Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A Párizs alatt futó katakomba-rendszer a világ egyik legrémisztőbb helyeinek egyike. A közel 300 km hosszan húzódó kísértetjárta hely a Halál Birodalma, ahol  a 3 ezer eurós büntetés ellenére naponta rendeznek szeánszokat, vad orgiákat és bacchanáliákat a különböző okkult és katafil csoportok.

A mai Catacombes története egészen a gall időkig nyúlik vissza. Lutèce városa - Párizs latin neve -, a mai Ile de la Cité, Ile Saint-Louis és ezek közvetlen környezetében terült el. A későbbi Montparnasse és Saint-Michel negyedek ekkor még csak elszórtan álló tanyák összessége volt.

Ile de la Cite

Ezeken a helyeken kőfejtőket alakítottak ki, mert amészkő a felszínre tört.  A kitermelést mindig a földfelszínhez legközelebb eső kőréteggel kezdték, majd folyamatosan haladtak egyre lejjebb. A középkorban és a reneszánszban számos épület készült ezekből a kövekből. Azonban a nyitott kőbánya értékes termőterületeket foglalt el és emellett a mélyebben található jobb rétegek feltárására sem volt lehetőség. Így született meg a földalatti kőfejtő.

1774 és 1776 között történetének talán legsúlyosabb beomlásait szenvedte el a kőfejtő. XVI. Lajos a problémák megoldására létrehozta a Inspection générale des carrières-t, melynek feladata a kőfejtők karbantartása és folyamatos ellenőrzése volt. Csatornafedeleken ma is megtalálható az IDC jelzés, a szervezet pedig ma is létezik.

Le cimetière vers 1550

Párizs temetői ebben az időben sok problémákat okoztak. Az Antik időkben a temetőket a várostól messzebb hozták létre, elválasztva a holtakat az élőktől, de a növekvő város hamar elérte a temetők vonalát. Ezzel együtt a népesség is nőtt, Párizs temetői megteltek és a tetemek elhelyezése egyre nagyobb problémákat okozott. Hiába ástak új sírgödröket, már meglévő és telt vermeket találtak, a felhalmozódó tetemek pedig rothadó szagot árasztottak a temetők környékén.

Le quartier des Innocents

Az 1780. május 7-én Ártatlanok Temetője (Le quartier des Innocents) mellett egy étterem pincéjének fala a csontok és tetemek súlyától bedőlt. Egy munkás csak megfogta a falat és pár nap múlva üszkös lett a keze. A Parlament ezért úgy döntött, hogy bezárja a temetőt. 1785-ben pedig úgy döntöttek, hogy a csontokat az egykori kőfejtőkbe helyezik át. Párizs kis temetőit pedig folyamatosan felszámolták és három nagy temetővel helyettesítették (Montparnasse, Père-Lachaise, Passy).

Catacombes paris

Az ún. Nagy Déli Hálózat az 5., 6., 14. és 15., kerületek alatt terül és összesen kb. 100 km hosszú, a 13. kerület alatt elterülő kisebb hálózat kb. 25 km hosszú. Több kisebb hálózat is található a 16. kerület alatt. A párizsi hálózatok hossza összesen mintegy 280km. Az átlagos mélység 30 méter a felszíntől. Az ún. Catacombes de Paris, a múzeum ahol a csontok találhatók, csupán 1,2 km és szabadon látogatható. A kőfejtő látogatásának többi része 1955. november 2.-a óta a törvény által tiltott és ennek megszegése 100-500 eurós büntetést vonhat maga után. Természetesen ezek után a kőfejtők népszerűsége megugrott, főként a diákok körében, akik iskoláik közelében találtak lejáratokat. Már 1897-ben az ún. Z teremben kb. 100 ember vett részt egy mulatságon. A Z terem a legnagyobb terem, mely helyenként 7 méter magas, és eredetileg föld alatti katona kórháznak szánták. E helyett azonban megépült a  Val-de-Grace, ugyanazon a helyen, de a felszínen.

Hopital du Val-de-Grace

Az évek folyamán számos helység bedőlt, megtelt vízzel vagy szándékosan - pl. metró építésekor - feltöltöttek. Az ún. cataphile-k, akik közül egyesek hetente többször is lemennek, saját erőből tisztítják és újra feltárják a folyosókat és termeket, ellenőrzik a bejáratokat. Az egyik legnépszerűbb lejáró az egykor Párizs körül közlekedő vasútjárat a Petite Ceinture egyik alagútjában található. Az IGC mintegy 300 méter hosszan feltöltötte az egyik lejárót, akadályozva ezzel az illegális lejutást, a cataphile-k azonban önerőből ástak egy másikat, s ezzel egy igazi macska-egér játék vette kezdetét.

Forrás : catacombes.info ; Franciaország útikönyv ; internet

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó