Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

A flan nem más, mint a pudingok királynője. Azért mondom ilyen meggyőződéssel, hogy királynőről és nem királyról van szó, mert még tinédzser koromban franciatanárnőm egy kreált definícióval ütötte el a névelők nemére vonatkozó igen sok hezitálást okozó kérdéseim élét.

Azt állította, „minden, ami jó, kellemes, szép vagy finom, az nőnemű.” Két kivételt azért Ő is felfedezett; a bort és a csokoládét. Ezen felismerését cseppet sem áll módomban megcáfolni, de a definíció pontosítása érdekében pár kiegészítést az évek alatt jómagam is tettem. Úgy vélem, a hímnemű flan is egy a kivételek közül, akit mindezek örömére önhatalmúlag királynővé is avanzsáltam.{nomultithumb}

A flan parisien Párizs cukrászművészetének ennivaló gasztro-szülöttje. Már a középkorban készítettek flanokat, melyek a mai napig mind sós, mind édes formában örvendeztetik a francia közönséget. A flan amúgy nem egy szimpla puding, inkább egyfajta sós vagy édes torta, melynek hagyományos tojáskrémes töltelékét a franciák szezonális gyümölcsökkel vagy kényük-kedvük szerint bármivel szabadon variálnak. Gyakori a vaníliás, mazsolás, gyümölcsös ízesítés, de szárnyasmáj, esetleg tenger gyümölcsei is dúsíthatják a tölteléket.

A legjobb flanokat cukrászmesterek készítik. Egy jókora, vaskos szelet ára olyan 1,5-2 euró körül mozog, de az átszámítást senkinek sem javasolt, mert az eredetit egyszer mindenképp meg kell kóstolni. Arról nem is beszélve, hogy egy harapás flan, felér egy „harapás Párizzsal”, és ugyanmár, hányan mondhatják el magukról, hogy Párizst nem csak látták, hanem ízeiben is megkóstolták?! Megéri az árát!

Addig is, amíg nem utazunk Párizsba, invitáljuk Őt magát saját konyhánkba!

A hozzávalókért és az elkészítést módjáért látogasd meg partnerünket, a LaCuisine.hu-t!

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó