Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

„Kajak lesz, majd bepattintunk egy kólát a szünetben. Tiplizzünk már, gyíkság ez a feladat.” Vajon mit tud kezdeni egy tanár, ha ilyesmit hall? Az Egyesült Államokban már külön oktatást szerveznek a tanároknak, hogy megérthessék az utcai szlenget.

Hangsúly, szövegkörnyezet: ezek talán nyújthatnak némi támpontot annak, aki nincs otthon az utcai szlengben. Igen ám, de mi van, ha a mondatban minden második szó érthetetlen? Ilyenkor bizony jól jön egy kis segítség: ezt kapják most meg egy amerikai általános iskola tanárai, akiket különórán oktatják a gyerekek által használt szlengre. Az elv: ha megértik azt, könnyebben ki is tudják javítani.

Az ötlet akkor merült fel az iskolavezetésben, amikor a diákok teljesítménye vészesen romlani kezdett. Valami nem stimmelt, és a tanárok úgy gondolták, a kommunikációban lehet a hiba. Az intézményben egyébként a diákok 43 százaléka fehér, 44 százaléka afroamerikai, és 61 százaléka részesül ebédkedvezményben – vagyis a diákok jelentős része szociálisan hátrányos helyzetű – írja a wect.com.

Valami nem stimmelt, és a tanárok úgy gondolták, a kommunikációban lehet a hiba.

„Megpróbáljuk megértetni a tanári karral, hogy ez egyszerűen csak egy másfajta kommunikációs mód. Ne érezzék megsértve magukat, hanem értsék azt meg, és próbáljanak mögé látni” – magyarázza a reformot bevezető Forest Hills Általános Iskola igazgatója. A pedagógusok pedig nyitottak a kezdeményezésre; azt mondják, újfajta perspektívát és türelmet köszönhetnek az oktatásnak.

Az intézményben az év tanárának választott Kim Ciamillo például így fogalmaz: „Ez a nyelv minden szempontból sokszínű: a legközönségesebbtől az egészen gazdagig terjed”. A tanárnő hozzáteszi: attól, hogy ismeri és megérti a diákjai által használt szlenget, még nem kell szükségszerűen megengednie, hogy azt az osztályteremben is használják. A cél ugyanis nem az, hogy a tanárok is megtanuljanak „májerül” beszélni, hanem az, hogy a hibásan használt nyelvet korrigálják.

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó