Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

1989 tavaszán nyílt meg a nagyközönség előtt. A világ legfiatalabb, mégis a legismertebbek közé tartozó piramisa, a La Pyramide du Louvre.

Pyramide du Louvre 1

1988. március 4 : François Mitterand, akkori köztársasági elnök avatta fel a párizsi louvre Múzeum előtt álló Piramist.

A Pyramide du Louvre, a kínai származású amerikai építész Ming Pei tervei alapján épült. A 21 méter magas, 35 méter négyzetalapélű üvegtetraéder
üvegből és acélból készült. Ez a piramis 673 rombuszból és 70 háromszögből áll a napóleoni udvar közepén.

munkálatok

Felavatása március 4-én, megnyitása a közönség számára csak április 1-én volt. Sok vitát okozott futurisztikus ahtása, amely sokak szerint megakasztja az eredeti épület látványát.

Hogy miért éppen a Louvre-ban kellett megépíteni ezt a szerkezetet?
Egyik válasz a kontrasztos építészeti stílusok egymás mellé helyezése lehetne.
A másik, ne feledjük el, hogy a Louvre ad otthont a világ egyik legnagyobb egyiptomi gyűjteményének. Így már jóval ésszerűbb a hely kiválasztása.

La Pyramide du Louvre

És tessék!

Húsz évvel később, a 91 éves építész megnyitotta múzeumát Doha-ban (Katar), és egycsapásra megkedveltük az üvegpiramist. Sőt! Párizs egyik szimbólumává vált! A Vénus de Milo (Milói vénusz) és La Joconde (Mona Lisa) után a harmadik a Louvre látogatói körében.

 

 

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó