- Párducz Erzsébet
- Gasztronómia
A francia rakott krumpli önmagában is laktató, finom fogás, húsok mellé pedig remek köret.
- Párducz Erzsébet
- Gasztronómia
Az ősz beköszöntével szinte mindent elárasztanak a tökös finomságok. Ez a tökös francia pirítós is hab a tortán, finom, puha, ízes, biztosan ez lesz az egyik új kedvenc őszi recept. Főleg, ha juharsziruppal tálaljuk!
- Wikipédia, site des Restos au cœur
- Gasztronómia
A Coluche (francia színész, humorista) által alapított Les Restos du cœur (A Szív Éttermei) jótékonysági szervezet közhasznú társaság, amelynek célja a rászorultak önkéntes megsegítése, egyebek mellett az élelmezés területén ingyen étkezések biztosításával, valamint a szociális és gazdasági beilleszkedés és a szegénység elleni harc minden formájának a támogatásával.
- lepetitjournal
- Gasztronómia
Saint-Michel - Une entreprise familiale et innovante – Saint-Michel, egy innovatív családi vállalkozás.
- Sz. Tóth Gyula
- Gasztronómia
Joyeuses Pâques! Kellemes húsvéti ünnepeket! Ez lehet köszöntés, de egyben egy francia vígjáték címe is (1984.).
- Béres Dalma / LaCuisine.hu
- Gasztronómia
A tartiflette (ejtsd tártiflett) egyfajta rusztikus, hegyvidéki rakott krumpli, mely kizárólag reblochon (ejtsd röbloson) sajttal készül.
- Béres Dalma
- Gasztronómia
Az elzászi eredetű mazsolás sütemény által nyújtott élvezet nem csak a franciák és az osztrákok privilégiuma; mára szinte az egész világot meghódította ez a különleges formájú édesség. Elzász gasztronómiai nagykövete több néven is ismert; gyakran emlegetik, de kevesen tudják helyesen leírni. Kougloff, Kugelhopf, Guglhupf – egy és ugyanaz!
- LeCuisine.hu / Béres Dalma
- Gasztronómia
Franciaország a történelmi, természeti látványosságok és a gasztronómia eldorádója. Ahogy az ország gasztronómiája nem alkot egységes egészet, úgy az északi területeké sem; régiónként más és más az, amit mi „francia konyhaként” emlegetünk. Megunhatatlan változatossága pont a régiók természeti adottságaiban, a kapcsolódó növénytermesztésben, állattartásban, így a jellegzetes helyi ételekben, italokban keresendő. Észak-Franciaország sokszínűségének felfedezése okot ad egy kis álmodozásra… A LaCuisine.hu képes beszámolója.
- Béres Dalma / LaCuisine.hu
- Gasztronómia
Semmi kétség nem fér hozzá; beköszöntött a nyár és egy ideig a nyakunkon is marad, úgyhogy jobb elővenni a túlélőfelszerelést és kibabrálni vele…
- Béres Dalma / LaCuisine.hu
- Gasztronómia
A galette de sarrasin (ejtsd gálett dö száráze’n) a gallok és bretonok egyik legrégebbi eledele; forró vaslapon sütött hajdinapalacsinta, amit sós töltelékkel főételként fogyasztanak. A legtradicionálisabb változata reszelt ementálit, sonkaszeleteket és tükörtojást rejt. Bretagne vidékén a galette szóval érdemes óvatosan bánni, mert használta nem következetes: nyugaton vastag édes süteménytésztát vagy vajas kekszet jelent, a gallok vidékén, Ézsak-Bretagneban, pedig kizárólag sós, hajdinalisztből készült palacsintát takar.
- Béres Dalma / LaCuisine.hu
- Gasztronómia
A tartine (ejtsd tártin) egyszerű pirítóst jelent. A kis juhsajtos-avokádós harapnivalókat nevezhettem volna canapé-nak (ejtsd kánápé) is. Igen kanapénak! A franciák szava járása szerint canapé minden olyan kis falatka, amit előételként fogyasztanak. Ne keverjük össze a gyerekkorunk babazsúrjaira anyukáink által készített szendvicsekkel. A canapé szó szerint egy falat, amit szendvicsrágás, és -tépés nélkül kultúráltan elfogyaszthatunk. Így nem csak a nézőközönség, de a vendégsereg is komfortosabban érzi magát.
- Béres Dalma
- Gasztronómia
Enyhe túlzással manapság úton-útfélen édesköménybe lehet botlani. Mintha valamiféle invázió lenne. De mivel az átlagembert átlagos hétköznapjain töménytelen mennyiségű impulzus éri, egy középszerű napon nem vágyik még több kihívásra, ezért bevásárláskor érdektelenül továbbsétál az „izé”-nek nevezett furaság mellett. Pedig ez az „izé” megér egy kísérletet! Az édeskömény karaktere különleges ízvilágában rejlik. Nemes aromája, fűszeresen édeskés, ánizsra emlékeztető íze az ínyencek számára felér egy mediterrán utazással, ami pont egy középszerű hétköznapon kell a leginkább.
- Béres Dalma
- Gasztronómia
A clafoutis (ejtsd klafuti) fekete köntösben ugyanolyan lenyűgöző, mint ”à la nature”. Kakaós változata olyan, mintha hófehér clafoutis-nk negró változatát látnánk életre kelni. Igazi tömör gyönyör ez a kaméleon-gyümölcstorta.
- Béres Dalma / LaCuisine.hu
- Gasztronómia
Ha eddig kizárólag az 1944-es normandiai partraszállás miatt csengett ismerősen az észak-nyugati francia régió neve, egy harapás a normandiai almatortából garantáltan nagyot fordít majd ezen. A tarte normande (ejtsd tárt normand) a tortaformában megtestesült normandiai identitás. A tarte Tatin-nel (fordított almatorta) fej-fej mellett vannak a leghíresebb francia klasszikus almatorta megnevezéséért folytatott versenyben.
A felolvasó használata |
---|
A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: |
Állásajánlatok |
---|
Blogok |
---|
Vive la langue française! |
---|
Oublie ton passé, |