Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Kétszáz évvel ezelőtt született Fryderyk Chopin lengyel származású zeneszerző és zongoravirtuóz, akinek balladái, keringői, mazurkái, polonézei és nem utolsósorban zongoraversenyei nélkül szegényebb lenne ma a világ.

Egy Chopin-kéziratFryderyk Chopin - vagy ahogyan a franciák írják, Frédéric Chopin - egy Varsó közelében fekvő kis lengyel faluban született 1810. március 1-jén. Francia földről idetelepedett édesapja jó hírű líceumokban tanított franciát, míg édesanyja zongoraleckéket adott. Így a kis Chopin már éle­­­­­­­­­­­­­tének első percétől kezdve élvezhette e nagy, fekete-fehér billentyűs hangszer húrjain felcsendülő dallamokat. Hatéves korától már el is kezdte tanulni annak csínját-bínját, csakúgy, mint a komponálást. Hétévesen már két polonézt (G-moll és A-dúr) szerzett.

A csodagyerek híre megjelent a varsói lapokban, és a „kis Chopin" a fővárosi arisztokrata szalonok látványossága lett, és számos jótékonysági koncertet is adott. A városban hamar szárnyra kapott a hír: ő a kis Mozart. Valóban csodagyerek volt, szülei mindenben támogatták, mindig a legjobb tanárt biztosították számára, nyaranta vidéki pihenő utakra küldték, ahol a lengyel népzene mellett némileg a zsidó kultúrába is bepillantást nyert, míg végül eljött az idő, hogy saját lábára álljon.

Már egész Lengyelországban ünnepelt pianista és zeneszerző volt, amikor - a nemzetközi ismertség érdekében - rá kellett szánnia magát arra, hogy elhagyja szülőföldjét. Húszévesen indult el Bécsbe, ahol az időközben kitört varsói felkelés miatt nem szívesen fogadták, így csakhamar Párizs felé vette útját. Még útban a francia főváros felé megírta Forradalmi etűdjét, melynek lendületes, forrongó dallamvezetése kifejezi szerzője féltő aggodalmát saját hazája iránt.

Legközelebbi barátai kivétel nélkül részt vettek a lengyel forradalomban, melyet Chopin is pártolt, törékeny testi alkata és gyakori gyengélkedése azonban nem tette lehetővé, hogy maga is fegyvert fogjon. Párizsban írók, költők, festők, szobrászok, zeneszerzők, egyszóval művészek társaságában találta magát, akik közül a legfigyelemreméltóbbak Balzac, Liszt, Mendelssohn, Delacroix és Schumann voltak. Számos befolyásos családban, bankároknál, grófoknál tanította a hölgyeket zongorázni, még Rotschild báróné is a tanítványai közé tartozott.

A szülői háztól való elválás, az önálló élet kialakítása némi nehézséget okozott. Már korábban is sokat gyengélkedett, emellett - mivel lengyel barátai aktív szerepet vállaltak a forradalomban - időnként elhatalmasodott rajta a magányosság érzése. Ugyan 1836-ban  Chopin már titokban eljegyzett egy tizenhét éves lengyel lányt, Maria Wodzińskát, de az eljegyzést később felbontották. Még ez évben Liszt Ferenc kedvesénél, Marie d'Agoult grófnőnél tartott fogadáson megismerkedett Dudevant bárónéval (azaz Amandine Aurore Lucie Dupinnel), akit leginkább írói álnevén, George Sandként ismerünk.

Sand a maga modorában és stílusában vette szárnyai alá a nála pár évvel fiatalabb Chopint.

A 19. század legkülöncebb írónője kora legelszántabb női egyenjogúságért harcoló aktivistája volt, akit Balzac „kollégájaként" emlegetett, mivel többek között szivarozott és férfiruhákat viselt. Sand a maga modorában és stílusában vette szárnyai alá a nála pár évvel fiatalabb Chopint, gondoskodott ellátásáról, és segítő kezet nyújtott neki a nehézségek idején. Tízévi együttlét után azonban elváltak útjaik. Az 1848-as angliai koncertkörútján a zeneszerző krónikus tüdőbaja végzetesen kiújult. Párizsba visszatérve fiatalon, harminckilenc éves korában meghalt. Nem sokkal halála előtt elerőtlenülve írta barátjának: „Bajunk az, hogy nagy hegedűkészítő alkotott minket, valami egészen kiváló Stradivarius, de ő nincs már, hogy helyrehozza sérüléseinket."

A Budapest Mátyásföldi Erzsébetligeti Színházban a Chopin év alkalmából rendeztek nemzetközi zongoraversenyt.

 

E rövidke életút nem maradt terméketlen, amerre járt, mindenki csodálta. A törékeny külsőben jó szándékú és finom humorú ember bújt meg, aki fiatalkorában még karikatúrákat is rajzolt, nyári szünidőben helyi újságot szerkesztett, és egyebek mellett még tőzsdei spekulációkba is bocsátkozott. A lengyel hon szeretete soha nem hűlt ki szívében, lakóhelyeit úgy válogatta meg, hogy lehetőleg a lengyel emigráns szervezetek közelében legyen, a javukra számos jótékonysági koncertet adott a francia és az angol fővárosban egyaránt.

Delacroix, aki közelebbi barátja volt, egészen rendkívüli embernek tartotta. Különleges, minden bizonnyal történelminek nevezhető hangversenyeknek lehetett aktív résztvevője, amikor Liszt Ferenc és a kor legnevesebb művészei társaságában kétzongorás négykezes, háromzongorás hatkezes és kétzongorás nyolckezes darabokat adtak elő, többek között Beethoven szimfóniáinak átiratait.

Noha Chopin a romantika mozgalmát közönnyel, sőt talán viszolyogva figyelte, és ritkán hozta magát kapcsolatba vele, napjainkban életművét a romantikus stílus mintaképének tekintik. A gyakorló zongoristák csak igazolni tudják, hogy Chopin minden ízében meghódította ezt a páratlan hangszert, a hangszerek legkülönlegesebbikét, a zongorát.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó