Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Guillaume Depardieu, Gérard Depardieu fia 2011. áprilisában töltötte volna be 40. életévét. Ám nemcsak korai halála és a híres apa révén érdemel figyelmet.

Saját jogon is izgalmas személyiség, kitűnő színész, előadó, dalszövegíró volt, akinek rövid életét folyamatosan beárnyékolta a külső korlátokkal és belső démonaival folytatott harc, erőszakos cselekmények, drog, börtön, egy súlyos autóbaleset és annak folyományaképp egy amputáció, de legfőképpen az állandó, kétségbeesett küzdelem a figyelemért, a szeretetért, az elfogadásért.

Egy beszélgetéssorozatban megrendítő őszinteséggel vall különös útjairól, tévelygéseiről, kitörési kísérleteiről és egy fájdalmasan ellentmondásos apa-fiú kapcsolatról."

A színésszel Jean-Marc Fogiel újságíró beszélgetett több alkalommal, s e beszélgetésekből interjúkötet született, Ezerrel címmel (Magyarországon 2005-ben adták ki). A kötet alapján rendezett – szintén Ezerrel címmel Sediánszky Nóra hangoskönyvet – amelyen Guillaume Dépardieu Horváth Illés, a riporter pedig Avass Attila hangján szólal meg. Sediánszky Nórával Baracsi Katalin és Csuhaj Ildikó beszélgetett az Uránia Kávézóban.

Dosztojevszkij-figura francia közegben

A pódiumbeszélgetésen arra a kérdésre, hogy miért nem Gerard Dépardieu-ről rendezett hangoskönyvet, hiszen meggyőződéses rajongója, Sediánszky Nóra mosolyogva azt mondta, volt egy kis lelkiismeretfurdalása Guillaume Dépardieu-val kapcsolatban, mert korábban úgy gondolt rá, mint a bulvárlapok címoldalán szereplő sztárcsemetére, és csak 2008-ban, a halálhíre hatására kezdett komolyabban érdeklődni iránta, miután megnézte a filmjeit. És akkor úgy érezte, olyan, mint egy francia közegbe ültetett Dosztojevszkij-figura, aki színpadra kívánkozik. S azért hangoskönyv, mert elsőre a színdarabhoz nem volt bátorsága (de hamarosan már azon is dolgozik).

Az, hogy Horváth Illés legyen Guillaume, ösztönös választás volt a részéről, mert emlékeztette a fiatal Avass Attilára, akit viszont a riporter-szerepre kért fel. Horváth Illésről az Urániában Sediánszky Nóra elmesélte, olyan átéléssel mondta fel Guillaume szövegét, hogy az ötórás hanganyag végéhez közeledve (az öt órát a színész öt nap alatt mondta fel) egyre nehezebb, elviselhetetlenebb lett számára, hogy akinek a hangját-érzéseit kölcsönzi, "mindjárt meg fog halni".

Az Ezerrel Guillaume önvallomása, de szinte minden oldalon jelen van Gérard Dépardieu is, az ambivalens, feldolgozhatatlan, "kommunikációképtelen” apa-fiú viszony: a "kis" Depardieu ugyanis egy olyan francia nemzeti intézmény fiának született, aki hazájában csak a camembert sajthoz, vagy más nemzeti szimbólumhoz hasonlítható - és aki, elmondása szerint szinte soha nem volt vele.

"Teljesen más vagyok"

Guillaume mint gyerekkora boldog pillanatára emlékezett arra, amikor apja elvitte a Cinecitta-ba egy filmforgatásra. A hangoskönyvben a riporter kérdésére, "Apád jó színész?", először kitérő választ ad : "attól függ miben", de aztán elismeri róla, "megszenved azért, amit csinál". De az is kiderül, nagy hatással volt rá apja a Danton címszerepében.

Guillaume a Szeresd apádat (2002) című filmben kiválóan szerepelt, közösen a "nagy" Dépardieu-vel, de színészként eleve egy olyan filmben a Nem is olyan rossz emberben debütált, melyben édesapja volt a főszereplő. És később a Minden reggel című alkotásban is az apjával játszott. Hogy versengés lett volna közöttük ? "Én mindig tudtam, teljesen más vagyok!" vetette oda a riporternek, s aztán egy kis dicséret az apjának: "elég jó vele dolgozni".

Éppen Romániában forgatott, amikor rátört egy vírusos tüdőgyulladás. A film, amin dolgozott az Ikarosz szárnyai címet viseli. Nekimenni a Napnak, akkor is, ha megolvad a viasz - Sediánszky Nóra szerint ez az utolsó filmszerep szimbolikus, tökéletesen jellemzi Guillaume Dépardieu tragikus életútját. Gérard Dépardieu is fenegyerek volt, és hedonista, habzsolta az életet, (javítóintézet, alkoholizmus, szívműtét), de a fiához képest mértékkel. Korábban született interjúkötetének címe: "Kösz, megvagyok...".

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó