Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Elkezdődött a Frankofón Filmnapok, amikor is húsz filmkülönlegességet mutatnak be a mozik.

Az egymástól távol eső országok (Egyiptom, Belgium, Franciaország, Marokkó, Románia, Svájc, Tunézia, Vietnám) alkotóit a francia nyelv összeköti, de a kultúrájuk és mondanivalójuk eltérőek. Láthatunk drámát, könnyed vígjátékot, dokumentumfilmet, társadalomkritikát. Étvágygerjesztőnek válogatásunk:{nomultithumb}

Nem beszélek zöldségeket / La tête en friche

Egy könnyed esti film Gérard Depardieu főszereplésével, a maga kedves, egyszerű alakjával. Germain egyszerű, de biztonságos életet él. A hétköznapok nem hoznak se túl rosszat, se túl jót. És ilyenkor jön: „az egynapon”. Germain egy napon megismerkedik egy igen művelt hölggyel, aki jelenetről jelenetre bevezeti a könyvekbe rejtett életekbe és a szavak közti apró különbségekbe.

Mivel a filmet nem szinkronizálják és Germain egyszerű jelleméből adódóan a mondatai is egyszerűek, ajánlom a nyelvtanulóknak. Különösen, ha tudni akarják, hogy milyen is száz évvel ezelőtt íródott francia könyvet olvasni.

Bemutató videó ([un] extrait vidéo vagy [une] bande-annonce):
{flvremote width="540"}http://h.fr.mediaplayer.allocine.fr/nmedia/18/77/47/18/19108806_fa1_h_001.flv{/flvremote}


Benda Bilili

Aki ismeri a Buena Vista Social Club zenekart és történetét, most megismerkedhet a kongói utcazenészekkel is. A dokumentum film előfutára a májusban nálunk is fellepő zenekar szerepléséhez.

Bande-annonce:
{flvremote width="540"}http://h.fr.mediaplayer.allocine.fr/nmedia/18/77/83/35/19129007_fa1_vost_h_001.flv{/flvremote}


Cleveland kontra Wall Street / Cleveland contre Wall Street


Nem hiszem, hogy eddig hallottunk volna svájci „tőzsdecápákról”. Itt a vissza nem térő alkalom. A film érdekessége, hogy a történet, a főszereplők és a vallomások valóságosak.

Bande-annonce:
{flvremote width="540"}http://h.fr.mediaplayer.allocine.fr/nmedia/18/78/80/61/19128526_fa1_vost_h_001.flv{/flvremote}


Jégkockakoccanás / Le bruit des glaçons


A szürreális filmek kedvelőinek ajánljuk, mivel a halálos betegség, a rák testet ölt és megismerkedik a  gazdatesttel. Ettől mégsem lesz morbid a film. Eredetiségét igazolandó, hogy jelölték a César díj Legjobb Eredeti Forgatókönyv díjára.

Extrait vidéo:
{flvremote width="540"}http://h.fr.mediaplayer.allocine.fr/nmedia/18/78/33/84/19125434_fa1_h_001.flv{/flvremote}


Mondj egy mesét, Seherezádé! / Femmes du Caire


Egy egyiptomi társadalmi dráma a nők helyzetéről megrázó és valóságízű megközelítésben. Nem a könnyed esti programok közé sorolnám, sokkal inkább azoknak való, akik egyiptomi szemszögből szeretnék látni az egyre hangosabb témát.

Ajánló:
{flvremote width="540"}http://h.fr.mediaplayer.allocine.fr/nmedia/18/72/43/38/19109916_ex1_vost_h_001.flv{/flvremote}


Rumba


Tökéletes választás egy felszabadult bolond hétvége vidám befejezéséhez. Az abszurd helyzetek és a szinte már várt helyzetkomikum, a túl színes jelenetek, a komolytalan díszletek, mind a film hatalmas életigenlése és optimizmusa, amely vitathatatlanul átragad a nézőre is.

{flvremote width="540"}http://h.fr.mediaplayer.allocine.fr/nmedia/18/64/62/62/18825901_te1_h.flv{/flvremote}


Kitüntetés / Médaille d’honneur / Medalia de onoare


A hetvenöt éves Ion története, kinek nincs semmilyen felmutatható életműve. Szürke hétköznapok, elhidegült család. Mikor levélben értesítik, hogy a háborús hős lett és ezért kitüntetést kap, bár nem számít, hogy tudja, semmi hőstettet nem vitt végbe, elfogadja az érdemkeresztet. Vajon ez az esemény képes megváltoztatni az életét és a környezetében kialakult képet róla?

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó