Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Elég csak annyit mondani: Émilien, a kétbalkezes rendőr, és már mindenki tudja, hogy a Taxi-filmek ügyefogyott hőséről van szó.

Az őt alakító színész, Frédéric Diefenthal neve már örökre összeforrt vele. Ám, bármennyire is elválaszthatatlan e két név egymástól, a színészt más fából faragták. Diefenthal a franciaországi Saint-Mandé-ban született 1968. július 26-án, és már fiatalon eldöntötte, hogy színész lesz.

A tanuláshoz ugyan nem sok kedve volt, de ahol színészeket képeztek, ott szívesen töltötte az idejét. Tizenöt éves korától drámatagozaton folytatta a tanulmányait. Huszonkét éves volt, amikor először szerepelt Benoit Dayne: Voyage d’un jour címû rövidfilmjében, majd egy évre rá Claude Zidi rendező Titkolt titkos ügynök címû vígjátékában játszott.

Több filmes és színpadi szereppel a háta mögött 1998-ban Gérard Pirés rendező őt szemelte ki Taxi című filmjének egyik főszerepére. Pirés számítása bejött, hatalmas siker lett a film, amit nem kis részben köszönhetett Diefenthalnak. Csak Franciaországban mintegy ötmillió néző látta a mozikban.

Fergeteges párost alkottak Samy Nacerivel, ez adhatta az ötletet, hogy elkészítsék a folytatást. A Taxi 2. (2000) legalább akkora siker lett, úgyhogy nem volt meglepő, amikor 2003-ban leforgatták a Taxi hármat, majd 2007-ben a T4xi-t.

Közben más rendezők is felfigyeltek Frédéric Diefenthalra, így játszhatta el Alain Berberian rendező Hatodik (2000) című thrillerjének egyik főszerepét, majd Sophie Marceau partnereként a Belphégor – A Louvre fantomja (2001) férfi főszerepét. Frédéric Diefenthal nemcsak Émilienként alapított családot, a színész 2004 májusában megnősült. A felesége, Gwendoline Hamon színésznő, a házaspárnak van egy kisfia, Gabriel.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó