Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A honlapunkon bemutatott könyvre elemző kritika érkezett Franciaországból.

A francia rakott krumpli önmagában is laktató, finom fogás, húsok mellé pedig remek köret.

Hervé Le Tellier remporte le prestigieux prix littéraire avec « L’Anomalie ».

Le Prix Renaudot a récompensé la romancière Marie-Hélène Lafon pour "Histoire du fils" (Buchet-Chastel), fresque familiale au sein d'une famille ancrée dans la terre du Cantal.

Henri de Toulouse-Lautrec, a modern plakátművészet megalapozója, a posztimpresszionizmus egyik legjelentősebb alakja és nem utolsósorban a párizsi éjszakai élet jól ismert figurája. 

Az ősz beköszöntével szinte mindent elárasztanak a tökös finomságok. Ez a tökös francia pirítós is hab a tortán, finom, puha, ízes, biztosan ez lesz az egyik új kedvenc őszi recept. Főleg, ha juharsziruppal tálaljuk!

A Proust utáni időszak legnagyobb francia regényírójának tartják. Állandó témája volt a szenvedélyeivel harcoló ember. 

Százötven éve halt meg Jules Goncourt francia író

Száz éve, 1919. december 3-án halt meg Pierre-Auguste Renoir, a francia impresszionizmus kiemelkedő mestere. Festményeinek érzelemgazdagsága, a női test szépségének ragyogó ábrázolása különleges helyet biztosít számára a festészet történetében.

Háromszázhuszonöt éve, 1694. november 21-én született Párizsban Voltaire, azaz Francois-Marie Arouet francia író, történész és filozófus, a francia felvilágosodás egyik kiemelkedő alakja.

A Francia Intézetben, egy ingyenes vetítés keretében láttam a filmet pár éve a gyermekeimmel. Azóta többször megnéztük és még mindig tetszik!

“A divat változik, a stílus örök” – jelentette ki öntudatosan Coco Chanel, amikor még sokan kinevették, mert másként alkotott, mint a többiek. 

La vie de Jacques Brel auteur-compositeur-interprète – Jacques Brel, a legendás francia nyelvű énekes-dalszerző élete

Az album címe « Effet miroir », azaz Tüköreffektus. Klipek a kattintás után.

A híres-neves kisdiák és barátai üde, derűs és olykor megindító történetében a zseniális humorista szerző, René Goscinny váratlanabbnál váratlanabb helyzetekbe repíti hőseit. A varázslatos világban a gyerekek éles szemmel, egy kicsit kajánul, de mindig szeretettel néznek a nagyokra, a felnőttek pedig éretlen módon intézik ügyes-bajos dolgaikat.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó