Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A Haloween egy fesztivál, amelyre minden évben október 31. és november 2. között kerül sor. Leginkább az angolszász országokban ünneplik, Franciaországban jóval kisebb a sikere.

A Haloween 1997-ben érkezett Franciaországba. Annak ellenére, hogy egy régi kelta hagyományként mutatkozott be, a Haloween nem gyökerezik a francia kultúrában. Ez egy ünnep, ahol a halált és halottakat ünnepeljük. Egy napot adunk nekik, a többi 364 nap az életé. Ez az ünnep később a keresztényeké volt az ír szerzetesek által a középkorban. Majd november elseje Mindenszentekké, november másodika a Halottak Napjává vált.

Mindenszentek előestjén, a gyerekek grimaszos fejeket faragnak sütőtökökből, céklákból, zöldségfélékből, ami a mezei munkák végeztét jelezi. Gyertyával megvilágítva, ablakpárkányokra, kutakba, temetők kerítésére vagy útkereszteződésekbe helyezve ijesztgetik a járókelőket.

Ez az ünnep fölfutóban volt a 90-es években Franciaországban, de már hanyatlóban van.

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó