál) vagy a délnyugat-franciaországi grasse-i illatszereket. Franciaország 2006-ban ratifikálta az UNESCO 2003. évi egyezményét a szellemi kulturális örökség megóvásáról, amelynek értelmében az aláíró országok listát kötelesek vezetni hazai kulturális örökségükről. A lista kidolgozása 2007-ben kezdődött meg.


A bikaviadal egyik formája : La course camarguaise

Az Arles-ban 2006-ban létrehozott Bikakultúra Nemzeti Megfigyelő Központ kezdeményezte a bikaviadalok elismertetését. Elnöke, André Viard közleményben üdvözölte, hogy Franciaország az első, bikaviadalokat rendező ország, amely megtette ezt a lépést. A corridát, amely a XIX. században honosodott meg Franciaországban régebbi hagyományok talaján, jelenleg négy déli régióban művelik, ahol évente mintegy negyven városban tartanak előadásokat. Claire Starozinski, a bikaviadal-ellenes szövetség elnöke szégyenletesnek nevezte a lépést. Hogyan bátoríthatja a francia kulturális minisztérium egy olyan látványosság ősi hagyományát, amelyen állatot kínoznak? – tette fel a kérdést.

La corrida (mot espagnol, de correr : « courir ») est une forme de course de taureaux consistant en un combat à l'issue duquel le taureau est mis à mort. Elle est pratiquée essentiellement en Espagne, au Portugal, dans le Midi de la France, dans certains États d'Amérique latine (Mexique, Pérou, Colombie, Venezuela, Équateur et Bolivie). La synonime du mot corrida : un course de taureaux.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó