Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Cédric Klapisch, a két Lakótársat keresünk-film rendezője ismét sokszereplős darabbal jelentkezik, ám ezúttal cselekményszálból is több van. A közös nevező pedig Párizs.

A 12. Francia Filmhetet követõ Párizs-filmek dömpingjében (2 nap Párizsban; Egyedül nem megy; Párizs, szeretlek!) Cédric Klapisch verzióját is megnézhetjük, aki szerint az életet (és különösen a nyüzsgõ párizsi életet) igazán csak egy haldokló tudja értékelni. Az alkotó a Lakótársat keresünk-filmek sztárjára, Romain Duris-re ezúttal hálásabb szerepet osztott: õ ugyanis a halálos beteg fiatalember, Pierre, aki utolsó heteiben-hónapjaiban tágra nyitja a szemét, és csak úgy falja a francia fõvárosból érkezõ hétköznapi élményeket. Kedvenc foglalatosságává válik például, hogy sokadik emeleti lakása ablakából, felülrõl szemléli az alatta zajló mindennapokat.

Pierre szemlélõdése során megismerjük szociális munkásként dolgozó nõvérét és az õ ismerõseit, azokat, akikkel a férfi akár csak röpke kapcsolatba kerül és még azokat is, akiket csak futólag pillant meg az utcán. Mindennek ábrázolásához a filmes a multiplex narratíva eszközét választotta, azaz több, egymással párhuzamosan futó cselekményszálat is megismerhetünk. Bár a Paris inkább nevezhetõ mozaikfilmnek, hiszen nem mindegyik bemutatott sorshoz kapcsolódó cselekmény jut el valahonnan valahová, sokszor csak pillanatképeket kapunk.

Klapisch mûvének nemcsak Párizs ad sajátos és különleges ízt, hanem életigenlõ filozófiája is, amit az alkotó ezúttal igen jól eltalált.

Paris
(Paris - színes, feliratos francia vígjáték 130 p. 2008) (12)
Rendezõ: Cédric Klapisch
Színész: Albert Dupontel, Fabrice Luchini, Juliette Binoche, Romain Duris
Forgalmazza: SPI

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Októberben és novemberben a következő filmeket nézheted, jelképes...
Magyarország és Franciaország egyaránt sikeres és gazdaságilag erős...
A Louvre gyűjteményének mintegy 250 ezer darabja költözik ki...
A párizsi rendőr-főkapitányságon két nappal ezelőtt négy áldozatot...
Nemzeti gyásznap keretében vettek végső búcsút hétfőn Jacques Chirac...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó