Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Mindenkinek megvan a maga rémálma, nekem például az, hogy mogyoróvajas-banánpürés sült szendvicset eszem, aminek még a gondolata is elviselhetetlen számomra, mióta egyszer megkóstoltam, noha nagy kedvencem, Elvis Presley sokszor evett ilyet.

Bele is halt.

{nomultithumb}

Másoknak a csiga a rémálma: egyszerűen képtelen vagyok elképzelni olyan fenyegetést, amelynek hatására anyám hajlandó lenne megkóstolni. Ha az ő konyhájában készítem el a csigaragut, akkor nem elégedett volna meg azzal, hogy kidobja az összes edényt és evőeszközt, amellyel kapcsolatban felmerülhetett a gyanú, hogy érintkezett a teremtményekkel, hanem fertőtlenítés után újrafestette volna a konyhát és a biztonság kedvért talán papot is hív, hogy szenteltvízzel űzze el a fazékban elhalálozott csigák kísértő szellemeit.

A csiga olyan kulturális törésvonal, amelynek egyik oldalán a francián állnak, a másik oldalán az egész világ. A franciák azonban szívesen mennek szembe a világgal, ezt Napóleon óta tudjuk, s ha a harctéren alul is maradnak, a konyhában nemigen. A csiga azonban a francia konyha rajongóinak is meredek, ezt az ártatlan kis csúszómászót – vagy inkább csak csúszót – nem kedveljük, pedig vele szocializálódtunk, hiszen az óvodákban a csiga az egyik kedvenc illusztráció. (la cuisine - a cikk ízelítő Marton Levente Konyhanyelv c. könyvből)

A hozzávalókért és az elkészítést módjáért látogasd meg partnerünket, a LaCuisine.hu-t!

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó